Alguns manifestants ataquen vehicles policials a Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

Segon dia d'aldarulls i enfrontaments amb la policia en les protestes de suport a Hasél

Barricades i contenidors cremats en els aldarulls posteriors a les manifestacions de Barcelona, Girona i Lleida, amb almenys 29 detinguts. A Madrid, hi ha hagut 9 ferits i 19 detinguts
Actualitzat

Segona jornada de protestes en contra de l'empresonament contra Pablo Hasél. Les mobilitzacions de Barcelona, Girona i Lleida van acabar en aldarulls, amb contenidors cremats i enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra.

A tot Catalunya hi ha hagut almenys 29 detinguts: deu a Barcelona, dotze a Lleida, cinc a Girona i dos a Tarragona. Als detinguts, se'ls acusa de delictes com resistència, desobediència o atemptat a agents de l'autoritat. El SEM ha atès vuit persones, set a Barcelona i una a Lleida.
 

 

La concentració més multitudinària va ser a Barcelona, amb unes 2.200 persones. Va començar als Jardinets de Gràcia i, des d'allà, els manifestants van anar baixant per Passeig de Gràcia fins al centre de la ciutat cridant consignes com "Llibertat Pablo Hasél" o "Catalunya antifeixista".

Un contenidor cremant entre furgonetes dels Mossos d'Esquadra, al centre de Barcelona (Reuters / Albert Gea)

 

A la zona de Via Laietana i Plaça Urquinaona, alguns manifestants van fer barricades a la cruïlla de Pau Claris i Plaça Urquinaona amb mobilari urbà i contenidors. Hi va haver enfrontaments amb la policia i es van cremar contenidors i vehicles.

També es van fer pintades a comerços de la zona i es van llançar objectes contundents i artefactes incendiaris cap a vehicles policials. Els Mossos van respondre amb trets de bales de foam i dispersant manifestants amb les furgonetes.

A la zona de Ronda Sant Pere amb Passeig de Gràcia i a la Rambla Catalunya, a tocar de Plaça Catalunya, també hi va haver incidents.

Alguns grups violents van entrar a un hotel del Passeig de Gràcia i van trencar càmeres de seguretat, entre altres destrosses, segons han informat els Mossos d'Esquadra. Unes seus bancàries també van ser atacades.

 

Motos cremant al centre de Barcelona en la protesta de suport a Pablo Hasél (Reuters / Albert Gea)

 

Manifestants movent contenidors al centre de Barcelona, en la protesta per Pablo Hasél (Reuters / Albert Gea)

 

A Girona, unes 600 persones, segons la Policia Municipal, es van concentrar a la plaça 1 d'Octubre i es van dirigir cap als jutjats. La protesta es va fer enmig d'un increment de la presència policial i va tormar a derivar en aldarulls.

Uns quants manifestants van llançar pedres, ampolles de vidre i pirotècnia a la zona de la subdelegació del govern espanyol. A la plaça del Mercadal, es van incendiar papereres i es van fer barricades als carrers adjacents.

Els elements de ferro d'una obra que hi ha a la zona es van utilitzar per tallar el carrer Santa Clara i es van llançar objectes contra els agents. També es van fer barricades al Pont de Pedra, on es van llançar ampolles a la policia, que hi va respondre disparant bales de foam.

 

Contenidor cremant al Pont de Pedra de Girona, on hi ha hagut enfrontaments entre policia i manifestants (ACN / Gemma Tubert)

 

A Lleida, més d'un miler de persones  es van manifestar pel centre de la ciutat, en una concentració a la plaça Europa que es va convertir en una marxa improvisada que va arribar fins al centre penitenciari Ponent, on hi ha Hasél. La manifestació no va ser tan nombrosa com la d'aquest dimarts, que va acabar amb aldarulls, amb 8 detinguts i 14 ferits entre agents i manifestants i tres motocicletes de la Guàrdia Urbana cremades.

 

 

A la zona de la presó, alguns grups violents van fer barricades i van cremar contenidors. Al carrer Doctor Fleming es van cremar cotxes i es van llançar objectes contra els Mossos d'Esquadra, que hi van respondre amb trets de foam.

 

Un contenidor cremant en la protesta de Lleida en contra de l'empresonament de Hasél (ACN / Salvador Miret)

 

 

A Tarragona, la concentració va començar al centre de la ciutat, però posteriorment es va desplaçar cap a l'autovia A-7 enmig de càntics i consignes a favor de l'alliberament de Hasél. Un centenar de persones van tallar la circulació de la via en tots dos sentits de la marxa, en una acció que va durar un quart d'hora.

Els Mossos d'Esquadra els van desallotjar sense que hi hagués aldarulls. Finalment, la mobilització va tornar al centre de la ciutat, on va acabar.

 

Manifestants tallen l'autovia A-7 en la protesta en suport a Hasél a Tarragona (ACN / Roger Segura)

 

A Vic, on aquest dimarts alguns manifestants van atacar la comissaria dels Mossos d'Esquadra, al voltant de 200 persones es van concentrar a la Plaça Major per reclamar la llibertat de Hasél, però també de les persones detingudes.

La concentració, que va estar molt menys concorreguda que la d'aquest dimarts, va començar a la plaça del Pes, però de seguida es va desplaçar cap a la plaça Major, on es van sentir crits com "Llibertat detingudes", "Llibertat Pablo Hasél" i "Fora les forces d'ocupació".

A la plaça Major no hi havia un dispositiu policial gaire ampli. En canvi, on sí que es va incrementar la presència d'agents va ser als jutjats de Vic i a la comissaria dels Mossos.

 

Poc més d'un centenar de persones s'han concentrat a la plaça Major de Vic

 

Tensió i càrregues policials a Madrid

Aquest dimecres es van convocar protestes a una trentena de ciutats de tot l'estat. A Madrid, hi va hagut corredisses i càrregues policials en la protesta per reclamar la llibetat de Hasél. Hi ha hagut 19 detencions, segons Interior, i 55 ferits, 35 dels quals agents .

 

Tensió entre policies i manifestants en la protesta a Madrid contra l'empresonament de Hasél (EFE / JuanJo Martín)

 

Mig miler de persones es van concentrar a la Puerta del Sol en contra de l'empresonament del músic. Amb pancartes contra la "llei mordassa" i demanant "llibertat d'expressió", els manifestants van mantenir enfrontaments verbals amb la policia. Al centre de Madrid hi havia un fort dispositiu de seguretat, amb nombroses furgonetes de la Policia Nacional.

Es van llançar ampolles de vidre i pedres contra els agents, que hi van respondre amb càrregues i trets de salves.

 

 

Protesta a Madrid en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél (Reuters / Susana Vera)

 

A Saragossa també van sortir al carrer desenes de persones en protesta per l'empresonament de Hasél:

 

També a Granada unes 200 persones es van concentrar davant la subdelegació del govern espanyol. Posteriorment els manifestants es van dispersar pel centre de la ciutat on s'hi van cremar contenidors. En altres ciutats com Sevilla i Alacant les manifestacions en suport aPablo Hasél han transcorregut sense incidents.

Aquestes concentracions es produeixen l'endemà de les manifestacions a una cinquantena de ciutats catalanes, algunes de les quals van acabar en aldarulls, amb 18 detinguts i una trentena de ferits.

En la protesta de Barcelona, una manifestant va perdre un ull i serà operada en les properes hores. Segons el centre Irídia pels drets humans, la jove va rebre l'impacte d'una bala de foam.

Aquest dimarts, el raper lleidatà Pablo Hasél va ser detingut a la Universitat de Lleida, on s'havia tancat dilluns al matí.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut