Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El volcà de La Palma provoca més terratrèmols i de més intensitat

Els experts no descarten nous terratrèmols les properes hores que podrien ser de magnitud 6

Actualitzat
TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

l volcà de la Palma segueix ben actiu 35 dies després i, de fet, les últimes hores hi ha tornat a haver fortes explosions. Tot fa pensar, que encara hi ha erupció per dies i, per tant, destrucció. Les colades de lava ja han arrasat més de 800 hectàrees i han afectat més de 2.000 edificis.

 

Temor per terratrèmols de més magnitud

El que també preocupa als vulcanòlegs és l'augment d'intensitat dels terratrèmols.  Ja abans de l'entrada en erupció del volcà, l'illa tenia moviments sísmics, però a mesura que passen els dies, són més forts i no es descarta que puguin arribar a magnitud de fins a 5 o 6. 

Segons el portaveu del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, el terratrèmol més gran de les últimes hores ha estat de magnitud 4,4 a 38 quilòmetres de profunditat-, però a nivells més superficials podria haver-hi un terratrèmol de magnitud considerable. "El tremor volcànic -tremolor que anticipa les erupcions- és alt", ha dit Morcuende.

Els tremolors constants a l'illa són un indicatiu que l'activitat del Cumbre Vieja no afluixa i que la bossa de magma a grans profunditats encara està ben plena.

El Cumbre Vieja manté quatre boques en plena erupció, la principal i tres fisures més. 

 


La lava frena a La Laguna

La colada que ha destruït gran part del barri de La Laguna, a Los Llanos de Aridane, està "força aturada". Aquest divendres, el que queda de l'escola està fent de mur del riu de magma que s'ha aturat a prop de la plaça de l'església.

Però les càmeres termogràfiques mostren que el flux de lava fa "molta pressió pel darrere". De moment les colades 8 i 10 que són les que envolten La Laguna, estan guanyant gruix i amplada i els experts creuen que és "qüestió d'hores" que el magma torni a avançar. La qüestió és cap a quin costat ho farà.

Morcuende ha explicat que hi ha dues opcions: que la colada avanci cap al sud i envolti la muntanya de La Laguna, o passi per damunt de la colada existent i continuï arrasant els barris evacuats aquest dimecres.

L'altre riu de lava que preocupa els científics és el número 7, que de moment està aturat a 120 metres de la costa.

La lava ha frenat el seu avanç sobre La Laguna (EFE / Ángel Medina G. Photo)


Les llengües de lava

En les imatges del sistema Copernicus es poden apreciar els camins que ha fet la lava des que va començar l'erupció de Cumbre Vieja, fa més d'un mes. L'amplada màxima de les colades és de 2.900 metres.

Segons aquest servei europeu de monitoratge per satèl·lit, la lava ha sepultat 886,6 hectàrees, 20,5 més en un dia. Les cendres n'han cobert 6.800. D'altra banda, 2.122 edificis ha quedat destruïts i 137 estan en perill.  

Segons fonts del cadastre, són 1.280 les edificacions destruïdes, de les quals 1.030 són residencials, 132 agrícoles, 64 industrials, i 29 d'oci, hostaleria, 11 d'ús públic i 14 d'altres.

Algunes de les 700 persones desallotjades han pogut aprofitar aquesta pausa per accedir a les seves cases. Segons el Cabildo de La Palma, 415 persones han estat allotjades en hotels de Fuencaliente i Los Llanos de Aridane, i a 46 persones dependents les han traslladat a centres sociosanitaris.


I aquest dissabte hi ha un problema afegit pel dia a dia dels ciutadans a l'illa. L'aigua de la pluja que ha caigut tota aquesta nit complica la situació. La cendra molla fa impracticable els carrers de les poblacions que no han estat evacuades. A més, segons els experts, podria complicar la situació pel risc d'esllavissades al terreny.

A mesura que s'allarga l'erupció del volcà, l'economia va quedant més tocada.

En un mes, els negocis que encara estaven actius, han perdut clients. I les famílies que s'han quedat sense casa o sense cultius, encara no han cobrat les ajudes promeses. 
 

El volcà Cumbre Vieja no mostra senyals d'aturar-se després d'un mes d'erupció (EFE/Angel Medina G.Photo )
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja Les Canàries La Palma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut