Pedro Sánchez ha justificat la necessitat de decretar l'estat d'alarma a Madrid (EFE/JuanJo Martín)
Pedro Sánchez ha justificat la necessitat de decretar l'estat d'alarma a Madrid (EFE/JuanJo Martín)
Guarda, Portugal

Sánchez: "El govern no podia estar de braços plegats davant la situació de Madrid"

El president del govern espanyol és de viatge a Portugal després de la reimplantació del confinament perimetral de Madrid i vuit municipis més de la comunitat

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat la decisió del seu govern de declarar l'estat d'alarma "territorialitzat" a Madrid capital i a vuit municipis més de la Comunitat de Madrid.

Pedro Sánchez ha comparegut en una roda de premsa amb el primer ministre portuguès, António Costa, des de la cimera hispano-portuguesa que se celebra aquest dissabte a Guarda, al centre de Portugal.

És la primera intervenció pública de Sánchez després que aquest divendres un Consell de Ministres extraordinari decidís imposar l'estat d'alarma a Madrid i a vuit municipis més de la comunitat.

Sánchez ha justificat la decisió de decretar "l'estat d'alarma territorialitzat" a la Comunitat de Madrid per l'evolució preocupant de la pandèmia:

"Hem de donar una resposta clara i contundent a l'evolució de la pandèmia en determinats territoris. És evident -tenim les dades- que la incidència acumulada a la Comunitat de Madrid, i en particular a alguns muncipis, és molt elevada i preocupant. Veiem les taxes de positivitat de les PCR que s'estan fent a la Comunitat de Madrid i l'ocupació de les UCI. És evident que hem de donar una resposta determinada a la situació de la pandèmia a Madrid."

El president del govern espanyol ha demanat "unitat" per lluitar contra la Covid i ha recordat el missatge que va llançar aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut.

Ha demanat desterrar "la lluita partidista de la pandèmia" i ha assegurat que aquesta és la política del seu govern amb els agents socials, amb les comunitats autònomes i amb la resta de països de la Unió Europea.

"Aquesta és una batalla epidemiològica i no ideològica. Estem oberts sempre a parlar amb la Comunitat de Madrid, nosaltres no venim a tutelar ni a imposar ni a jutjar, venim a ajudar, col·laborar i cooperar."

"Però el govern d'Espanya no es pot quedar de braços plegats i mirar cap a una altra banda quan no es prenen les decisions que considerem necessàries des d'un punt de vista tècnic per aplacar la corba en un territori determinat."

Sánchez espera que els 15 dies de durada de l'estat d'alarma decretat a Madrid (abans que calgui que el Congrés voti una pròrroga) seran prou per contenir l'evolució preocupant dels positius a aquesta comunitat. I ha insistit que el seu govern "estén la mà" al govern d'Isabel Díaz Ayuso per treballar conjuntament.

Ayuso creu que ja no cal l'estat d'alarma

Però la presidenta madrilenya continua oposant-se a l'estat d'alarma. Segons Díaz Ayuso, "des de fa dues setmanes" baixen els llits ocupats i els ingressos a les UCI i també els casos detectats a l'atenció primària i a urgències. Assegura que Madrid té ara una incidència acumulada per sota de 500 i, per tant, ja no cal l'estat d'alarma.

En un missatge a Twitter, Ayuso atribueix aquest descens a les mesures "moderades i tècniques" que ha pres el govern de la comunitat:

 

 

Set zones bàsiques de salut més amb restriccions

Al marge del conflicte entre els dos governs, la Comunitat de Madrid ha ampliat les restriccions a territoris que no estan inclosos en l'estat d'alarma.

Aquest dissabte, el Butlletí Oficial de la Comunitat ha publicat una ordre que decreta el tancament perimetral de set zones bàsiques de salut més.

Són àrees dels municipis de San Sebastián de los Reyes, d'Arganda del Rey, de Collado Villalba, de Colmenar Viejo i de Coslada.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias aquest dissabte a la cimera hispano-portuguesa de Guarda (EFE)

Una hora de retard

La cimera ha començat amb una hora de retard, ja que la boira ha dificultat l'arribada dels helicòpters en què viatjava la delegació espanyola.

Hi han anat els quatre vicepresidents de Sánchez i sis ministres, que han fet reunions temàtiques amb els seus homòlegs portuguesos, i també una trobada conjunta.

Aquest és el primer viatge oficial a l'estranger de Sánchez acompanyat del vicepresident primer, Pablo Iglesias.

 


 

 

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezComunitat de MadridCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut