Un punt de vacunació sense cita prèvia a la UdG (ACN/Gemma Tubert)
Un punt de vacunació sense cita prèvia a la UdG (ACN/Gemma Tubert)

Un octubre estable o amb una onada "poc important", la previsió de Salut sobre la Covid

En el pitjor dels casos, es preveu una onada amb molta transmissió, però que tindria menys conseqüències gràcies a les vacunes

RedaccióActualitzat

La vacunació ha evitat entre 6.900 i 9.500 morts i entre 100.000 i 150.000 contagis a Catalunya. Són algunes dades que el Departament de Salut destaca per posar en valor l'esforç que s'ha fet aquests vuit mesos de campanya de vacunació. 

Així, en els tres mesos que ha durat la cinquena onada, dels 200 ingressos diaris, hauríem passat al miler, de manera que se n'han evitat entre 31.000 i 38.000 en total.

En comptes d'un pic de gairebé 600 llits d'UCI, s'hauria arribat als 2.000, força més que en la primera onada, que va tenir un pic de 1.528 llits d'UCI ocupats per Covid. També s'ha evitat que entre 4.700 i 5.700 persones entressin en una unitat de cures intensives i s'hauria passat dels 30 morts diaris als 200.

Les xifres les ha donat la investigadora del BIOCOMSC Clara Prats, que ha assegurat que tot i que la situació és millor que al juny per l'alta cobertura vacunal, el moment més crític ara podria ser a finals de setembre, per l'increment de les relacions socials i factors climatològics.

Això, diu, "el més probable" és que suposi un augment de casos o fins i tot una nova onada. Prats ha parlat de dos possibles escenaris, o bé una situació "més d'estabilització amb brots més locals", controlables amb el rastreig de contactes, o bé que hi ha hagi una onada "poc important, de l'estil de la quarta, que va ser petita". I ha afegit:

"En el pitjor dels casos, que tinguéssim una onada com la del juliol, l'afectació en mortalitat seria similar però a nivell d'UCI seria menor, perquè estem més protegits."

Prats ha apuntat que tot plegat depèn "de múltiples factors", i ha dit: "Tenim en contra la presència de la variant delta, que és més transmissora."

Pel que fa a les mesures, Prats ha ressaltat que cada vegada s'han controlat les onades amb menys mesures, i augura "un retorn a la normalitat gradual". "L'últim que perdrem probablement serà la mascareta a l'interior", ha conclòs.

 


El passaport Covid, una via que s'ha d'explorar

L'endemà que el Tribunal Suprem avalés que es pugui exigir el passaport Covid per entrar als locals de restauració i d'oci nocturn a Galícia, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha admès: "S'obre una porta que explorarem atentament". "Tenim l'obligació d'estudiar totes les vies --ha dit--, i  aquesta, també."

De moment, una de les associacions de l'oci nocturn, el sector que fa més temps que està tancat, exigeix a la Generalitat que adopti immediatament el passaport Covid i permeti reobrir els locals. 

Sobre la tercera dosi, Cabezas ha assegurat que tornaran a plantejar en el Consell Territorial la necessitat de vacunar els usuaris de les residències de gent gran.

Menys ingressats per Covid

Aquest dimecres, el Departament de Salut ha declarat 36 hospitalitzats menys a causa de la Covid-19 en les darreres hores (681) i 12 crítics menys ingressats a les UCI, que passen d'un total de 260 a 248. En paral·lel, s'han notificat 750 nous contagis confirmats, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 904.531.

L'Rt es manté a 0,89, mentre que el risc de rebrot continua lleugerament a la baixa i se situa en 89 (-2). S'han notificat 7 morts en les últimes hores i el total de defuncions des de l'inici de la pandèmia és de 23.772.

El 3,36% de les proves que s'han fet en la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 106,95 a 104,25, mentre que a 7 dies baixa de 47,66 a 46,28.

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut