Salut estudia obrir de cop la vacunació als joves de 16 a 29 anys

Salut estudia obrir de cop la vacunació als joves de 16 a 29 anys

La secretària de Salut Pública creu que la generalització de la variant delta no portarà més gent als hospitals, només casos lleus als CAP

RedaccióActualitzat

La situació sobre la pandèmia a Catalunya encara és preocupant, sobretot perquè el coronavirus s'està estenent entre la població més jove, la que encara no està vacunada.

Per això Salut s'està plantejant ampliar el més aviat possible la vacunació a aquestes franges d'edat, per impedir que hi hagi més brots com els que s'han generat en viatges de fi de curs.

Ho ha explicat aquest dilluns a la premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.


Una franja de vacunació única entre 16 i 29 anys?

Segons ha assegurat, per evitar que puguin haver-hi més brots similars, la intenció de Salut és anar ràpid en les franges d'edat que ara s'estan vacunant, entre 30 i 49 anys, i obrir el més ràpidament possible noves franges quan es pugui.

Sobre si la generalització de la vacunació a les franges joves es faria també en grups de 5 anys, Cabezas ha dit que podria ser una sola franja entre 16 i 29 anys:

"Moltes vegades diem que obrim per grups de 5 anys perquè això permet que no es col·lapsin les webs en el moment en què les obrim. De totes maneres, aquest grup entre 16 i 29 és un grup força homogeni, en què no tenim normalment casos a l'UCI, i el més lògic seria obrir-lo d'una manera única, però ho estem estudiant i ja ho comunicarem oportunament aquesta setmana."

La secretària de Salut Pública ha negat que l'augment de casos es pugui atribuir a l'obertura de l'oci nocturn, sinó que es deuen als grans brots que hi ha hagut entre joves que han fet viatges de fi de curs.

Pel que fa a l'augment en les franges més joves, Cabezas ha demanat que no se'ls estigmatitzi, perquè la immensa majoria estan seguint molt bé les mesures contra la Covid-19.


Els brots en viatges de fi de curs

Cabezas ha explicat que del brot generat entre adolescents de viatge de final de curs a Mallorca s'han detectat ja 132 casos, i 76 del de Menorca, mentre al de Tenerife en són 34.

Detectar-los ha suposat un sobreesforç dels serveis de vigilància epidemiològica, que durant el cap de setmana han fet 4.800 trucades telefòniques i han programat 2.145 testos.

La secretària de Salut Pública també ha destacat que durant el cap de setmana s'han seguit posant vacunes a bon ritme: més de 64.000 dissabte i més de 50.000 diumenge.


Què passarà amb la delta?

Pel que fa a què passarà amb la generalització de la variant delta, Cabezas ha dit que preveuen que s'assembli força al que ha passat al Regne Unit, on ja és la dominant.

Segons ha explicat, allà ha suposat més afluència de casos lleus als centres d'atenció primària, però no de greus als hospitals, i per això creu que a Catalunya passarà el mateix.


La segona dosi d'AstraZeneca, 8 setmanes després

Pel que fa a la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca, Cabezas ha dit que els pròxims dies molt possiblement decidiran avançar-la a 8 setmanes després de la primera.

En un principi estava previst posar-la 12 setmanes després, ja es va avançar a 10 setmanes, i ara es vol fer-ho 2 setmanes abans per poder completar el més aviat possible la protecció que ofereix davant la Covid-19.

 

Torna el risc alt de rebrot

La tendència a l'alça ja fa dies que era evident, i aquest divendres, després de 6 dies seguits que les dades empitjoressin, Catalunya va tornar a tenir un risc de rebrot alt, per sobre de 100.

És un indicador que havia baixat a moderat el 7 de juny, però dues setmanes després ha tornat a alt, i just el dia abans que s'eliminés l'obligatorietat de portar mascareta en exteriors.

Aquest dilluns el risc de rebrot ja havia pujat a 124 punts, i la velocitat de propagació del virus és d'1,28, una centèsima més que aquest diumenge.


El percentatge de positius, per sobre del 5%

Un altre indicador preocupant és el percentatge de positius dels tests que es fan: aquest dilluns ha arribat al 5,04%, per primera vegada des del 30 d'abril, per sobre del 5%.

Malgrat tot, la mortalitat continua baixant: els últims 7 dies hi ha hagut 9 víctimes mortals en total a Catalunya, la xifra més baixa des del març del 2020.

De tota manera, aquest dilluns el nombre de persones ingressades és de 461, 18 més que aquest diumenge, 131 de les quals a l'UCI, 3 més que el dia anterior.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut