El Congrés aprova la reforma del Codi Penal en un ple d'alta tensió marcat pel TC

El PP i Ciutadans no han pres part de la votació i confien que la reforma encara es pugui aturar per la via judicial

RedaccióActualitzat

Alta tensió en el ple del Congrés en què s'ha aprovat la reforma del sistema d'elecció dels membres del Tribunal Constitucional (TC) plantejada pel PSOE i Unides Podem per desbloquejar-ne la renovació, i que també inclou els canvis en els delictes de sedició i malversació del Codi Penal.

El text ha tirat endavant --a l'espera del que hi digui ara el Constitucional-- amb 184 vots a favor, 64 en contra i una abstenció. El PP i Ciutadans han decidit no votar.

"Aquesta votació no s'hauria d'haver produït en els termes en què s'ha fet", ha assenyalat la portaveu del PP, Cuca Gamarra, per justificar la decisió.

El PP, Cs i Vox havien demanat suspendre la sessió i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ho ha descartat i ha lamentat que "la falta de respecte als serveis d'aquesta cambra és intolerable".

En les intervencions del grup s'han sentit referències al cop d'estat del 23F i del 2017 a Catalunya.


Incertesa pel TC

La votació del text ha arribat després d'hores d'incertesa per la convocatòria d'un ple extraordinari d'aquest mateix tribunal, el Constitucional, per debatre el recurs interposat pel PP i decidir si la votació era procedent. És a dir, els magistrats havien de decidir sobre el seu propi futur.

Al final, el TC ha desistit, no ha pres cap decisió i no ho farà fins dilluns, quan podria aturar el procés.

D'aquesta manera, aquest dijous s'ha parat el cop després d'un matí de molta tensió i de discrepàncies entre els magistrats conservadors i els progressistes, i fins i tot els lletrats, que han emès informes oposats: uns a favor i els altres en contra de les mesures cautelaríssimes que havia demanat el PP en el seu recurs d'empara, amb l'objectiu que s'aturi la reforma.

És la primera vegada en 40 anys de democràcia que el TC ha estat a punt de paralitzar un debat del Congrés. El PSOE i Unides Podem parlen d'"intromissió intolerable".


Referències al procés i a Forcadell

Durant el ple, Inés Arrimadas ha instat Meritxell Batet a aturar el ple, "el mateix que li vaig dir a la senyora Forcadell el 2017: no permeti això".

Arrimadas ha recordat la seva actuació el 2017 al Parlament (Europa Press / Jesús Hellín)

Qui també s'ha referit al 2017 ha estat Gabriel Rufián, que ha dit "als que s'escandalitzen" que l'acció judicial contra l'independentisme "és l'espòiler" del que passarà ara. "Vostès són els següents", ha advertit.

El portaveu d'ERC també ha dit que es pren "molt seriosament les paraules d'Arrimadas" perquè "l'última vegada que va parlar així a una presidenta d'un parlament va ser a Carme Forcadell i va acabar a la presó".

El portaveu d'ERC ha advertit que l'actuació de la justícia en el procés era el preludi del que passa ara (Jesús Hellín / Europa Press)

Des de Junts, Josep Pagès ha instat els socialistes a no parlar-los de "cop d'estat": "Vostès, que van fer el cop d'estat del 155, i aquesta banda que es fa dir Tribunal Constitucional els el va convalidar".

Per la CUP, Mireia Vehí ha assegurat que l'actual situació forma part d'una "estratègia de patrimonialització de les altes magistratures de l'Estat per part de la dreta", i de la "ruptura de la divisió de poders per lligar de mans i peus el Parlament". Vehí considera que Arrimadas ha amenaçat la mesa de la cambra:

"Un atac a la sobirania que va començar al Parlament i avui ha arribat al Congrés, que va costat la presó a la presidenta Carme Forcadell, com ha vingut a recordar Inés Arrimadas, que s'ha permès amenaçar la mesa del Congrés. Tal faràs, tal trobaràs."

Des de les files del PSOE, el diputat Felipe Sicilia ha comparat la situació d'aquest dijous amb el 23F, en una ocasió intentant aturar el ple "amb tricornis" i ara, diu, "amb togues". Aquestes han estat les intervencions del grups durant el debat:

 

El TC podia aturar el debat?

Fonts del Congrés apunten que, si hagués arribat algun tipus de petició de paralització del debat parlamentari per part del Constitucional, l'haurien obeït sense cap dubte.

Això, recorden, hauria comportat paralitzar tant les mesures per renovar el Tribunal Constitucional com també tot el text, que inclou la reforma de la malversació i la de la sedició.

Finalment, doncs, el Congrés ha votat i aprovat el text i la pilota passa al terrat del Senat, que ho hauria de votar la setmana que ve, ja condicionat per la decisió que puguin prendre els jutges.
 

"Cal temps per estudiar-ho"

El ple del Constitucional havia de començar a les 10 del matí, però no ha arrencat fins a la una del migdia, cosa que ja feia entreveure la falta de consens.

Al cap d'una hora i mitja s'ha decidit ajornar-lo fins dilluns, per la petició de cinc magistrats progressistes que consideren que l'assumpte és complex i cal temps per estudiar-lo.

Al recurs d'empara que va presentar el PP ara s'hi han afegit les peticions Vox, el PSOE i Unides Podem, que demana la recusació de dos dels magistrats.

El recurs dels populars que té el Congrés damunt la taula es dirigeix concretament contra l'acord de la comissió de justícia, que dilluns va aprovar --entre altres coses-- les esmenes a la proposició de llei per reformar el Codi Penal, que inclou també la derogació de la sedició o els canvis en la malversació.

En aquestes esmenes, proposen passar d'una majoria de tres cinquenes parts a una de simple perquè el CGPJ designi els dos candidats al TC que li corresponen.

Si el TC decideix finalment paralitzar la tramitació parlamentària, tampoc tiraran endavant la resta de punts de la reforma del Codi Penal, que també inclou la reformulació del delicte de desordres públics agreujats i la creació del d'enriquiment il·lícit per a càrrecs públics.

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Constitucional Congrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut