Manel Balcells, conseller de Salut, aquest divendres en roda de premsa (ACN/Carola López)

Salut seqüenciarà les mostres dels viatgers de la Xina per si hi ha noves variants de covid

El conseller Manel Balcells ha explicat que el govern és partidari de fer tests d'antígens a tots els viatgers procedents de la Xina, encara que tinguin la vacunació completa

RedaccióActualitzat

Salut seqüenciarà tots els virus covid que es detectin en els viatgers procedents de la Xina que aterrin a l'aeroport de Barcelona a partir del 8 de gener, quan el gegant asiàtic posarà fi a la política de covid zero.

D'aquesta manera, ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, es podrà detectar la presència de noves variants.

"El més important és estar atents que no surti una nova variant", ha assegurat.

Balcells ha comparegut en roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies que s'ha fet aquest migdia, en què el govern espanyol ha anunciat que, arran de l'augment de contagis de covid a la Xina, prendrà mesures als aeroports per evitar l'expansió del virus, com ja han fet diversos països.

El conseller ha lamentat la "poca informació" aportada per la Xina, "que genera una important preocupació", ha dit.

De tota manera, ha volgut llançar un "missatge de tranquil·litat" perquè "ara com ara no hi ha motiu d'alerta", ha declarat.

A més, ha remarcat que, fins ara, "en cap de les mostres que s'han efectuat en viatgers procedents de la Xina s'ha determinat cap variant del virus covid que no sigui d'òmicron".

"És a dir: no hi ha cap nova variant", ha reblat.


Als positius, PCR i seqüenciació

Balcells és partidari de fer test d'antígens (TAR) a totes les persones procedents de la Xina, també a aquelles que presentin pauta de vacunació completa, "perquè el tipus de vacunes que s'han utilitzat a la Xina són diferents i no estan adaptades a l'òmicron", ha argumentat. 

Si aquesta prova sortís positiva, "es farà una PCR i una seqüenciació per veure quin és el tipus de virus".

Els passatgers que arribin de la Xina hauran de demostrar immunitat contra la covid
Balcells és partidari de fer TAR a totes les persones procedents de la Xina (EFE/EPA/Matteo Bazzi)

A partir d'aquí, si la seqüenciació mostra una variant coneguda, "cap problema", ha dit Balcells. "Si fos una variant diferent, recomanem l'aïllament", ha afegit, tot i admetre que "no tenim capacitat d'exigir-lo".

Ha explicat que en el cas dels passatgers que aterrin al Prat, la seqüenciació es farà des del Sistema de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SIVIC), que ha defensat que és "molt evolucionat i ens ha de permetre estar al cas de qualsevol eventualitat".


Restriccions als aeroports

El protocol concret que se seguirà als aeroports a partir del 8 de gener ha d'acabar de perfilar-se en una reunió de Sanitat amb els responsables de Barajas i el Prat, els únics d'Espanya que tenen vols directes amb la Xina.

Més enllà dels vols directes, però, l'arribada de viatgers procedents de la Xina pot tenir lloc també amb vols amb origen en tercers països. Per abordar aquest risc, Balcells ha demanat coordinació de proves i protocols a tot Europa


Sense coordinació europea, ara per ara

I és que, de moment, la coordinació entre els socis de la Unió Europea no existeix. 

Amb la decisió de prendre mesures als aeroports, el govern espanyol segueix les petjades del govern italià i d'altres, sense esperar a una decisió coordinada dels 27, que dijous es van reunir d'urgència sense tancar cap acord.

Hi ha influït la pressió de comunitats com la de Madrid, que ha portat Sanitat a adoptar una mesura que Brussel·les descartava fa vint-i-quatre hores.


"La vacunació és la gran protecció"

En la seva compareixença, Balcells ha remarcat la importància de la dosi de record per a les persones de més de 60 anys i dels col·lectius vulnerables.

"La vacunació és la gran protecció", ha defensat, abans de recordar que la majoria de les 31 persones ingressades en una UCI per covid no tenien la dosi de reforç.


La Xina obre fronteres amb dubtes

El règim xinès obrirà fronteres el 8 de gener, una decisió que tira endavant tot i els dubtes sobre l'eficàcia que puguin tenir les vacunes xineses contra la variant òmicron i si la immunitat de la pauta completa ja s'ha exhaurit, tal com explica el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Canals:

ARXIVAT A:
XinaCoronavirus Covid-19Certificat Covid
Anar al contingut