Aragonès aposta per fer un "front democràtic per defensar Catalunya" a les eleccions generals

El president Aragonès aposta per la unitat sobiranista de cara el 23J i Junts respon que hi estan d'acord si és per fer la independència

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès ha fet una crida a la unitat de l'independentisme i el sobiranisme "en defensa de Catalunya davant d'un estat espanyol governat per la dreta i l'extrema dreta" de cara a les eleccions generals del 23 de juliol: "L'hora és greu o cal defensar Catalunya", ha dit, amb referència als resultats de les eleccions municipals de diumenge.

El president de la Generalitat creu que cal un "front democràtic" --on també convida els Comuns-- per "defensar les escoles i la sanitat catalana, els drets civils i polítics de la ciutadania del nostre país i la igualtat de totes les persones, el benestar i l'economia del nostre país, i defensar les institucions catalanes i el dret dels catalans a escollir lliurement el seu futur".

"Hem avançat en els darrers temps en un context molt difícil, però ara, davant d'un govern de l'estat de PP i Vox, és impossible", ha afirmat Aragonès. "Venen uns moments complicats, en què ens han de trobar com més forts, millor".

El president ha reclamat "enfortir" el Parlament amb una presidència independentista, alhora que ha descartat convocar eleccions al Parlament: "No contemplo un avançament electoral perquè Catalunya necessita unes institucions fortes".

En aquest context, quan se li ha preguntat sobre la proposta de Junts de fer una candidatura conjunta de totes les formacions independentistes, no ha concretat. Ha respost que cal trobar fórmules per assolir "mecanismes d'estabilitat i governança". "Les formes les hem de trobar entre tots; no em vull avançar per no molestar ningú", ha afirmat.

Al vespre, en un acte del Cercle d'Economia, el president de la Generalitat ha detallat que no es refereix a una "llista de dos partits":

"No es tracta de fer una llista de dos partits, sinó una aliança àmplia, de fons, que inclogui el màxim de gent possible per defensar Catalunya i els consensos del nostre país. Cal trobar aquesta fórmula sent generosos, amb unitat i amb fermesa perquè tothom s'hi senti còmode i per enfortir les institucions. Respectant la diversitat i la pluralitat del sobiranisme i de les opcions polítiques.""

Tot i això, la fórmula de la llista unitària de l'independentisme ja l'ha descartat Marta Vilalta en declaracions a "Els matins" de TV3. Vilalta ha dit que està "passada" i que ara el que és prioritari és refer el consens per fixar una estratègia conjunta.

Tampoc des de Junts han comprat, d'entrada, la proposta d'Aragonès. Jordi Turull, secretari general del partit, ha piulat que estan diposats a reunir-se "si la proposta de rectificació per avançar cap a la independència és sincera".

ARXIVAT A:
Pere AragonèsEleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut