Capçalera de la manifestació a Barcelona del 8M
La manifestació de Barcelona ha arrencat a la plaça Universitat (Europa Press/Lorena Sopena)

8M: Desenes de milers de persones reivindiquen al carrer la lluita feminista

Unes 40.000 persones s'han manifestat a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, una xifra que l'organització ha elevat a 100.000

RedaccióActualitzat

Tarda de manifestacions arreu del país amb motiu del 8M per reivindicar els drets de les dones i la lluita feminista. La més multitudinària, a Barcelona, que ha reunit 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana; més de 100.000, segons l'organització.

L'ha convocat l'Assemblea 8M "contra el sistema cishetero patriarcal, racista i capitalista", el lema que ha encapçalat la marxa. 

Ha arrencat a les 18.30 h a la plaça de la Universitat i s'ha dirigit, amb proclames com "visca, visca, visca, la lluita feminista", fins al passeig Lluís Companys, on s'ha llegit el manifest. 

En un any marcat pels canvis legislatius llargament reclamats, les reivindicacions que han fet són molt diverses: des d'acabar amb les violències masclistes, l'LGTBI-fòbia o el racisme, fins a condicions laborals o d'habitatge dignes.

A la manifestació hi ha hagut una gran diversitat de pancartes
A la manifestació hi ha hagut una gran diversitat de pancartes (ACN/Guillem Roset)

Verge diu que és urgent "tombar el patriarcat"

Abans de començar la manifestació a Barcelona, la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, ha assegurat que "és urgent tombar el patriarcat, especialment en un context en què s'està rearmant amb partits i governs d'extrema dreta que volen vulnerar els nostres drets i silenciar les que treballem per transformar la societat.

Verge ha afegit que la transformació feminista "no és cap utopia" i ha reclamat "més consciència feminista de les injustícies existents" i la convicció que és possible construir una societat més lliure i més equitativa".

Una participant a la manifestació del 8M a Barcelona
La marxa de Barcelona l'ha convocat l'Assemblea 8M (Europa Press/Lorena Sopena)

El feminisme també es manifesta a Girona

També s'han fet manifestacions del 8M a Girona. N'hi havia dues de convocades al centre de la ciutat. La primera ha sortit de la plaça de la Independència, ha fet un recorregut pel barri vell i ha acabat a la plaça del Vi.

"Si ens en toquen una, ens toquen a totes" o "No hi ha llibertat, sense feminisme" han estat alguns dels lemes que s'han sentit a la marxa, on s'ha reivindicat la unitat del moviment.

La manifestació de Girona ha recorregut el barri vell (CCMA)

Hi ha hagut una segona protesta convocada per l'associació Girona Coordinadora de Feminismes Anticapitalista, que ha estat la majoritària. 

Les manifestants, majoritàriament dones, han cridat consignes com "No és no i si no és violació" o "La lluita serà feminista o no serà" darrere pancartes amb lemes com "No estàs sola" o "Educar en feminisme és educar en igualtat".

A Girona hi ha hagut dues manifestacions paral·leles (ACN/Marina López)

Lluita feminista, també a Lleida

També s'han fet dues manifestacions organitzades a Lleida. La Coordinadora del 8M ha convocat la marxa a la plaça 8 de març, amb el lema "Un dia no podrem més i juntes ho podrem tot". Ha aplegat unes 700 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Paral·lelament, hi ha hagut una marxa convocada per la Marea Lila, que ha aplegat unes 800 persones. Han sortit a les sis de la tarda de la plaça Ricard Vinyes en direcció a la plaça Sant Joan. 

La seva portaveu, Maria Lloza, ha explicat que enguany han volgut centrar la reivindicació en la igualtat salarial i el "foc al patriarcat" per la precarització de les dones.

A la manifestació de Lleida s'hi han sumat centenars de persones (CCMA)

L'altra protesta l'organitzava la Marea Lila. Unes 500 persones han marxat fins a la plaça Sant Joan, on s'ha llegit el manifest feminista.
 

Tarragona ha avançat la manifestació

A Tarragona, malgrat que al vespre hi ha hagut una marxa que ha reunit 500 persones, la convocatòria més multitudinària del 8-M ha estat al migdia, ja que aquest any s'ha volgut avançar. A

mb el lema "Unim-nos per una mirada digna", més de 2.000 persones han reivindicat la jornada com un dia de vaga i de lluita.

A Tarragona hi han participat més de 2.000 persones (ACN/Arnau Martínez)

La marxa ha sortit de la plaça Imperial Tàrraco i ha arribat a la plaça de la Font, on els manifestants han entrat a l'ajuntament. Al llarg del recorregut s'han sentit proclames en contra de les violències masclistes. 

La resta de manifestacions que hi ha hagut al llarg del matí han estat les convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. 3.300 persones han participat en la de Barcelona, on també hi ha hagut talls de trànsit.

ARXIVAT A:
Feminisme8M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut