Salut deixa de fer tests als contactes asimptomàtics i els demana que no vagin al CAP

El sistema sanitari es reorganitza perquè els rastrejadors estan desbordats i a partir d'ara la recomanació és que qui no tingui símptomes es quedi aïllat a casa

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut demana que qui hagi estat en contacte amb persones que hagin donat positiu de coronavirus es quedin tancats a casa si no tenen símptomes.

El motiu és que el gran volum de contagis dels últims dies està portant molta gent als Centres d'Atenció Primària, els CAP, i es vol evitar, perquè estan saturats.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha dit que només cal anar al CAP si es tenen símptomes:

"El gran missatge que hem d'enviar en transmissió comunitària en volum molt alt de casos és quedar-te a casa. I no patir, perquè si et trobes malament, el sistema respondrà com sempre, però si no et trobes malament queda't a casa."

Els responsables de Salut han dit que, en conseqüència, es deixaran de fer tests d'antígens als contactes asimptomàtics. Han anomenat pla Delta aquesta reorganització de l'atenció sanitària.

 


Avisar per SMS

La intenció és alleujar la saturació que també hi ha al sistema de rastreig perquè es puguin identificar els contactes dels positius el més ràpidament possible i avisar-los per SMS també el més ràpidament possible.

Segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que les persones asimptomàtiques vagin al CAP per fer-se tests augmenta el risc de contagi i és prioritari evitar-ho:

"Aporta molt poc valor fer un test, i en canvi té molt valor que es quedin a casa, i per això cal prioritzar el que és essencial per al sistema."

La doctora Craywinckel ha afegit que la saturació dels CAP l'agreuja que s'estigui en període de vacances, i el fet que també hi està havent nous contagis entre sanitaris.


La "falsa seguretat" dels tests

Preguntada per si hi ha gent jove que l'interessa fer-se el test per estalviar-se la quarantena, Cabezas ha admès que sí, que això passa, però ha advertit que és una "falsa seguretat":

"Si tens un resultat negatiu d'una prova, això no vol dir que no hagis de fer els 10 dies de quarantena. És molt important: la sensació de falsa seguretat que a vegades donen les proves fa que algunes quarantenes no se segueixin, per tant, sí que fem aquesta crida que es facin els 10 dies de quarantena al màxim."

La directora del Servei Català de la Salut també ha explicat que s'està treballant perquè les farmàcies puguin fer tests d'antígens, els resultats dels quals es comuniquin al sistema sanitari.

Segons ha dit, podrien disposar en els pròxims dies de 2 milions de tests, que no es vendrien per endur, sinó que es farien a la mateixa farmàcia.


La "paret" de contagis

Cabezas  ha qualificat d'"augment enorme, molt brusc", fins i tot de "paret", la corba d'augment de contagis a Catalunya, sobretot en les franges d'edat més joves.

Ha afegit que, malgrat la majoria d'infectats joves tenen símptomes lleus, ja estan arribant persones d'entre 20 i 30 anys a les UCI dels hospitals.

Però el que preocupa més a Salut és la saturació que estan patint els CAP per consultes de casos lleus, i en aquest sentit Cabezas ha dit que es reorganitzaran.

La intenció d'aquesta reorganització és que els Centres d'Atenció Primària puguin dedicar-se a la feina que han de fer.


270.000 contactes

Cabezas ha explicat que la variant Delta és un 60% més transmissible que les anteriors variants del virus, i que els 30.000 casos dels últims dies suposen uns 270.000 contactes, és a dir, una mitjana de 9 possibles infectats per cada positiu.

Per això, la recomanació que fa Salut és que les persones que siguin sospitoses de ser-ho s'estiguin a casa i evitin tot el possible les interaccions socials en què es produeixen els contagis.

Pel que fa a la vacunació, Carmen Cabezas ha explicat que els últims dies s'estan posant més de 100.000 dosis diàries, i que la setmana passada van ser 723.000, el rècord des que es va començar a vacunar.

Risc de rebrot a 1.552

En les últimes 24 hores la taxa de transmissió del coronavirus, la Rt, ha baixat després de força dies de pujada: ha disminuït 4 centèsimes, i ara està en 3,35.

En canvi el risc de rebrot continua a l'alça, i se situa en els 1.552 punts, 92 més que el balanç anterior.

Aquest dijous Salut ha notificat 7.866 nous casos nous de Covid-19 i ja se situen en 694.371 en conjunt des de l'inici de la pandèmia.

D'altra banda, els pacients ingressats a planta són 663, 53 més que en l'últim balanç, mentre els crítics a l'UCI pugen a 138, 5 més.


Situació paradoxal

La situació ara mateix a Catalunya és paradoxal: les xifres de víctimes mortals per Covid-19 són les baixes de tota la pandèmia, però en canvi els contagis estan més alts que mai.

El motiu és que la vacunació força completa de les franges d'edat més vulnerables fa que poca gent pateixi efectes greus.

Però l'extensió de la variant delta del virus entre la població jove no vacunada està fent que tornin a pujar els casos greus, també entre la gent gran ja vacunada.

Recuperar restriccions?

Per tot això el govern està estudiant reimplantar algunes de les restriccions, mentre demana responsabilitat als ciutadans i qualifica de molt difícil la situació de la pandèmia.

El president de la Generalitat Pere Aragonès s'ha reunit aquest matí amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, per analitzar l'evolució del coronavirus.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest dijous a Barcelona (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut