Rishi Sunak ha fet el primer discurs com a primer ministre britànic a Downing Street
Rishi Sunak ha fet el primer discurs com a primer ministre britànic a Downing Street (Reuters/Hannah McKay)

Rishi Sunak diu que corregirà "els errors" de Liz Truss i alerta d'una "crisi profunda"

El nou primer ministre del Regne Unit, que s'ha dirigit als britànics després de trobar-se amb el rei Carles III, també ha advertit que haurà de prendre "decisions difícils"

Actualitzat

Rishi Sunak assegura que es posarà a treballar "de forma immediata" per solucionar "els errors" de la seva antecessora, Liz Truss.

En el seu primer discurs com a nou primer ministre britànic des del 10 de Downing Street, on aquest dimarts ha entrat per primer cop, ha afirmat: "Vull retre homenatge a la meva predecessora Liz Truss. Però s'han comès alguns errors. No per mala fe o per males intencions. Ben al contrari, de fet. Però errors, al cap i a la fi."

El nou premier ha afegit que ha estat escollit com a líder conservador i, en conseqüència, primer ministre "en part per arreglar-los". "I aquesta feina comença immediatament", ha dit.

Sunak ha assegurat que posarà "l'estabilitat econòmica i la confiança al centre de l'agenda" del seu govern, abans d'advertir que "això suposarà decisions difícils."

"Només puc dir que no m'arronsaré", ha afegit, per restablir la fe en la política i fer front a una "profunda crisi econòmica".

El nou primer ministre, que amb 42 anys és el més jove en més de dos segles, s'ha reunit abans amb Carles III al palau de Buckingham. El rei li ha encarregat la formació del nou govern, un cop ha acceptat la dimissió de Liz Truss oficialment.

Rishi Sunak s'ha trobat amb el rei Carles III al palau de Buckingham
Rishi Sunak s'ha trobat amb el rei Carles III al palau de Buckingham (Reuters)

Abans, la ja exprimera ministra ha presidit l'últim Consell de Ministres a Downing Street, des d'on s'ha dirigit als britànics en un breu discurs en què ha dit que ha estat un "gran honor" servir el Regne Unit.

Truss també ha lluït una de les poques mesures que ha pogut prendre en els 49 dies que ha durat en el càrrec: les ajudes per a les famílies davant la crisi energètica.

Lizz Trus davant del 10 de Downing Street, on ha fet un breu discurs de comiatque ha seguit la seva família a primera fila
Truss s'ha acomiadat de Downing Street amb un breu discurs al costat de la seva família (Reuters/Hannah McKay)

També va ser molt breu, dijous de la setmana passada, quan va anunciar que plegava després de perdre la confiança dels diputats del seu partit, arran del caos generat pel pla fiscal anunciat el 23 de setembre.

Treure el país del forat econòmic o reunificar el Partit Conservador són alguns dels grans reptes de Rishi Sunak, l'únic aspirant a liderar els tories que va aconseguir els 100 avals necessaris. Pel camí ha quedat l'exmandatari Boris Johnson, també dimitit al juliol.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitLiz TrussRishi Sunak
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut