Imatge d'arxiu de l'Hospital Clínic (ACN/Francisco Àvia/Hospital Clínic)

Més de 500 pacients Covid a les UCI, que es preveu que pugin fins "ben entrat l'agost"

Augmenta la mitjana d'edat de les persones ingressades als hospitals, on actualment hi ha més de 2.200 pacients amb Covid

RedaccióActualitzat

La subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé; el comissari Joan Carles Molinero, portaveu dels Mossos d'Esquadra; i el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, han valorat en roda de premsa aquest dilluns l'evolució de les mesures de prevenció contra la Covid-19 a Catalunya.

Xavier Llaberia ha destacat la baixada de la incidència acumulada en els darrers 7 dies per a totes les franges d'edat, especialment entre els més joves (dels 15 als 49 anys), que havia crescut de forma exponencial, però ha alertat que les dades assistencials, sobretot als hospitals, són molt pitjors. "Estem davant una situació crítica", ha advertit.


Més de 500 persones a les UCI

Als hospitals catalans s'ha notat un lleuger descens de l'activitat global a urgències, però "mantenen una activitat Covid encara molt elevada", amb un índex molt alt de tests positius (un 63,5% de tots els que es fan).

Aquest dilluns hi ha 2.217 persones ingressades als hospitals per Covid i 130 més amb sospites d'haver-se contagiat però encara pendents de valoració. Pel que fa les unitats de cures intensives, a dia d'avui hi ha 512 pacients crítics per Covid (davant els 380 per altres patologies), 43 dels quals han ingressat a les UCI en les últimes 24 hores.

Llaberia ha alertat que "l'activitat no Covid a les UCI està clarament compromesa", ja que un 57,4% dels llits a crítics estan ocupats per malalts Covid.

Salut ha ordenat a hospitals i centres d'atenció primària que limitin la seva activitat a atendre les urgències i tot el que sigui inajornable, pels nous contagis i les vacances del personal sanitari.

Pel que fa als contagis, els casos confirmats en els darrers 7 dies superen els 41.000 setmanals, "una xifra molt elevada que cal continuar baixant amb les mesures que s'estan prenent", segons ha explicat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia.

La mitjana d'edat de les persones ingressades als hospitals per Covid és de 59 anys i la dels pacients a les UCI, de 54 anys. Actualment hi ha 86 pacients a les unitats de crítics de menys de 40 anys i 4 per sota dels 20.

Llaberia ha advertit que no poden saber quan s'arribarà al pic de contagis però que no preveuen que baixin els ingressos a les UCI "fins bastant entrat el mes d'agost".

El subdirector general de Coordinació de Salut Pública ha explicat, però, que les previsions poden variar, ja que estan veient que amb les variants actuals, com la delta, la corba de contagis, que va créixer molt ràpidament, també està baixant més de pressa que en les onades anteriors.

L'índex de risc o rebrot, que està en 1.038, continua baixant lleugerament, però continua molt alt i la taxa de contagi (Rt) es manté per sota de l'1 (0,91).


La immunitat de grup, més difícil

Tot i que la vacunació avança a bon ritme, els científics ja no pensen que a finals d'estiu s'aconseguirà la immunitat de grup contra la Covid. Més del 62% dels catalans han rebut la primera dosi (4.909.414 persones) i el 55% ja tenen la pauta completa (4.340.819).

Segons els experts, caldrà superar de llarg el 70% de vacunats per garantir la immunitat de grup (de fet, ja es parla d'un mínim del 85%), però és possible que amb la potència de la variant delta no s'hi arribi.

La variant delta ja és predominant a Catalunya, té molta més càrrega viral que l'original, un període d'incubació més curt i més temps de contagi.

Des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020, s'han confirmat 877.377 positius per Covid-19 a Catalunya i 22.432 persones han mort víctimes del virus.


El doble de denúncies per saltar-se el toc de queda

Aquest ha estat el segon cap de setmana amb toc de queda nocturn a 165 municipis de Catalunya.

Els Mossos han aixecat 1.411 actes de sanció administrativa (el doble que el cap de setmana passat), la majoria per saltar-se les restriccions de mobilitat, és a dir, per incompliment del confinament nocturn, segons ha explicat el portaveu dels Mossos, Joan Carles Molinero. També n'han aixecat 160 per no fer ús de la mascareta.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut