Salut canvia el protocol del coronavirus: els pacients lleus es tractaran a casa
La consellera de Salut, Alba Bergés, a la seu central del SEM, a l'Hospitalet de Llobregat (ACN/Pere Francesch)

Salut canvia el protocol del coronavirus: els pacients lleus es tractaran a casa

En el cas de persones que se sospiti que s'hagin pogut encomanar, també se'ls farà la prova a domicili

RedaccióActualitzat

Els casos lleus de coronavirus s'atendran a casa. A més, les persones que sospitin que poden tenir la Covid-19 no cal que es desplacin al CAP ni a l'hospital: han de trucar al 061 i un equip especialitzat farà les proves a domicili.

Salut ha introduït aquests canvis en el protocol per guanyar agilitat i descongestionar els centres de salut. Ho han anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari general de Salut, Joan Guix:

"Estem treballant perquè en els propers dies les persones sense simptomatologia o amb simptomatologia lleu -que són la majoria- tampoc caldrà que estiguin ingressades. Se les atendrà de manera adequada en el seu propi domicili."

"Quan es requereixi que es facin la prova tampoc caldrà que es desplacin a un centre. Anirem a casa seva amb l'equipament necessari."

 

 

El gerent del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), Antoni Encinas, que també ha participat en la roda de premsa, ha recordat que si algú creu que pot tenir la Covid-19 ha de trucar el 061:

"Si un malalt té dubtes, que truqui al 061. Es farà un cribratge i, si cal, s'enviarà un equip sanitari a casa seva."

Salut canvia el protocol del coronavirus: els pacients lleus es tractaran a casa
Seu central del SEM, a l'Hospitalet de Llobregat, durant la visita de la consellera Vergés (ACN/Pere Francesch)

Els últims casos coneguts també són lleus

Els dos casos lleus de coronavirus coneguts aquest dissabte són una gironina de 52 anys i un home de 59 anys de Sant Cugat que va estar en contacte amb un dels casos confirmats.

El pacient de Sant Cugat s'ha contagiat a través de la seva parella, una dona de 58 anys que va anar a Alemanya entre els dies 19 i 21 de febrer i va estar en contacte amb un pacient confirmat. Guix ha explicat que s'ha començat a analitzar la xarxa de contactes i "a hores d'ara en tenim 57".

Pel que fa al primer cas de la demarcació de Girona, havia estat a Milà.

Respecte a aquests casos, Guix ha explicat que dos són professionals de la salut:

"Estem controlant els tres últims casos. Dos són professionals de la salut, però la infecció no té a veure amb la seva feina."

 

Els altres tres casos que hi ha a Catalunya, que s'han sabut al llarg d'aquesta setmana i havien estat en zones de risc, també són tots lleus.

La situació al conjunt de l'estat

A Espanya, la xifra és d'una quarantena de persones contagiades, dues de les quals ja van rebre l'alta mèdica. La majoria, segons ha confirmat Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, estan relacionats amb el brot que hi ha al nord d'Itàlia.

Simón ha explicat que dues de les persones amb Covid-19 es troben en estat greu i que la resta evolucionen bé. I ha insistit que es treballa per mantenir sota control la situació:

"Estem en contacte amb Alemanya, França i Itàlia per controlar tots els casos."


Preguntat sobre els efectes que les condicions meteorològiques puguin tenir en el coronavirus, Simón ha admès que, com que es tracta d'un virus nou, no ho saben:

"No tinc clar si el fred incrementarà la supervivència del virus."


Simón ha descartat que per ara calgui suspendre actes multitudinaris com, per exemple, les falles valencianes.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut