Salut anuncia un reforç de personal sanitari a Lleida, però no en concreta el nombre
Sanitaris entrant a l'Hospital Arnau de Vilanova, aquest dilluns (EFE/Ramón Gabriel)
Lleida

Salut anuncia un reforç de personal sanitari a Lleida, però no en concreta el nombre

260 sanitaris responen a la crida de reforç i l'ICS estudia quins malalts haurà de derivar fora de l'Arnau de Vilanova a causa del rebrot de Covid

Irene Vaqué ReigActualitzat

El rebrot de Covid-19 a Lleida obligarà a derivar pacients de l'Arnau de Vilanova a altres hospitals catalans, segons preveu Salut. 

Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, ha explicat que la idea és mantenir a l'Arnau els pacients de Covid i derivar altres malalts, però la decisió s'acabarà de perfilar aquesta setmana. També es tindrà en compte que es pugui mantenir, tant com es pugui, l'activitat assistencial més urgent. 

Comella ha admès que es preveuen 2-3 setmanes més d'increment de contagis i que el sistema de salut es tensionarà, però confien no arribar al col·lapse. 

"Tot això ho anticiparem. La idea és que l'hospital no acabi patint més del compte i que no tingui col·lapse. Els perfils de malalts a derivar es treballarà aquesta setmana."

 

Hi haurà reforços, però encara no han dit quants

Per ara, 260 professionals de diferents perfils, tant metges com d'infermeria, s'han mostrat disposats a anar a treballar a Lleida " de manera més o menys immediata", després de la crida que la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida han fet al personal sanitari d'arreu de Catalunya per aconseguir reforços.

Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, diu que volen evitar el col·lapse de l'Arnau de Vilanova


Alguns són de fora de Lleida, però altres treballen a la regió "en altres coses i pot destinar les vacances a fer un cop de mà" o bé és personal que accepta fragmentar unes vacances molt necessàries per descansar després de la primera onada de Covid. 

En qualsevol cas, s'aniran a incorporant "a mesura que hi hagi la necessitat", ha afirmat Comella, que ha afegit que, fins ara, amb el personal que hi ha a Lleida ha estat suficient per atendre els casos. 

Des del Servei Català de la Salut confien que amb la crida entre els 47.000 treballadors de l'ICS n'hi hagi prou:

"El volum no serà molt gran, no estem pensant en un volum que no es pugui resoldre amb aquesta crida, pensem que sigui el mateix Institut Català de la Salut que pugui, de forma voluntària, aportar els recursos que fan falta."

Treballadors de l'Hospital Arnau de Vilanova han denunciat que no tenen prou personal per fer front a l'increment de contagis i que molts sanitaris opten per treballar a l'Aragó perquè el sou i les condicions laborals són millors.
 

S'endurirà el confinament?

Salut ha anunciat que vetllarà per la protecció de les persones més vulnerables. En el cas del Segrià, de les 200.000 persones afectades pel confinament perimetral, n'hi ha 40.000 que es consideren de risc

Ha advertit que l'edat no és l'únic criteri per ser considerat vulnerable i no ha concretat si hi ha damunt la taula l'opció d'un confinament més estricte.

"Preveiem mesures que tendeixin a assegurar que la població més vulnerable estigui el màxim de protegida possible. Però no li correspon a la part del Servei Català de la Salut prendre aquestes decisions." 

"Farem acció proactiva per intentar protegir-los al màxim", ha respost Comella quan li han preguntat si els sanitaris telefonaran a aquestes persones per informar-los o fer-ne seguiment.

Comella ha donat per fet que, com ja passa des de dissabte al Segrià, l'ús de la mascareta serà obligatori a tot Catalunya encara que es pugui mantenir la distància de seguretat, tal com ha plantejat el govern al Procicat, l'organisme que ha de decidir-ho.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut