EN DIRECTE | L'erupció de La Palma ja és la que més superfície de l'illa ha cobert en 500 anys

Mentre una segona colada amenaça d'arribar al mar, 4.600 alumnes de l'illa han tornat a escola després de quatre setmanes sense anar-hi

Redacció Actualitzat
TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

Dia 30, aquest dilluns, de l'erupció del volcà Cumbre Vieja de l'illa canària de La Palma, una erupció que no sembla que hagi de parar en els pròxims dies.

Podeu seguir l'activitat del volcà en directe en aquesta finestra:

 

Segons càlculs del programa Copernicus de la UE fets amb imatges de satèl·lit, fins aquest diumenge la lava ha arrasat gairebé 790 hectàrees i ha engolit uns 1.835 edificis, la majoria habitatges:

 

L'erupció més gran dels últims 500 anys

Amb les últimes dades, aquesta erupció ja és la que ha afectat més superfície de l'illa des de la del 1585.

En el grafisme d'aquest tuit es pot veure l'abast que han tingut les colades de totes les erupcions dels últims 500 anys:

En total s'han evacuat 7.000 persones i s'han registrat gairebé 3.000 terratrèmols, la majoria sobretot aquests últims dies i molts amb una intensitat per sobre de 4 graus.

Precisament aquesta nit de diumenge a dilluns l'activitat sísmica ha estat especialment forta, amb 30 terratrèmols més, un dels quals ha arribat a 4,6 graus d'intensitat.

Tornada a les aules

En un intent de recuperar la normalitat, avui tornen a l'escola 4.600 alumnes de l'illa, els dels municipis més afectats pel volcà, després de 4 setmanes de no fer classe.

En la tornada a les aules d'aquest dilluns, els mestres i professors que se'n faran càrrec han explicat que, més que començar amb continguts, es dedicaran a treballar les emocions amb els alumnes.

El motiu és obvi: després de 4 setmanes, el volcà ha trastocat del tot la vida dels habitants d'aquesta part de l'illa, molts dels quals han perdut la casa i els seus mitjans de vida.

En total són 4.606 alumnes i 583 mestres i professors d'uns 20 centres educatius dels municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte els que tornaran a l'activitat.

Aquest diumenge l'activitat del volcà ha estat intensa, amb grans colades de lava vessant per la part nord del con:

 

Cendra, mar i gossos

La cendra que surt des de divendres sobretot des d'una de les primeres boques del volcà ha tornat a obligar a cancel·lar aquest diumenge tots els vols previstos des de l'aeroport de l'illa, igual que havia passat el dia anterior.

Mentrestant, la colada que baixa més al sud aquest dilluns ja és a 200 metres del mar i amenaça de tornar a aixecar un núvol de gasos tòxics quan entri en contacte amb l'aigua.

I aquest dilluns hi ha previst el primer intent de rescatar amb un dron els 4 gossos que van quedar atrapats enmig de les colades de lava.

 

ARXIVAT A:
Les Canàries Volcà Cumbre Vieja La Palma
Anar al contingut