Diverses persones observen l'erupció del volcà, aquest dimarts al matí (EFE/Elvira Urquijo A.)
Diverses persones observen l'erupció del volcà, aquest dimarts al matí (EFE/Elvira Urquijo A.)

L'amenaça de la lava obliga a evacuar unes 800 persones més a La Palma

Les autoritats de l'illa de La Palma han ordenat l'evacuació d'entre 700 i 800 persones de diverses àrees de Los Llanos de Aridane

Actualitzat

A La Palma, la lava del volcà continua avançant lentament. És per això que les autoritats de l'illa han ordenat l'evacuació d'entre 700 i 800 persones de Los Llanos de Aridane, amb previsió que la colada de lava s'aproximi a zones habitades.

Els residents a l'àrea afectada han tingut temps entre la una del migdia i les set de la tarda per desallotjar els habitatges. Els qui no hagin pogut recollir les pertinences en aquesta franja horària podran fer-ho els pròxims dies, de forma gradual i acompanyades, sempre que ho permetin les condicions de seguretat.

Les persones amb mobilitat reduïda evacuades s'han traslladat a la caserna d'El Fuerte i la resta s'allotjaran a l'hotel de Fuencaliente, on fins ara hi havia 237 desallotjats.

La xifra de persones evacuades pot variar perquè, en els darrers dies, molts veïns ja havien abandonat la zona en previsió que pogués empitjorar la situació. Fins ara, l'erupció ha obligat a desplaçar de les seves llars més de 6 mil habitants.

Aquest dimecres fa 25 dies de l'erupció a La Palma, i dimarts va acabar el confinament d'uns 3.000 veïns després de comprovar que hi ha hagut una millora de la qualitat de l'aire i no hi ha gasos perillosos per les naus en combustió.

 

Tres colades diferents

Com a conseqüència de la ruptura del flanc nord del con del volcà dissabte passat, ara hi ha una colada primigènia que ha perdut força i discorre pel nord de la muntanya de Todoque amb tres ramals: el que ha creat el delta làvic, el d'El Charcón i el que està situat a uns 200 metres de la costa a El Cantil.

Hi ha una segona colada que baixa amb molta potència, paral·lelament a l'anterior, i porta la major part del flux làvic. Aquesta colada ha causat danys importants en travessar zones de cultius i residencials.

I, finalment, hi ha una tercera colada, de menys potència, que és la que hi ha al nord-est i ha creuat en diagonal el polígon industrial d'El Callejón de la Gata, a Los Llanos de Aridane. Aquesta colada, que es mou cap a zones que no estaven evacuades, és la que ha provocat l'ordre de desallotjament.

Erupció del volcà, aquest dimarts a l'illa de La Palma
Erupció del volcà, aquest dimarts a l'illa de La Palma (EFE/Elvira Urquijo A.)


Les cendres podrien afectar els aeroports

L'alçada de la columna de cendres i gasos ha arribat dimarts als 3.500 metres i, tot i que el vent és favorable a la qualitat de l'aire, aquest dimecres la cendra es preveu que vagi cap a l'est, sud i oest de La Palma i també al sud de Tenerife.

És probable que afecti les operacions de l'aeroport de La Palma i podria fer-ho també al de Tenerife Sud.

El volcà ha emès 21.868 tones diàries de diòxid de sofre i 1.848 de diòxid de carboni. Dilluns es va registrar un pic de gran intensitat en arribar als 830 micrograms per metre cúbic de partícules.


64 terratrèmols en les últimes hores

La sismicitat continua sent elevada, però concentrada a una profunditat mitjana (de 10 a 15 quilòmetres) i superior (més de 20 quilòmetres), fet que, en principi, indica que no hi ha probabilitats que sorgeixi un altre centre emissor.

En les últimes hores, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat 64 terratrèmols a la zona afectada per la reactivació del volcà Cumbre Vieja, sis del quals han estat detectables per la població i un ha arribat a magnitud 4'1, i s'ha notat a bona part de l'illa.


La superfície total afectada per la lava supera les 612 hectàrees, i n'ha crescut 21 en un dia. Fins ara, l'erupció ha arrasat 169,44 hectàrees agrícoles, de les quals 90,25 corresponen a plataners; 9,43, a alvocaters; 48,37, a vinyes, i 21,39, a altres cultius.

Vista del volcà de La Palma, aquest dimarts a la matinada
Vista del volcà de La Palma, aquest dimarts a la matinada (EFE/Elvira Urquijo A.)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries La Palma
Anar al contingut