Una dona embarassada participa en un estudi amb la vacuna de Pfizer (ACN/Hospital Vall d'Hebron)

Una embarassada no vacunada té 23 cops més risc d'hospitalització per Covid, segons Salut

Aquest 2021 fins a 549 dones embarassades van ingressar en el sistema de Salut, 52 de les quals van passar per les UCI

Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se de Covid-19. A més, si es contagien, tenen 5,4 vegades més risc d'empitjorar i ingressar en un hospital. Per tot plegat, les dones no vacunades tenen 23 vegades més risc d'acabar ingressades en un hospital que les embarassades vacunades.

Així ho ha explicat Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de la Generalitat, en la roda de premsa setmanal sobre el pla de vacunació, que ha remarcat que "el missatge claríssim és que cal vacunar-se si s'està embarassada".

Una roda de premsa que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia anunciat com una compareixença gairebé "monogràfica" sobre vacunació i embaràs.

Hi ha intervingut, a més de Cabezas, Cristina Martínez, responsable corporativa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a Catalunya, de l'Institut Català de la Salut.

Cabezas ha posat en valor la guia publicada aquest dilluns per Salut, sobre vacunació i dones embarassades, en què s'explica que "les dones embarassades tenen més risc d'emmalaltir de manera greu per la Covid-19 i de morir per la malaltia que les dones no embarassades".

 

 

Les embarassades, una prioritat

Si fins ara Salut remarcava que la prioritat de la campanya de vacunació eren les persones de 30 anys o més, ara les dones embarassades s'han afegit a aquesta prioritat. De fet, Cabezas ha afirmat que vacunar les dones embarassades "és una prioritat claríssima en aquest moment".

"Si estàs embarassada, en qualsevol moment de la gestació, o alletant un nadó, pots vacunar-te contra la Covid al mateix temps que les persones de la teva edat o del teu grup de risc."


Martínez ha matisat aquesta recomanacio afegint que "és bàsic que no arribin al tecer trimestre sense vacunar-se", perquè és llavors que poden sorgir més complicacions. 

També ha remarcat que "han sorgit més evidències que no hi ha efectes adversos ni en la mare, ni en el fetus, en el nadó".

Cabezas també ha explicat que les vacunes que s'administren a les dones embarassades són les d'ARN missatger, les de Pfizer/BioNTech i de Moderna. I ha afegit que "és especialment important vacunar-se si es tenen altres factors de risc" com diabetis, hipertensió, malalties del cor, del ronyó o del fetge, o afeccions respiratòries greus.

També ha explicat que des del gener, quan va començar la campanya de vacunació, fins a 549 dones embarassades han ingressat en els hospitals catalans, de les quals 52 han ingressat a les UCI. D'aquestes, ha explicat, Salut no té constància que n'hagi mort cap.


Més de 9.200.000 dosis

Pel que fa a les dades generals de la campanya de vacunació, a data 3 d'agost s'han administrat, a Catalunya, 9.236.970 dosis, el 95,1% de les rebudes.

 

Per grups d'edat, el 89,9% de les persones de 60 anys o més han completat la vacunació. Entre les persones de 50 anys o més, el percentatge és del 87,8%. Entre les persones de 18 anys o més, baixa fins al 69,9%. I fins al 68,5% entre les persones de 16 anys o més.


S'han evitat gairebé 3.000 morts

En la roda de premsa d'aquest dimecres Salut també ha fet públiques unes estimacions elaborades pel BIOCOMSC, el grup de recerca sobre biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), sobre quina seria la situació de la pandèmia si no hi hagués vacunes.

El BIOCOMSC calcula que la posada en marxa de la campanya de vacunació ha evitat 64.450 contagis que s'haurien traduït en 136.064 dies d'hospitalització i 27.315 ingressos a l'UCI.

Passadís de les UCI de l'Hospital Vall d'Hebron (ACN / Laura Fíguls)

A més, sense vacunes ara hi hauria uns 6.000 persones ingressades per la Covid, en comptes de les més de 2.000 declarades aquests dies; i 1.300 malalts crítics a les UCI, en comptes dels gairebé 600 actuals.

El BIOCOMSC, a més, ha estimat que les vacunes han evitat 2.923 defuncions.


Contagis als festivals

En la roda de premsa de Salut també s'ha informat sobre els contagis de Covid que hi va haver als festivals de música que es van fer al principi de l'estiu.

L'estudi de les dades és que entre el públic dels tres grans festivals hi va haver el doble de contagis. També que els cribratges previs no van ser del tot eficients.

La compareixença, d'altra banda, ha tingut lloc el primer dia que es pot demanar hora per vacunar els nens d'entre 12 i 15 anys.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut