Felip VI truca al president del Suprem i li diu que li hauria "agradat ser" a Barcelona

El president del Suprem, Carlos Lesmes, manifesta "enorme tristesa" per l'absència del rei a l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges

RedaccióActualitzat

Avui divendres es feia a Barcelona l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges. Aquest esdeveniment s'ha vist deslluït per la polèmica absència del rei Felip VI i el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.

L'acte ha estat presidit pel president Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes Serrano, a l'espera de la resolució de l'Alt Tribunal sobre una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra.

"Sentim una tristesa enorme per la seva absència", ha afirmat Lesmes. Pel president de l'òrgan de govern del poder judicial, el monarca és "expressió del suport de la Corona al poder judicial, en la seva defensa de la Constitució i la llei en benefici" de tota la ciutadania espanyola.

Trucada del rei a Lesmes

A l'acabar l'esdeveniment, Felip VI ha trucat a Lesmes assegurant-li que li hauria agradat ser-hi present. Així ho ha comunicat el mateix president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial als integrants de l'última promoció de jutges durant la trobada amb ells en acabar l'acte.

Segons ha avançat El Español i han confirmat fonts del CGPJ, el monarca ha contactat amb Lesmes quan ha acabat l'acte i el mateix Lesmes ho ha traslladat als membres de la nova promoció després de la fotografia de família.

El president del Tribunal Suprem amb el ministre de Justícia Juan Carlos Campo a l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges
El president del Tribunal Suprem amb el ministre de Justícia Juan Carlos Campo a l'acte d'entrega de despatxos als nous jutges (EFE/Andreu Dalmau/POOL)

Aquest divendres al vespre, la Casa Reial ha sortit al pas de la polèmica i ha precisat que la trucada de Felip VI a Lesmes era de "cortesia". En aquest sentit, ha puntualitzat que el rei volia felicitar els nous jutges, "sense consideracions institucionals respecte l'acte".

La conversa del cap d'Estat i Lesmes ha provocat crítiques d'alguns membres del govern espanyol de Podem, com Pablo Iglesias o Alberto Garzón.

És el primer cop en més de 20 anys que el cap de l'Estat no presideix aquest acte.


"Visca el rei" i reacció del ministre de Justícia

L'acte ha acabat amb un "Visca el rei" corejat per part dels assistents, a iniciativa de José Antonio Ballester, vocal de l'òrgan de govern dels jutges.

Quan els membres que presidien la taula s'han aixecat, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha dirigit a Lesmes i, segons li han atribuït alguns mitjans, hauria dit que "s'han passat tres muntanyes".

Una expressió captada amb dificultat pels micròfons encara oberts, i de la qual el ministre ha assegurat que "no reconeix la seva veu".

Inici del curs judicial a Barcelona el 25 de setembre del 2020
Inici del curs judicial a Barcelona


Explicacions de Cs

Ciutadans ha registrat avui al Congrés un petició de compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per l'absència del rei a l'acte d'inici del curs judicial.

El portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, ha afirmat a Twitter que el govern de Pedro Sánchez "no es pot amagar" i ha qualificat la no compareixença del cap d'Estat "d'humiliació", com ja havia fet abans el PP.

Bal sosté que aquesta absència no s'explica tant per raons de seguretat com per una concessió política a l'independentisme.

ARXIVAT A:
CGPJ
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut