Personal sanitari fent un test d'antígens per Covid
Salut detalla els canvis en el confinament per la variant òmicron de la covid

Els contactes estrets vacunats també s'hauran de confinar a partir de dijous

L'explosió de casos els últims dies també obliga els hospitals a començar a desprogramar operacions no urgents

Paula Florit GomilaActualitzat

A les portes del Nadal i amb la variant òmicron avançant ràpidament, sembla inevitable que acabem la setmana amb noves mesures per mirar de frenar els contagis.

La primera que s'ha pres -i que ja avançar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la setmana passada- és un canvi en el protocol de confinament en cas de contactes estrets d'un positiu.

A partir d'aquest dijous, coincidint amb l'inici de les vacances de Nadal escolars, també hauran de fer quarantena les persones vacunades, que fins ara n'estaven exemptes.

El motiu del canvi és l'alta transmissibilitat d'òmicron. Segons la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la nova variant ja frega el 30% a Catalunya. I confirma que la setmana que ve ja serà majoritària.

Així doncs, hauran de fer 10 dies de confinament totes aquelles persones, vacunades o no, que hagin estat més de 15 minuts a menys de dos metres de distància i sense mascareta, amb una persona que hagi donat positiu en un test -un ràpid d'antígens o una PCR- les 48 hores prèvies al resultat de la prova.

La quarantena s'ha de fer encara que la persona no hagi donat positiu -de fet, no es faran testos a tots els contactes estrets-. Carmen Cabezas ha detallat que hi haurà dues excepcions: les persones que viuen en residències -si l'entorn té una cobertura de vacunació per sobre del 85%- i també en el cas de personal sanitari i sociosanitari, sempre que donin negatiu en els testos corresponents.

Salut està contractant més persones per poder fer els rastrejos dels contactes estrets.
 

Tercera dosi als vacunats amb AstraZeneca

Sobre la tercera dosi de la vacuna de la covid a les persones més grans de 40 anys i als vacunats amb AstraZeneca, que la comissió de Salut Pública va aprovar la setmana passada, Cabezas ha anunciat que aquest dilluns ja es començaran a administrar al segon grup, quan hagin passat tres mesos des de l'última dosi.

El motiu és que, amb les dades a la mà, l'efectivitat de la vacuna d'AstraZeneca amb la variant òmicron, ha dit, és molt baixa.

Sobre la franja d'entre 40 i 59 anys, s'avaluarà al llarg de la setmana quan s'obre la cita prèvia. En tot cas, s'anirà fent de forma progressiva. Ara mateix, hi ha 200.000 cites disponibles.

Salut obre la tercera dosi a tots els vacunats amb AstraZeneca
Salut obre la tercera dosi a tots els vacunats amb AstraZeneca (Reuters)

Els hospitals ja desprogramen operacions no urgents

El risc de rebrot és ja de 1.179, una xifra que no es veia des de la segona quinzena de juliol. Amb un ritme de contagis al voltant dels 6.700 diaris, en l'última setmana els casos confirmats ja estan per sobre dels 35.000, segons les dades de Salut.

En concret, entre el 10 i el 16 de desembre se n'han registrat 35.647. També hem d'anar al juliol per veure xifres similars.

Pel que fa als ingressats, aquest diumenge hi havia 1.280 persones amb covid als hospitals catalans, que són 136 més que dissabte. A les UCI, segons l'últim recompte de Salut, hi ha 310 persones. Això són 3 persones més que el dia anterior i la previsió és arribar a les 500 passat el Nadal.

Si dels casos de la variant òmicron n'hi haurà o no que arribin a l'UCI no se sabrà fins d'aquí dues o tres setmanes, ha explicat Cabezas. Els casos actuals a les UCI són de delta.

Una altra dada que preocupa és el percentatge de positivitat -és a dir, els resultats positius d'entre tots els testos i PCR que es fan-, que ja és de l'11,4%. Per sobre del 5%, l'OMS considera que ja és difícil controlar la pandèmia.

L'atenció primària és qui més està notant el repunt de casos. La setmana passada van rebre fins a 141.117 visites en pacients per covid. Això és un 84,7% més que la setmana anterior.

Amb tot, els hospitals catalans ja estan desprogramant intervencions quirúrgiques no urgents.

Els hospitals catalans ja desprogramen intervencions no urgents
Els hospitals catalans ja desprogramen intervencions no urgents


Noves mesures a partir de divendres

Aquest dilluns al vespre, el govern de la Generalitat ha anunciat noves restriccions. A partir de la nit de dijous a divendres, es reduirà l'aforament a la restauració, la cultura, l'esport i el comerç i es tancarà l'oci nocturn.

A més, les trobades es limiten a un màxim de 10 persones i es vol recuperar el toc de queda nocturn quan la incidència del virus sigui molt elevada.

Així ho han comunicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Ja aquest diumenge, Argimon, en declaracions a Catalunya Ràdio amb motiu de La Marató, va afirmar que cal posar fre a tot el que és multitudinari. També va alertar que "el virus evoluciona molt ràpid", però va afegir que, tot i que la situació és dolenta, "tampoc hem d'entrar en pànic".

En la mateixa línia, Pere Aragonès, també dins La Marató, va demanar extremar les precaucions i advertia: "Venen uns dies en què haurem de fer un esforç."

Carmen Cabezas ha demanat que, de cara al Nadal, es redueixin els contactes als grups bombolla, s'ajornin si es pot les trobades que no siguin imprescindibles i s'extremin les mesures de prevenció: ventilació, mascareta, distància i higiene. Ha afirmat: "Cadascú de nosaltres ha de ser part de la solució".


Sánchez convoca els presidents

Amb aquest escenari, Pedro Sánchez reunirà els presidents autonòmics dimecres a la tarda per estudiar "mesures compartides" que es puguin posar en marxa, va dir, les properes setmanes.

Sánchez va alertar d'un "risc cert i real per a la salut" que, al seus ulls, "exigeix que intensifiquem les nostres accions".

Sobre aquesta trobada -que serà telemàtica-, el president Aragonès lamentava que no es fes abans i, en tot cas, va demanar que els territoris amb una incidència semblant acordin mesures similars.

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut