Erupció al volcà de Cumbre Vieja diumenge a la tarda (INVOLCAN)
Erupció al volcà de Cumbre Vieja diumenge a la tarda (INVOLCAN)

Nova colada al volcà de La Palma, on s'han destruït més de 2.100 edificis

Una seixantena de terratrèmols la nit de dissabte a diumenge certifiquen que l'activitat sísmica tampoc s'atura

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: EN DIRECTE | Volcà de la Palma: un nou col·lapse parcial del con obre una gran font de lava

El volcà de La Palma ja ha engolit 2.143 edificis i 127 més han patit danys. 65 quilòmetres de carreteres han quedat destruïts i en 12 hores la lava ha cobert 14 hectàrees més. Això fa que la superfície total arrasada sigui de 891,9 hectàrees. Són les últimes dades, que demostren que l'activitat del volcà de Cumbre Vieja no s'atura i segueix avançant, de manera diferent cada dia, pel terreny de l'illa.

Diumenge a la tarda s'ha taponat durant una estona la sortida de lava del con secundari del volcà. Això ha augmentat la pressió i ha fet que es formés un llac de lava al centre del con.

La pressió ha obert diverses noves boques al llarg de la tarda. Almenys una d'aquestes boques escup un cabal important de lava i ha generat una nova colada que baixa molt ràpidament per terreny verge (illes que queden entre les colades on hi ha cases que, tot i que es donaven per perdudes, fins ara es mantenien en peu). Són a la zona del Paraíso, evacuada des de fa setmanes perquè és molt a prop de l'erupció.

 

També aquesta tarda s'ha sentit un terratrèmol de magnitud 4,3, però en aquest cas a menys profunditat que els que hi havia hagut fins ara.

Una segona colada avança  a uns 50 metres per hora per la zona sud del centre eruptiu, prop de Las Manchas, una de les primeres poblacions que van ser evacuades a l'inici de l'erupció el 19 de setembre. S'encamina cap al nucli urbà del Corazoncillo, però segons han informat els tècnics del Pevolca es podria veure frenada per la gran quantitat de cendra que troba al seu pas. No causaria més danys materials.


Aquest dissabte es va ensorrar parcialment el con principal del volcà. L'activitat és molt diversa i imprevisible i es manifesta a través de quatre boques eruptives, que es van reconfigurant i que han provocat vessaments les últimes hores que han fet eixamplar la colada que més preocupa en aquests moments, la que havia quedat aturada al barri de La Laguna.

La superfície coberta de la nova colada es localitza a la part de darrere de la llengua que s'ha quedat aturada al barri de La Laguna, i podria atribuir-se als vessaments de magma que hi van haver aquest dissabte:


Les colades van avançant d'aquesta manera, segons ha actualitzat aquest diumenge el satèl·lit Copernicus.


Les colades es divideixen en diversos ramals que s'han estancat i no avancen cap a la costa, on hi ha el delta làvic que, de moment, es veu així des del vaixell Ángeles Alvariño del CSIC:

 

 

El paisatge de La Palma segueix canviant, i l'espectacularitat de les imatges fa que cada cop siguin més els curiosos que ho volen veure en directe. I, per això, a banda dels turistes arribats d'altres illes de les Canàries, ara, cada cop n'hi ha més de la resta de l'Estat.


Els drons han permès també que puguem veure de molt a prop --com mai fins ara-- un focus d'emissió del volcà. Es tracta de la boca sud-est, que té una activitat baixa i només s'hi observen fumaroles. L'Institut Geològic i Miner d'Espanya ha pogut sobrevolar d'aquesta manera la boca:

Terratrèmol de magnitud 4,9

Els científics també segueixen pendents dels moviments sísmics, que no paren. S'han registrat més d'una seixantena de terratrèmols en les últimes hores. I entre aquests, s'ha detectat el més fort des que va començar l'erupció i que ha arribat a una magnitud de 4,9 en una zona pròxima a la Villa de Mazo, amb un epicentre ubicat a 38 quilòmetres de profunditat.

Els experts han comprovat que hi ha emissions de colades més a l'oest del con principal, que en les últimes hores han patit desbordaments de lava. A més, el Pevolca ha detectat aquest dissabte al migdia més irrigació de lava a la resta de colades.

Segons el sismògraf de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) Itahiza Domínguez, "a poc a poc" va creixent el con secundari, i es va acostant en alçada a la boca principal. Els possibles desenllaços serien que s'unís al cràter principal i el fes més ample, o bé que s'ensorrés parcialment i tornés a mostrar forma de ferradura cap al nord-oest del con.

La dinàmica és molt canviant.

L'Institut Geogràfic Nacional ha actualitzat les seqüències de lava i el mapa dels terratrèmols registrats, que continuen imparables.

Una altra actualització interactiva és la d'aquest mapa comparatiu publicat pel Cabildo de Canàries, que permet buscar carrers i portals al detall i veure si han quedat afectats per les colades.


Celeritat amb les ajudes

Mentre l'erupció continua incessant, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciava aquest dissabte una modificació pressupostària al fons de contingències per accelerar les ajudes als afectats de l'erupció.

El president canari, Ángel Víctor Torres, ha advertit que les dades que presenta el volcà en el seu dia número 35 no fan preveure que el final de l'erupció estigui a prop. "Encara queda temps al davant en l'emergència provocada per aquesta catàstrofe natural", ha dit aquest dissabte Torres.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
Anar al contingut