Un sanitari trasllada un malalt de coronavirus a l'entrada d'urgències de l'hospital de Burgos (EFE/Santi Otero)

514 morts en les últimes hores a Espanya i gairebé 40.000 contagis en total

Fins ara han estat donades d'alta 3.794 persones, gairebé un 10 per cent del total de casos detectats

RedaccióActualitzat

Espanya frega els 40.000 casos totals de contagi per coronavirus. Són exactament 39.673 persones, segons les xifres que ha facilitat aquest dimarts el Ministeri de Sanitat. El nombre de víctimes mortals és de 2.696.

Hi ha, per tant, 6.584 casos més que fa 24 hores, gairebé un 20 per cent més. La majoria dels nous contagis han tingut lloc a Madrid i a Catalunya.

Hi ha unes 22.750 persones hospitalitzades, de les quals una mica més de l'11 per cent, 2.636 ingressades a la UCI.

Fins ara, d'altra banda, hi ha 3.794 persones donades d'alta.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha volgut remarcar que "les dades de morts i de curats estan més a favor d'aquests últims".


"Setmana dura"

Espanya encara una setmana considerada decisiva per veure l'evolució del coronavirus a partir de les mesures de confinament ciutadà posades en marxa fa deu dies arran del decret d'estat d'alarma.

En la seva compareixença diària del migdia, Simón ha parlat dues vegades, aquest dimarts, de "setmana dura".

"Aquesta és la setmana dura en què esperem veure si aconseguim arribar al pic de casos i començar a baixar en nombre de casos."


Simón s'ha referit a "aquest pic que tant esperem tots", i ha remarcat que, quan arribi, els hospitals continuaran veient com els augmenta la pressió de nous pacients, perquè passa forçosament un temps fins que es veu com evolucionen les persones diagnosticades i si acaben necessitant ingrés hospitalari. I si, un cop ingressades, necessiten passar a l'UCI.


La imatge dels contagis de fa uns dies

Simón ja va apuntar aquest dilluns l'estabilització del percentatge de nous casos, tot i que va reconèixer que no se sap si s'ha arribat al pic de contagis.

Aquest dimarts ha explicat que "la corba de nous casos ha tingut un canvi en la tendència": el ritme de l'augment de nous casos és inferior al de setmana passada.

 

Una dona camina per un carrer de Saragossa (EFE/Javier Belver)

 

De tota manera, Sinón ha volgut aclarir, com ja va fer dilluns, que hi ha un desfasament entre el diagnòstic i les notificacions dels casos. Un desfasament d'entre 7 i 10 dies que fa que les dades actuals siguin, de fet, la imatge de la transmissió de la Covid-19 de fa uns dies.

La imatge de les persones ingressades als hospitals i a les UCI, en canvi, és molt més actual.

També és una bona notícia, precisament, el descens de malalts ingressats a les unitats de cures intensives, del 15 per cent al 13 per cent.

Tot plegat ha portat Simón a parlar de "certa esperança que el problema es va contenint".

Les xifres fetes públiques aquest dilluns van situar el nombre total de contagiats per sobre dels 33.000, i el nombre de morts s'acostava als 2.200.


5.400 sanitaris contagiats

L'última dada relativa als contagis pel coronavirus que ha donat Fernando Simón ha estat la que afecta els professionals sanitaris. Ja són més de 5.400 a tot Espanya, el país amb el nombre més alt de contagis entre aquest col·lectiu.

 

Un home amb mascareta passa per davant d'un grafiti sobre el coronavirus en un carrer de Salamanca (EFE/J.M.García)


Quan li han preguntat per aquest fet, Simón ha argumentat que "a Espanya des del principi vam tenir algun brot que va afectar personal sanitari". També ha admès que també pot haver-hi influït l'accés als equips de protecció, sobre els quals ha reconegut que "hi ha pogut haver moments crítics".

I ha afegit que s'ha de tenir en compte que alguns sanitaris es poden haver infectat fora de la feina.

Reducció dràstica de la mobilitat

La secretària general de Mobilitat del Ministeri de Transports, María José Rayo, ha donat dades, en la mateixa roda de premsa telemàtica, que posen de manifest com ha baixat l'activitat.

Aquest dilluns, per exemple, el nombre d'usuaris de Rodalies ha estat un 13 per cent inferior al de dilluns passat, quan ja hi havia l'estat d'alarma. I un 90 per cent inferior al que és habitual un dilluns qualsevol.

 

Un policia vigila l'exterior de l'estació d'Atocha, a Madrid (EFE/Mariscal)


Els trens de llarga distància i els AVE han circulat al 5 per cent de la seva capacitat. Els autobusos de llarga distància han tingut un 93 per cent menys d'usuaris que habitualment.

Als aeroports d'AENA s'hi han fet, aquest dilluns, un 89 per cent menys d'operacions que fa un any.


"Persones bastant irresponsables"

També han intervingut, com és habitual en la compareixença davant dels mitjans dels integrants del comitè tècnic sobre el coronavirus, representants dels ministeris de l'Interior i de Defensa. Els representants de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil han informat de comportaments "bastant irresponsables" per part d'algunes persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut