Entre un 8 i un 10% dels citats als punts de vacunació massiva no es presenten

Argimon destaca que el "descens prou important" de les dades de la pandèmia després de setmanes d'estancament
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Entre un 8 i un 10% de les persones que han agafat cita per internet per vacunar-se de la Covid als punts de vacunació massius no s'hi presenten. És la dada que han donat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa setmanal per informar del procés de vacunació.

Tant ell com la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han remarcat la importància d'anul·lar la cita en cas de no poder-hi anar. Aquesta cancel·lació es pot fer a través de la mateixa web per demanar cita per la vacuna o, si hi ha dificultats per fer el tràmit, mitjançant el 061.

Argimon ha remarcat que, un cop descongelada, la vacuna de Pfizer/BioNTech té una caducitat curta:

"És un problema molt seriós no acudir a una cita, però en aquest cas encara més, perquè és la vacuna de Pfizer que, quan la descongeles, només té una vida segura de 5 dies".

I què passa amb les vacunes que s'havien de posar a les persones que no s'han presentat? Argimon ha remarcat que no es perden. "Els equips tenen fulls de rescat amb noms de persones que van trucant perquè puguin omplir el forat i no perdre cap vacuna", ha explicat.

Ara bé, tot plegat complica encara més una estratègia de vacunació ja dificultosa. "Per cada cita que no s'omple, els equips han de fer 3 trucades per trobar una persona. En un lloc com la Fira de Barcelona, on pot passar que 500 persones no hi vagin, vol dir 1.500 trucades", ha comentat.

Salut desvincula aquestes absències del "rebuig manifest" a les vacunes, que xifra en un 1%. 

 


Rècord amb més de 400.000 vacunes l'última setmana

Una de cada tres persones adultes ha rebut com a mínim una dosi. Durant l'última setmana s'ha tornat a batre el rècord de vacunes posades: 414.136 dosis. Per primera vegada s'han superat les 400.000 vacunes administrades. 

Una infermera vacuna una dona al Palau d'Esports Catalunya, a Tarragona (ACN/Eloi Tost)


Aquesta setmana s'ha començat a vacunar de forma generalitzada els ciutadans de 50 a 59 anys, començant pels més grans, i un 6,3% ja tenen la primera vacuna.

Els que tenen entre 50 i 55 anys encara s'hauran d'esperar "uns quants dies", però de seguida arribarà el torn d'un col·lectiu que formen gairebé 1 milió de persones a Catalunya. 

En total, ja són 2.193.187 catalans els que tenen la primera dosi i 1.050.769 els que tenen la pauta completa, és a dir, que han rebut les dues dosis de Pfizer, Moderna o AstraZeneca o la de Janssen, que és monodosi. O bé que s'han immunitzat perquè han tingut la Covid i han rebut una sola dosi de la vacuna, seguint el protocol. 

 


Salut ha informat que ja s'ha equiparat la vacunació de guàrdies civils i policies nacionals a la de policies locals i mossos d'esquadra, seguint l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 
 

Pendents de més autoritzacions per a Janssen

Respecte la possibilitat que la vacuna de Janssen es posi als temporers, els responsables de Salut han admès que és un dels col·lectius en què es planteja aquesta possibilitat. És una qüestió que s'aborda en la Comissió de Salut Pública, a Madrid, aquest mateix dimarts. 

La doctora Cabezas ha explicat que Janssen es destina "preferentment" al grup d'entre 70 i 79 anys però també la fan servir en tots els grups de vacunació oberts "en persones que tene més dificicultats d'acceptació de la vacuna o per accedir-hi". 

Ara es debat si s'obre, en general, a les persones "en situació de més vulnerabilitat social o personal". 

Els grans avantatges que té la vacuna de Johnson& Johnson és que només requereix una dosi, és guarda en una nevera convencional i té un període de caducitat llarg. 
 

Un "descens prou important" de les dades

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, després de setmanes d'estancament, les dades han anat clarament a la baixa l'última setmana. S'ha passat d'uns 10.500 casos setmanals a 7.700 i s'espera que la setmana es tanqui amb uns 6.500.

Argimon ha aplaudit, sobretot, el percentatge de positius entre les persones amb símptomes que es fan un test d'antígens:

"Ens fixem molt en el TAR simptomàtic. En la 3a onada o en aquesta 4a hem tingut moments de gairebé el 30% de positivitat. Ara estem al 7% i, segurament, a finals d'aquesta setmana serà del 5%. Una dada que no havíem observat en molts i molts mesos."

Això l'ha portat a dir que anem "en la bona direcció", però s'ha afanyat a recordar que la pandèmia és "una cursa de fons i no podem abaixar la guàrdia".

Una crida que també ha fet, després del final de l'estat d'alarma i les aglomeracions del cap de setmana, el personal mèdic que treballa a les UCI. Recorden que la fi del toc de queda no significa que el virus hagi desaparegut.

Sense entrar en detalls ni calendaris, Argimon s'ha mostrat partidari d'un "oci nocturn reglat" per reduir els botellons. 

Segons les dades d'aques dimarts, a les UCI encara hi ha 442 malalts de Covid-19 crítics. Els hospitalitzats pel coronavirus són 1.354. És el quart dia consecutiu que hi ha menys de 1.400 pacients Covid ingressats, un fet que ja va passar a finals de març, abans de la quarta onada. 

En total a Catalunya han mort, a causa de la pandèmia, més de 22.000 persones. En les últimes 24 hores s'han notificat 33 víctimes mortals.

 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut