Reunió d'experts amb Pedro Sánchez aquest dilluns (La Moncloa)

Més de 33.000 casos i prop de 2.200 morts per coronavirus a Espanya

Salvador Illa defensa la "unitat d'acció" i explica que aquesta setmana arribaran un milió de tests ràpids

RedaccióActualitzat

Espanya ocupa el quart lloc al rànquing mundial de contagis de coronavirus, després d'Itàlia, la Xina i els EUA. Segons les dades del govern espanyol, en les últimes hores s'han confirmat gairebé 5.000 casos nous, i gairebé 400 persones més han perdut la vida pel Covid-19.

El nombre total de casos registrats a Espanya puja a 33.089. Pel que fa a les víctimes mortals, l'últim balanç és de 2.182 persones.

Un terç dels malalts de Covid-19 són a la Comunitat de Madrid.

Ho han explicat, en roda de premsa, els integrants del comitè tècnic de seguiment del coronavirus, dels ministeris de Sanitat, Defensa, Interior i Transports.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que hi ha 4.517 casos més que fa 24 hores, cosa que vol dir que hi ha un 14% més de casos.

També ha actualitzat el nombre de professionals sanitaris contagiats, que ja són 3.910. Es dona la circumstància que Espanya és el país amb un percentatge més gran de treballadors de la salut contagiats per coronavirus.


Més d'un 10 per cent d'altes

Dels 33.089 casos registrats a Espanya des de l'inici d'aquesta crisi, actualment hi ha menys de 27.000 casos actius.

D'aquests, hi ha 18.374 persones hospitalitzades, 2.355 de les quals són a l'UCI.

En canvi, més del 10% ja han rebut l'alta: 3.355 persones ja han superat el contagi.


Complir les mesures

Simón ha apuntat que sembla que se suavitza el nombre de casos nous, però ha aclarit que "no sabem si hem arribat al pic" de nous contagis.

Ha volgut remarcar que "arribar al pic no vol dir tenir el problema controlat, vol dir redoblar esforços per no fer cap pas enrere".

En aquest sentit, ha insistit que "hem de garantir que les mesures es compleixin" i que "la nostra millor mesura no és afegir-ne de noves, sinó que les que implantem estiguin anant bé".

I ha recordat que a la Xina es va confinar una província, però la resta del país seguia funcionant i donant suport a la província afectada, però que a Espanya la situació és diferent, i això implica haver de mantenir una certa activitat econòmica.

 

 

 

Igualment, ha fet una crida a mantenir la disciplina quan l'evolució del coronavirus permeti reduir progressivament les mesures, perquè "relaxar-les massa pot implicar segones onades".

També ha explicat que passen entre 3 i 5 dies des que una persona és diagnosticada fins que el cas es notifica, per la qual cosa les dades actuals reflecteixen l'evolució dels contagis de fa uns dies.

Per tot plegat, ha insistit en la importància del compliment de les mesures imposades, i ha advertit que aquests pròxims dies "seran crucials".

"Hem de fer un esforç aquesta setmana per garantir que el que hem fet fins ara no queda en res."


Distribució de tests ràpids

Preguntat sobre la distribució de tests ràpids, Simón ha assegurat que s'estan distribuint a les comunitats autònomes des de dissabte, "prioritzant les que tenen més sobrecàrrega".

Sobre la incidència de la Covid-19 per edats, ha explicat que el 87% de les víctimes mortals són persones majors de 70 anys. I ha afegit que "això és equivalent a la distribució de morts que tenim habitualment a la nostra societat".

Amb tot, ha insistit, que "tots els grups d'edat es poden veure afectats".

Aquestes dades coincideixen amb les d'un informe del Ministeri de Sanitat que per primera vegada publica dades desglossades per edats.


20.000 denúncies i 113 detencions

A banda de Simón, també han intervingut responsables de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, per part del Ministeri de l'Interior; de l'exèrcit, per part del Ministeri de Defensa; i del Ministeri de Transports.

El director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil ha explicat que la mobilitat s'ha reduït un 88% a l'entrada de les grans ciutats i un 87% a les vies interurbanes.

Ha considerat que, en general, "la població compleix bé" les mesures imposades, "però no tothom". I ha posat l'exemple d'un bar d'Almeria on un grup de persones s'havien reunit i van oposar resistència quan les van voler desallotjar.

Ha assegurat, en aquest sentit, que "no tindrem cap mirament" amb aquestes actituds.

Des de la Policia Nacional s'ha volgut alertar de l'augment de notícies falses amb la "intenció de causar pànic i por entre la població". N'han detectat, ha dit, unes 200. I un "enviament massiu de correus per accedir a ordinadors amb virus informàtics".

En total, han informat els responsables d'Interior, hi ha hagut unes 20.000 denúncies i 113 detencions.


Felip VI, "el primer soldat"

Des del Ministeri de Defensa, el tinent general de l'aire Miguel Villarroya ha explicat que "la Guàrdia Reial s'incorpora a tasques operació Balmis", fet que posa de relleu, ha afegit, que "el rei és el primer soldat d'Espanya".

L'exèrcit continuarà fent tasques de desinfecció en ports, aeroports i també en residències de gent gran, i traslladarà malalts quan faci falta.

També continua donant suport al campament d'emergència per a persones sense sostre i a l'hospital de campanya de la Comunitat Madrid, a Ifema. I col·laborant en el muntatge del centre per persones sense sostre que l'Ajuntament de Barcelona promou a Fira Barcelona.
 

Illa defensa la "unitat d'acció" contra el coronavirus

El ministre de Sanitat, el català Salvador Illa, ha defensat aquest segon dilluns d'estat d'alarma "unitat d'acció" en la lluita contra l'expansió del coronavirus.

"Per fer front a aquest virus que presenta una emergència sense precedents per al nostre sistema nacional de salut, es fa imprescindible seguir ell mandat que ahir ens va donar el president del govern i tenir unitat d'acció en tot el conjunt de sistema nacional de salut."


També ha assegurat que "és absolutament fals" que el govern espanyol estigui bloquejant cap lliurament de material de protecció.

"El govern d'Espanya dona suport a la compra de material de protecció", ha afirmat. I ha afegit que el que sí que fa és combatre "contra les persones que volen especular".


En aquest sentit, a tall d'exemple, ha explicat que ja "estem procedint al repartiment de material a totes les comunitats autònomes", com 4 milions de mascaretes i EPIS i que "estem tancant més entregues".

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dilluns (EFE/Moncloa)


També ha explicat que el govern espanyol ha facilitat 220 milions d'euros a les comunitats autònomes, on també estan mobilitzant unitats de cures intensives. I que ja s'han començat a distribuir els tests ràpids del coronavirus, dels quals aquesta setmana n'arribaran un milió més.


"Coratge, disciplina i heroïsme" dels ciutadans

Illa ha fet aquestes declaracions en una compareixença telemàtica davant dels mitjans, des de La Moncloa, al costat de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, en la qual s'ha mostrat moderadament optimista sobre l'evolució del coronavirus a Espanya.

Ha dit que ara mateix "encarem la fase alta de la pandèmia amb l'esperança que poguem estabilitzar la situació i encarar la fase decreixent".

El ministre ha assegurat que "és un moment per a l'esperança", amb l'argument que "comptem amb dos grans aliats: els ciutadans espanyols i el sistema nacional de salut".

"El primer aliat més poderós resulta ser un equip gegantí de 47 milions de ciutadans que estan donant lliçó de coratge, disciplina i heroisme en compliment estricte de les duríssimes mesures que ens hem imposat per frenar el contagi."


També ha expressat la seva gratitud cap al sistema nacional de salut, que, ha afirmat "està demostrant gran capacitat de resposta davant d'una situació excepcional".

Illa ha donat encara una altra dada per a l'esperança: la reducció del percentatge de casos greus que necessiten ingrés a l'UCI.

Com ja havia defensat aquest migdia el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la seva compareixença diària, Salvador Illa ha assegurat que "la millor nova mesura és seguir complint el conjunt de mesures vigents".


A Catalunya, 6.000 contagis

Mentrestant, a Catalunya, el nombre de positius pel coronavirus frega els 6.000, i el nombre de víctimes mortals ha arribat a les 245 persones.

La ràpida expansió del coronavirus ha obligat a allargar l'estat d'alarma i el confinament durarà dues setmanes més. La data marcada al calendari ara és l'11 d'abril, tot i que pot variar en funció de l'evolució de la malaltia. La decisió l'ha pres Pedro Sánchez aquest diumenge i n'informarà dimecres al Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut