Totes les novetats a l'FP: un 34% més de places i prioritat per als alumnes de 4t d'ESO

Educació i Treball presenten una nova formació professional "integrada" per reforçar la formació contínua i l'acreditació professional

RedaccióActualitzat

"Potenciar l'FP és un objectiu prioritari del govern de Catalunya", en un moment en què "la transformació del sistema productiu demana noves habilitats, nous coneixements i noves competències professionals".

Són paraules del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la presentació de la nova oferta integrada de formació professional (FP), que ha fet conjuntament amb el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.


Un 34% més de places

El curs que ve, 2022-2023, hi haurà fins a 413.373 places de Formació Professional (FP), un augment del 34% respecte a les actuals. Mai hi havia hagut una oferta tan gran de places d'FP.

Gonzàlez-Cambray, que ha defensat que "l'augment de sol·licituds per als cicles formatius és una molt bona notícia" i "un èxit de país", ha assegurat que amb aquest nombre rècord de places es preveu no deixar cap alumne sense plaça, després el curs passat les sol·licituds de places per a l'FP va superar l'oferta.

"Tot l'alumnat de 4t d'ESO, i això no ha passat mai fins ara, té plaça garantida en l'àmbit professional cap al qual se l'hagi orientat des de l'institut", ha assegurat Cambray.

"En els últims dos anys haurem crescut més, en oferta d'FP, que sumant el creixement de l'última dècada", ha assegurat el conseller d'Educació.


Prioritat per als alumnes d'ESO

Una altra novetat destacada és que es donarà preferència d'accés a l'FP als alumnes procedents de 4t d'ESO, que seran els primers a poder fer la preinscripció i tindran reservades el 70% de les places.

A més, la preinscripció de grau mitjà s'avança respecte a les dates habituals: serà del 20 al 26 d'abril per a l'alumnat que ara està fent 4t d'ESO o programes de formació i inserció (PFI); i quatre setmanes més tard, del 17 al 23 de maig, per a la resta de l'alumnat que vulgui accedir al grau mitjà de l'FP.

Per al grau superior hi ha una única data de preinscripció, del 25 al 31 de maig.


"Oferta integrada"

El govern parla d'"oferta integrada d'FP", en referència al fet que s'hi integren l'àmbit educatiu i el laboral. De fet, la majoria de les places que hi haurà el curs que ve serà de formació contínua: 242.000, destinades, per tant, a treballadors en actiu que volen adaptar i millorar les seves habilitats laborals.

Si s'hi afegeixen les 23.568 places existents per a l'obtenció de certificats de professionalitat, l'oferta conjunta del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i el Consorci de formació contínua de Catalunya s'eleva fins a les 265.568 places en l'àmbit laboral.

En l'àmbit del sistema educatiu hi haurà 147.805 places; i s'hi creen 276 grups nous, d'un total de 5.318. Aquesta oferta inicial és superior a la del curs passat, de 140.000 places.

 

Per atendre aquest augment de l'oferta, el curs que ve hi haurà 1.022 docents més.

Aquesta integració també es tradueix en un portal únic a internet, fp.gencat.cat, una "finestra única", en paraules de Cambray, amb tota la informació sobre les trajectòries formatives i professionals existents.

Per dur a terme el desplegament del nou model d'FP s'ha fet una inversió de 726,6 milions d'euros.


Pla pilot de llengües estrangeres

La nova FP també inclou un pla pilot en 160 grups, en els quals es farà un 20% de les hores en llengua estrangera.


Suport als joves amb vulnerabilitat

També es reforça el suport als joves en situació de vulnerabilitat, als quals es destinen el 25% dels nous grups de formació i el nombre de persones orientadores en els centres formatius.

A més, el SOC augmenta un 46% les places per a persones vulnerables.


"Una eina contra l'atur"

Torrent ha remarcat que "l'FP és una eina per lluitar contra l'atur de llarga durada i l'atur juvenil" que "augmenta de manera molt notable les possibilitats d'inserció laboral".

El conseller d'Empresa i Treball també ha volgut destacar la "implicació del món local, els agents socials i el tercer sector" en aquesta nova FP, i el "compromís del món de l'empresa, que guanya pes en el món formatiu".

A manera de resum de la seva presentació, Torrent ha definit el nou model d'FP com "un element transformador i tractor", "un motor de canvi per adequar-nos als nous temps".

El curs passat, dèficit de places

Aquest curs va arrencar, malgrat un augment de l'oferta, amb un gran dèficit de places. Així, més de 12.000 alumnes de grau mitjà que es van quedar sense plaça als estudis sol·licitats, en la preinscripció, i un miler seguien sense centre assignat quan ja feia quinze dies que havia començat el curs.

El curs passat, les 48.843 sol·licituds per cursar FP de grau mitjà presentades, el 50,5% (24.659) eren d'estudiants provinents de quart d'ESO i el 25% tenien més de 20 anys.

ARXIVAT A:
Educació Formació Professional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut