L'OTAN admet que el míssil era ucraïnès, però diu que "Rússia n'és l'últim responsable"

Varsòvia no invocarà finalment l'article 4 del tractat de l'OTAN, que preveu consultes entre aliats en cas que un estigui amenaçat

RedaccióActualitzat

Tot apunta que el míssil que ha impactat aquest dimarts en territori polonès i que ha causat dos morts va ser disparat per l'exèrcit ucraïnès, i que no ha estat un atac deliberat contra l'OTAN.

Per tant, Varsòvia no invocarà l'article IV del tractat, que preveu consultes entre aliats en cas que estigui amenaçada "la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts".

El president de Polònia, Andrzej Duda, ha estat el primer a afirmar-ho. "Res no indica" que es tractés d'un "atac intencionat contra Polònia", ha explicat. En una compareixença aquest migdia ha afegit que el més probable és que el míssil es fabriqués a la "Unió Soviètica" i que fos del model S300.

El missatge el reiterava després el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, que ha dit que "la majoria de les proves que hem recollit indiquen que no caldrà invocar l'article IV de l'OTAN en aquest moment". "No obstant això, és una eina que encara està a les nostres mans", ha afegit.

En canvi, des de Kíiv, Volodímir Zelenski, insisteix en qualificar d'"agressió russa" el missil que va impactar a Polònia i reclama que experts ucraïnesos puguin participar en la investigació.

Banderes dels aliats de l'OTAN
Els ambaixadors de l'OTAN s'han reunit aquest dimecres (Reuters)

Stoltenberg: "Això no ha estat culpa d'Ucraïna"

El secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha comparegut després de la reunió extraordinària dels ambaixadors dels països aliats.

Stoltenberg ha afirmat que l'incident encara s'està investigant, però ha reiterat que res indica que "Rússia estigui preparant accions militars ofensives contra l'OTAN" i que, segurament, l'explosió la va causar un míssil de defensa aèria ucraïnès i que res apunta a "un atac deliberat".

En tot cas, ha volgut deixar clar: "Això no ha estat culpa d'Ucraïna". "Rússia hi té la responsabilitat última en la mesura que continua amb la seva guerra il·legal contra Ucraïna", ha afirmat el secretari general.

També ha volgut destacar la reacció de l'OTAN quan va arribar la notícia: "La coordinació que hi ha hagut entre els aliats, les respostes mesurades i el missatge que es va donar que primer de tot cal aclarir els fets abans de treure conclusions demostra que l'OTAN va reaccionar de manera prudent i responsable".

Aquesta matinada, el president dels Estats Units, Joe Biden, ja havia expressat els seus dubtes sobre el fet que el míssil fos rus. "Tenim informació preliminar que ho desmenteix", ha dit des de Bali, on s'ha fet la cimera del G20. "No ho vull confirmar fins que tinguem una investigació completa, però és poc probable, per la seva trajectòria, que el míssil es disparés des de Rússia", ha afegit.

El míssil ha caigut aquest dimarts al poble de Przewodów, a tocar de la frontera amb Ucraïna.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut