Salut torna a demanar espaiar la segona dosi per reduir un 30% ingressos i morts
Gent esperant la vacuna als mòduls del vacunòdrom de Fira de Barcelona

Salut torna a demanar espaiar la segona dosi per reduir un 30% ingressos i morts

Argimon exigeix al Ministeri de Sanitat explicacions per la negativa a separar més les dosis: "Vull que s'argumenti"

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat insisteix en la necessitat d'espaiar la segona dosi de les vacunes per donar protecció a més gent en menys temps. Fa setmanes que el govern reclama al Ministeri de Sanitat que s'autoritzi ampliar l'interval entre vacunes. Ara, la petició s'ha fet arribar per carta al govern espanyol plantejant-los dur-ho a terme en el marc d'un estudi.

En la roda de premsa setmanal, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat l'estratègia, del tot adequada amb dades d'un model que té el mateix Ministeri de Sanitat

Argumenta que ajornar la segona dosi (que ara posa als 21 dies en el cas de Pfizer/BioNTech i 28 en el de Moderna) contribuiria a reduir fins a un 30% els ingressos i les defuncions:

"Amb la incidència actual, la separació de les dosis a dos mesos aconsegueix una reducció d'entre el 22 i el 26% de les infeccions. Avui estem en 10.500 setmanals, en tindríem 2.500 menys. I d'entre un 26 i un 31% de les hospitalitzacions i entre un 30 i un 32% de les defuncions".

El secretari ha avançat que es plantejarien un interval d'entre 6 i 8 setmanes. Ha recordat que al Canadà són 16, al Regne Unit, 12, a Alemanya i França, 6, i ha exigit a la ministra Carolina Darias que expliqui per què s'oposen a espaiar les dosis:

"Quan surt la ministra i ens diu 'Se ha votado, ha salido que no' i ja està, m'agradaria que es donessin els arguments, perquè per retre comptes cal explicar el perquè de les decisions. La doctora Cabezas i jo no estem dient que dos mesos és el millor. El que fem és argumentar a favor d'això, com es pot argumentar a l'inrevés. Vull que s'argumenti, tot això va d'evidències".

Després ha matisat que no feia una interpel·lació política a Darias, sinó que demana explicacions tècniques. 

Salut torna a demanar espaiar la segona dosi per reduir un 30% ingressos i morts
Una infermera es prepara per vacunar al "vacunòdrom" de Fira de Barcelona (ACN / Eli Don)


En el cas d'AstraZeneca, la segona dosi s'hauria de posar a les 12 setmanes (han de ser 4 com a mínim, però s'ha comprovat que l'efecte és més gran a les 12).

Després de la suspensió cautelar per les trombosis, però, el Ministeri de Sanitat encara ha d'aclarir què passarà amb les persones que tenen posada la primera dosi d'AstraZeneca. Si no hi hagués la frenada, les segones dosis s'haurien de començar a posar a partir de la setmana que ve.

 

Impuls a la campanya de vacunació

La campanya de vacunació ha agafat impuls, aquesta setmana, amb l'arribada, aquest dilluns, de 327.900 dosis de vacunes, una xifra rècord fins ara, tot i que encara hi ha entrebancs.

Sense anar més lluny, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha informat que Janssen els ha confirmat, d'un dia per l'altre, que aquest dimecres arribarien 20.700 dosis, la meitat de les previstes.

Malgrat això, els responsables de Salut Pública confien que l'avenç de les pròximes setmanes permeti avançar cap a una vida "més normalitzada" tot i que "sense abaixar la guàrdia", en paraules d'Argimon.

Amb dades d'aquest dilluns, hi ha a Catalunya 1.750.611 persones amb una primera dosi i 635.951 han rebut també la segona dosi.

És a dir, una de cada 5 persones ha rebut ja almenys una dosi d'alguna vacuna, però les que n'han rebut la pauta completa són poc més d'un 8% de la població.

 

La Generalitat confia acabar aquesta setmana la vacunació de les persones de 80 anys o més. A hores d'ara, sis de cada deu ja tenen les dues dosis. 

En el cas del grup de 70 a 79 anys, que aquests dies rep la primera dosi, els vacunats han passat en una setmana del 30 al 51%. I en el de 66 a 69 anys, el percentatge de persones amb una dosi de la vacuna ha pujat del 27 al 45%. 

 

Als hospitals hi ha 1.630 pacients ingressats amb Covid, 501 a les unitats de cures intensives. I els contagis setmanals ronden els 10.500. Unes xifres que Argimon remarca que encara són massa altes i no es poden assumir com a normals. 

Respecte a les mesures de protecció davant la variant de l'Índia, Argimon ha defensat que caldria "un control de fronteres una mica més estricte", malgrat que encara s'està estudiant si és més agressiva. 
 

Argimon: "No discriminem, m'importa un rave si és mosso o guàrdia civil"

Respecte a l'ordre del Tribunal Superior de Justícia que ha donat deu dies al govern perquè vacuni guàrdies civils i policies nacionals a Catalunya en la mateixa proporció que mossos d'esquadra, Argimon ha estat contundent. 

Ha denunciat que s'ha "polititzat i judicialitzat ràpidament" una qüestió que no té cap rerefons polític i ha manifestat que li importa "un rave" si qui s'ha de vacunar és mosso o guàrdia civil

"Som professionals de la sanitat i nosaltres no discriminem mai per raons d'edat ni de gènere ni de creença ni de res. És igual si és un mosso o un guàrdia civil. M'importa un rave. Ens han format per donar cura i assistència a tothom".

Argimon ha defensat que se'ls ha vacunat de seguida que s'ha pogut. "Quan rebem el llistat, vacunem. I aquests llistats sembla que arriben tard", ha comentat. 

També ha ironitzat sobre si hauran d'acabar preguntant al jutge per quina vacuna posar. "Tot és prou complicat per judicialitzar-ho i polititzar-ho", ha dit, tot recordant que la vacunació dels col·lectius essencials es va dur a terme perquè hi havia un topall d'edat a la vacuna d'AstraZeneca que eren els 55 anys.
 

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut