Un comerç del carrer de la Creu Coberta ha estat saquejat (ACN/Blanca Blay)

L'Ajuntament de Barcelona desvincula l'apunyalament mortal dels aldarulls a plaça Espanya

Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona han fet 12 detencions relacionades amb els actes vandàlics de la segona nit de les festes de la Mercè

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona desvincula clarament l'apunyalament mortal que hi ha hagut aquesta matinada a la plaça d'Espanya dels actes vandàlics que han tingut lloc més tard a la mateixa zona.

El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha comparegut en roda de premsa, al costat del tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, després de la reunió del CECOR, el centre de coordinació policial, que s'ha fet aquest matí per analitzar la segona nit de les festes de la Mercè, en què un jove ha mort apunyalat i hi ha hagut aldarulls al voltant de la plaça d'Espanya, amb un comerç saquejat i motos cremades.

Sobre l'apunyalament mortal, Batlle ha dit que "no té res a veure amb els aldarulls" que s'han produït posteriorment. Ha explicat que cap a un quart de quatre "s'ha trobat una persona estesa en una de les boques de metro de plaça Espanya" que "estava ferida i al cap de pocs minuts ha mort".

Albert Batlle, tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona (CCMA)

El tinent d'alcaldia de Seguretat ha afegit que no es té constància d'un altre apunyalament d'un jove, a la platja del Bogatell, però sí d'una baralla amb arma blanca entre dos sensesostre a tocar de la platja, al carrer Carmen Amaya.

Els aldarulls al voltant de la plaça d'Espanya han començat una hora i mitja més tard, ha afegit, a partir de les cinc menys vint, quan ja feia estona que havien acabat els concerts a l'avinguda de Maria Cristina.

Tot hauria començat quan un grup d'unes 500 persones s'han enfrontat amb els serveis de neteja, primer, i després amb les forces policials que han volgut desallotjar-les per fer possible la neteja.

Batlle ha assegurat que cap a dos quarts de sis els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han pogut restablir la normalitat.

El balanç d'aquesta hora d'aldarulls i actes vandàlics inclou, sobretot, el saqueig d'un comerç del carrer de la Creu Coberta, una xarcuteria, i la crema de 7 motos i 18 contenidors.

A la Creu Coberta també han esquerdat els vidres d'una botiga de roba i s'han escampat per terra diversos elements de mobiliari urbà, com testos de grans dimensions, i també elements d'alguna terrassa.


Dotze detencions

Batlle també ha xifrat les detencions que s'han fet aquesta nit: la Guàrdia Urbana n'ha fet quatre, almenys dues de les quals estan directament relacionades amb el saqueig de la xarcuteria. Els Mossos d'Esquadra n'han fet vuit més, totes relacionades amb els aldarulls al voltant de la plaça d'Espanya.

Com ja havia fet l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Batlle ha volgut remarcar que els incidents d'aquesta segona nit de les festes de la Mercè "han tingut una intensitat molt menor que l'any passat", quan encara hi havia limitacions per la pandèmia.


Crida a sortir de festa

El tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha començat la seva intervenció lamentant la mort d'un jove i els aldarulls de la matinada, però ha volgut remarcar que "malgrat aquestes notícies, la Mercè funciona"

Jordi Martí, tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (CCMA)

Per això ha fet "una crida a tots els barcelonins i barcelonines a sortir de festa" en aquesta "Mercè ja plenament normalitzada" després de dos anys de restriccions per la pandèmia.

Martí ha celebrat que "moltíssima gent" ha participat en les activitats de cultura popular, i ha recordat que diumenge a la nit les festes de la Mercè estrenen "un escenari nou" a Maria Cristina.


L'oposició denuncia la inseguretat de Barcelona

Els grups de l'oposició municipal han coincidit, aquest diumenge al matí, a denunciar la inseguretat de Barcelona.

Esquerra ha demanat "més explicacions" sobre el que ha passat i "investigar a fons" els aldarulls, que ha recordat que han tingut lloc "al mateix lloc on ja van succeir l'any passat". El regidor republicà Jordi Coronas, a més, ha acusat Colau i Batlle d'estar "minimitzant el que ha passat".

Des de Junts, el regidor Jordi Martí Galbis ha dit que "Barcelona s'està convertint en una ciutat insegura" i ha demanat més "prevenció" per evitar aldarulls com els d'aquesta nit.

Luz Guitarte, regidora de Cs, considera que "Barcelona és la ciutat més insegura d'Espanya" i ha acusat el govern encapçalat per Colau de mirar "cap a un altre costat" i donar "excuses". 

En un comunicat, Valents assegura que "Barcelona té un greu problema de seguretat".

ARXIVAT A:
PolicialLa Mercè
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut