Testos massius a Lleida per l'augment de casos: "Preocupa que s'estengui a tot el país"

Argimon diu que és aviat per dir si estem entrant a una quarta onada, però alerta que fa una desena de dies que el creixement lent "sembla que es consolida"

Irene Vaqué ReigActualitzat

La situació epidemiològica de Catalunya és "clarament de pujada" i, tenint en compte la mobilitat prevista per a aquesta Setmana Santa, Salut fa una enèsima crida a la prudència.

"Fa 2 o 3 dies que veiem més creixement i hem d'estar molt amatents", ha remarcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha apel·lat a la responsabilitat, al marge d'on siguem, per evitar una quarta onada al país en plena campanya de vacunació.

"Teòricament a l'abril i el maig hem de donar una bona empenta a la vacunació i hem de tenir clar que estem a les portes de Setmana Santa, quan tindrem més interacció i hem de tenir un comportament molt responsable", ha afegit. 

Argimon ha descartat endurir les restriccions ara i ha demanat prudència per evitar haver-ho de fer: 

"La incidència de malalts que s'infecten i que van a l'UCI va augmentant des d'aquestes últimes setmanes i és un altre senyal per tenir prevenció i cura per Setmana Santa, per no trobar-nos a la tornada amb una explosió de casos al cap de 6-8-10 dies i haver de prendre mesures més dràstiques que no desitja ni vol ningú".

 


Preocupa l'empitjorament a Lleida per si és el preludi del país

Salut ha anunciat un cribratge massiu a partir d'aquest dimecres -que s'allargarà fins dijous i, si cal, divendres- a la part alta de la ciutat de Lleida a causa de l'empitjorament de la situació epidemiològica, un agreujament que preocupa Argimon per si és el preludi del que pugui passar al conjunt del país: 

"No sabem per què a Lleida passa abans. Al juliol i agost tenia un motiu, però ara no ho sé. El que em preocupa és que el que s'està veient a Lleida passi d'aquí a una setmana al conjunt de Catalunya. I avui és Lleida, com abans han sigut altres territoris".

Observant els positius en testos d'antígens ràpids, l'increment que es dona des de fa una setmana a Catalunya va iniciar-se una setmana abans a la regió sanitària de Lleida, on també han registrat increments notables dels casos atesos a l'atenció primària.

De fet, els metges ja van advertir el cap de setmana que la situació que es trobaven als hospitals era d'inici d'una cinquena onada

Testos massius a Lleida per l'augment de casos: 'Preocupa que s'estengui a tot el país'
Gent de més de 80 anys esperant rebre la vacuna en un mòdul al costat del CAP Balàfia-Pardinyes-Secà (ACN / Salvador Miret )


Argimon ha considerat que és aviat per dir si estem entrant a una quarta onada a Catalunya, però ha alertat que fa una desena de dies que el creixement lent "sembla que es consolida".

"Fa 8-10 dies que tenim un creixement molt lent, però que sembla que es consolida. Hem de veure a quina velocitat anirem creixent per veure si realment podem parlar de quarta onada o si hi ha la possibilitat que ens quedem en una situació diferent."

 

El secretari de Salut Pública ha explicat que el descens en la tercera onada a Catalunya -a Lleida ja ha sigut la quarta- ha estat "menor de l'esperat, probablement perquè la variant britànica, més contagiosa, és predominant", tot i que per ara no han observat que hi hagi més mortalitat. Aquesta variant, ha recordat, va ser majoritària a la regió de Lleida abans d'esdevenir-ho a tot Catalunya. 

Després de recordar que Catalunya "no és una illa", Argimon ha defensat que aquí la situació, tot i ser dolenta, no ha arribat al nivell d'altres països de l'entorn. Com a exemples, ha dit que a França la incidència acumulada ara és 3 vegades la de Catalunya, i a Itàlia, 2,5 vegades.

Sobre l'enduriment de l'ús de la mascareta en espais a l'exterior encara que hi hagi distància, Salut s'ha limitat a dir que ha de consultar els experts abans de fer cap recomanació nova.


Dotze dies consecutius empitjorant dades

Segons el Departament de Salut, amb data d'aquest dimarts hi ha 1.474 pacients de Covid hospitalitzats, el mateix nombre que dilluns. D'aquests, 411 són a l'UCI, vuit més que el dia anterior, en el tercer dia consecutiu en què puja la pressió hospitalària. Això implica que, si som a l'inici d'una quarta onada, l'encarem amb els llits de crítics més saturats que a la segona o la tercera

La velocitat de propagació de la malaltia (Rt) continua creixent i arriba a 1,17, quatre centèsimes més que el dia anterior, és a dir, que cada 100 infectats contagien de mitjana 117 persones.

També empitjora la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies. Ara és de 221, sis casos més que dilluns, mentre que el risc de rebrot, índex que mesura el creixement potencial de la pandèmia, és de 257 punts, 15 més que el dia anterior.

Amb aquestes dades, Catalunya fa ja dotze dies que empitjora en els indicadors epidèmics.

 

Un 15,9% de la població amb almenys una vacuna

Fins aquest dimarts s'han administrat a Catalunya un total d'1.223.536 dosis de les tres vacunes disponibles, cosa que suposa que un 15,9% de la població catalana ja ha rebut una o dues dosis.

Del total de dosis administrades des del 27 de desembre, 806.329 han estat primeres inoculacions, un 10,5% de la població, mentre que 415.207 persones, un 5,4% del cens, ja estan immunitzades amb la pauta completa de les dues dosis.

Aquest és el ritme de vacunació a cada comarca de Catalunya:

 

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha afirmat que els efectes de la vacunació "ja s'estan notant" en la franja de persones de més de 80 anys. Salut confia que, en un termini de 15 dies, podrà acabar d'inocular aquest grup d'edat.

"Hi ha més de 148.000 persones vacunades en aquesta edat i hi ha una reducció molt important del nombre de casos, ingressos hospitalaris i a l'UCI i de mortalitat. El que veiem als assajos clínics ho observem en la realitat de Catalunya i són dades molt bones."

 

Cabezas ha explicat que han rebut almenys una dosi prop d'11.000 trasplantats, que estan en llista d'espera o han de fer diàlisi. Això vol dir que s'ha vacunat el 70% d'aquest col·lectiu. També ha indicat que s'ha començat a vacunar pacients oncològics. 

Sobre la nova interrupció de la vacunació amb AstraZeneca a Berlín i Munic, per casos de trombosi, Cabezas es remet al dictamen de l'Agència Europea de Medicaments, que considera que els beneficis superen els riscos i diu que els pròxims dies els experts d'aquest organisme tornaran a informar d'aquests casos tan infreqüents.

En qualsevol cas, a Catalunya ara mateix reben aquesta vacuna les persones d'entre 60 i 65 anys, siguin essencials o no, i la Generalitat defensa que es pugui posar sense límit d'edat.

Testos massius a Lleida per l'augment de casos: 'Preocupa que s'estengui a tot el país'
Una dona es vacuna amb la primera dosi d'AstraZeneca a Girona (ACN / Aleix Freixas)

 

Dels treballadors de col·lectius considerats essencials, un 61,9% ja tenen la primera dosi i un 1,9 la pauta completa.

Respecte a les persones d'entre 60 i 65 anys que estan sent vacunades amb el sèrum d'AstraZeneca, un 14% ja han rebut la primera dosi.  

 


Cribratges a les universitats després de Setmana Santa

En la roda de premsa d'aquest dimarts, Salut ha anunciat que farà testos massius a les universitats catalanes i centres adscrits passat Setmana Santa. Començaran per Lleida, que és on ara hi ha la pitjor situació, i Girona, però es preveu que es facin en 5 o 6 punts alhora al llarg del mes d'abril.

"Començarem el dia 7 i s'acabarà el 30, però si calgués ampliar-lo una setmana més perquè ho necesitem, es podria fer", ha comentat la doctora Ariadna Mas, que ha comparegut al costat d'Argimon, Cabezas i la directora general d'Universitats, Victòria Girona. 

La Generalitat confia que la resposta del col·lectiu universitari serà satisfactòria. "Ens interessa especialment arribar a aquest grup de població", ha afegit Mas. Ara mateix, les franges 11-20 anys i 20-30 és on es detecten més casos d'infecció per Covid-19.

El cribratge es farà tant als estudiants com als professors, sempre que no estiguin vacunats i que siguin asimptomàtics, i inclosos els alumnes de fora de Catalunya. Els testos es podran fer al campus o al punt habilitat més proper al domicili. 

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut