Puigneró i Aragonès en la reunió del govern del 31 d'agost
Puigneró i Aragonès en la reunió del govern del 31 d'agost (EFE / Quique Garcia)

Aragonès acusa La Moncloa de "xantatge" i de "no haver volgut invertir mai" a l'aeroport

Puigneró coincideix a acusar el govern espanyol de deslleial amb l'ampliació del Prat i lamenta la "frivolitat i el populisme" dels últims dies a Catalunya

Irene Vaqué ReigActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera que l'anunci del govern espanyol que ha suspès la inversió de 1.700 milions prevista per ampliar l'aeroport del Prat demostra que el pla era "un xantatge".

Mentre La Moncloa parla de falta de suport de la Generalitat, Aragonès creu que la retirada de la injecció al Prat demostra que "mai no han volgut invertir" a l'aeroport:

El president ha lamentat que s'hagin assabentat de la notícia al mateix temps que els mitjans de comunicació i ha retret a La Moncloa que s'hagi fet enrere en comptes de buscar el consens. "Les inversions --i més en el cas d'una de tanta transcendència-- s'han de portar a terme mitjançant el diàleg i consens, mai des de la imposició", ha piulat.

Segons Aragonès, l'actitud del govern de Pedro Sánchez ratifica el govern en la idea "que és imprescindible que els aeroports catalans siguin gestionats per les institucions de Catalunya". I afegeix que, d'aquesta manera, es pot "garantir el consens de les seves inversions i el necessari compromís ambiental".

Puigneró critica la "confusió" generada a Catalunya

La primera reacció de l'executiu ha arribat per part del vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que ha acusat La Moncloa del trencament "unilateral" del pacte.

"Lamento la decisió que ha pres el govern de l'Estat, que ha trencat unilateralment un acord que representava una inversió molt important per a Catalunya", ha afirmat Puigneró des de Brussel·les.

Puigneró ha afirmat que el govern espanyol "un cop més, no compleix amb Catalunya". "A vegades ens preguntem com volen que no siguem independentistes, si ni inverteixen ni ens deixen invertir", ha manifestat.

Però el conseller no només ha carregat contra el govern espanyol, sinó que també ha manifestat el seu "malestar i enuig" per la "confusió  generada per part d'alguns" els últims dies a Catalunya.

Segons ell, hi ha hagut "frivolitat i populisme". "No podem avançar com a país si posem en qüestió infraestructures tan importants", ha afegit.

En aquest sentit, ha explicat que ha traslladat aquest neguit al president Aragonès i, després de les crítiques que hi va haver tant des de l'Ajuntament del Prat com del de Barcelona, ha defensat que l'acord de l'agost no s'havia modificat:

"Vam acordar que hi hauria un mínim impacte en aquest terreny, que la llacuna era intocable, i això també quedava reflectit en aquest acord. Preguntem al govern de l'Estat què ha canviat perquè, de sobte, hagin pres aquesta decisió. Potser tenen altres problemes amb els seus socis de govern i no s'han atrevit a tirar endavant el projecte."

El vicepresident de la la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró
Puigneró ha criticat tant el govern espanyol com les declaracions d'"alguns" des de Catalunya (ACN / Nazaret Romero)

Per Puigneró, l'acord pactat amb el Ministeri de Transports era "un 'win-win'" perquè "deia que sí a un aeroport intercontinental i deia que sí a la Ricarda, a protegir aquest espai natural, la seva llacuna".

El govern va afirmar el cap de setmana que no hi havia divergències a l'executiu sobre el projecte i va alertar que no avalaria una proposta que comportés la "destrucció" de la llacuna de la Ricarda, l'espai protegit que hi ha al costat de les instal·lacions del Prat.

Puigneró ha mostrat "total predisposició" a treballar per reconduir el pacte entre les administracions i ha destacat que durant els últims dies no ha polemitzat sobre el tema:

"No he fet declaracions; he estat permanentment treballant per aquest projecte des del 2 d'agost, cadascú que tregui les conclusions del que ha fet bé i el que no."

Aquest dimecres ERC ha anunciat que el partit aniria a la manifestació convocada el dia 19 de setembre contra el projecte d'ampliació de l'aeroport, i ha admès que no es descartava que hi participessin també membres del govern.


Visita de Yolanda Díaz a la Ricarda

Des de la Generalitat creuen que la decisió de trencar les negociacions també té a veure amb una qüestió interna dins del govern espanyol.

La visita a la Ricarda programada per aquest dijous per part de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, acredita un desacord dins la Moncloa, segons fonts del govern.

De fet, Díaz ha estat l'únic membre del govern central que s'ha alegrat de la notícia, a jutjar per una piulada que ha fet just després que es conegués el trencament de les negociacions.

Està previst que en la visita d'aquest dijous, López estigui acompanyada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.


Reaccions: de la "victòria social" a la "irresponsabilitat"

Els partits polítics han esperat a sentir les versions del govern espanyol i de la Generalitat abans d'opinar sobre la suspensió de les negociacions d'ampliació de l'aeroport.

Des del PSC lamenten la decisió presa pel govern central, i en culpen la Generalitat. El president del partit, Salvador Illa, acusa el govern d'Aragonès "d'ambigu", mentre que el també socialista Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona, parla de "manca de lideratge i irresponsabilitat".

També han atacat el govern de la Generalitat diferents polítics dels partits que són a l'oposició, com és el cas del Partit Popular. El seu president, Alejandro Fernández, ha ironitzat sobre el trencament de les negociacions amb aquest tuit.

També des de l'oposició, però amb un to antagònic al de Fernández, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha celebrat la notícia, que considera una "victòria social".

En la mateixa línia s'ha pronunciat Eulàlia Reguant, de la CUP, que ha demanat la fi de les apostes per "'pelotazos' insostenibles precaris i incompatibles amb la llei contra el canvi climàtic".

Des dels partits del govern de la Generalitat acusen els dirigents de Madrid d'haver tirat pel dret en aquesta decisió "unilateral". Gabriel Rufián, d'Esquerra Republicana, ha catalogat l'oferta d'inversió de "xantatge"; la seva companya al partit, Marta Vilalta, ho ha qualificat de "farsa de l'Estat".

Pel que fa a Junts, Carles Puigdemont ha lamentat que les decisions que afecten els catalans "no les prenguem nosaltres", mentre que Elsa Artadi ha anat més enllà, assegurant que la inversió acabarà a l'aeroport de Barajas.

Per la seva part, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha celebrat que s'hagi imposat "el sentit comú", tot i que no tanca la porta a una reactivació de les negociacions. Això sí, ha exigit a la Generalitat les explicacions "que fa temps que demanem".

Fora de la política, des del Cercle d'Economia s'ha demanat "responsabilitat" a tots dos agents involucrats en les negociacions, ja que "Catalunya necessita avançar".

La UGT de Catalunya també ha lamentat la notícia, i l'ha catalogat de "desastre", i també ha instat tant la Generalitat com el govern espanyol a asseure's a negociar una inversió "molt necessària".

ARXIVAT A:
Aeroport del PratAeroportsJordi PuigneróMedi ambient
Anar al contingut