Inici de la manifestació d'aquest 8M, a la plaça Universitat de Barcelona (Cèlia Atset)
Inici de la manifestació d'aquest 8M, a la plaça Universitat de Barcelona (Cèlia Atset)

Les dones recuperen el carrer en les manifestacions del 8M: "Les feministes som aquí"

En el Dia Internacional de les Dones, 15.000 persones s'han manifestat pel centre de Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, una xifra d'assistents que l'organització situa en 60.000

Actualitzat

Manifestació multitudinària aquest 8 de març pel centre de Barcelona. Amb el lema "Contra les precarietats, les fronteres i les violències", 15.000 persones segons la Guàrdia Urbana (una xifra que l'organització ha elevat fins a 60.000) s'han manifestat amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Després de les concentracions estàtiques de l'any passat, la jornada ha recuperat la normalitat amb una manifestació semblant a les d'abans de la pandèmia.

La marxa ha començat a les sis de la tarda a la plaça Universitat. Enmig d'un ambient festiu, milers de persones han fet el recorregut entre la plaça Universitat i l'Arc de Triomf, on s'ha llegit el manifest. Quan ha acabat la lectura, feta a diverses veus, encara continuava arribant gent al passeig Lluís Companys.

La manifestació del 8 de març, a la Gran Via de Barcelona
La manifestació del 8 de març, a la Gran Via de Barcelona (Cèlia Atset)
Pancartes en la manifestació d'aquest 8M pel centre de Barcelona
Pancartes a la manifestació d'aquest 8M pel centre de Barcelona (Cèlia Atset)

Manifest ple de reivindicacions

El manifest de l'Assemblea 8M denunciava que, amb la pandèmia, les precarietats laborals "s'han agreujat enormement", amb la suma d'aspectes derivats de la covid "a les desigualtats ja existents, com la discriminació salarial, la subcontractació a través de contractes temporals,  les jornades parcials no desitjades, l'atur, els salaris baixos i la discriminació laboral cap a les dones que tenen nens".

També assenyalava que les desigualtats persisteixen per a les dones i que la pandèmia ha provocat encara més precarietat, pobresa i bretxa de gènere. El text destaca que les feministes, "en el seu objectiu de derrocar el sistema capitalista, heteropatriarcal i colonial", busquen "deconstruir una societat en la qual les dones, lesbianes, transgènere, transexuals i no binàries visquin vides dignes en llibertat".

El manifest també incloïa altres exigències: pensions dignes, rebuig a la militarització de la societat, la derogació de la llei d'estrangeria, el tancament immediat de tots els CIE, polítiques públiques d'habitatge "ambicioses", la fi dels privilegis de l'Església, la garantia del dret a l'avortament o la defensa del model d'immersió lingüística.

El text l'han llegit deu dones activistes: Sílvia Aldabert, Gabriela Antúnez, Patricia Caballero, Clara Gajas, Yanina Mercado, Blanca Nelly Be, Llum Pellicer, Monica Penas, Lema Rashid i Aitziber Uriagereka.

Així ha estat la lectura del manifest:

Abans de la lectura del manifest, tres dones ucraïneses han intervingut per denunciar la situació que viu el país arran de la invasió russa:

"Tot Ucraïna és avui una dona a qui, ara mateix, la violen: un agressor rus la viola i l'està matant davant els ulls de tothom."

La capçalera de la manifestació del 8M, en arribar a la plaça de Tetuan
La capçalera de la manifestació del 8M, en arribar a la plaça de Tetuan (Clara Pàmies)
Algunes de les assistents a la manifestació del Dia Internacional de les Dones a Barcelona
Algunes de les assistents a la manifestació del Dia Internacional de les Dones a Barcelona (Cèlia Atset)

Predomini del lila i "Ay mamá" com a banda sonora

El color lila ha predominat clarament en la manifestació, present en peces de roba, pancartes i mascaretes. Entre els manifestants, una gran majoria de dones, d'edats molt diverses, i moltes pancartes amb missatges en contra de la guerra a Ucraïna.

Les assistents han cridat consignes com "Visca, visca, visca, la lluita feminista", "Boti, boti, boti, masclista qui no boti", "Si ens toquen a una, ens toquen a totes", "Els carrers seran feministes", "Només les dones salvaran les dones" o "El feminisme és abolicionista", entre altres.

Entre els manifestants circulava una furgoneta amb altaveus que posava música feminista. La cançó "Ay, mamá", de Rigoberta Bandini, ha estat la banda sonora de la marxa, convertida en un himne feminista cantat per les assistents i present en moltes pancartes.

En moltes de les pancartes de la manifestació hi havia referències a Rigoberta Bandini
En moltes de les pancartes de la manifestació hi havia referències a Rigoberta Bandini (EFE/Quique García)
Assistents a la manifestació feminista d'aquest 8M a Barcelona
Assistents a la manifestació feminista d'aquest 8M a Barcelona (Cèlia Atset)

Una de les portaveus de l'Assemblea 8M, Dolores Pulido, ha celebrat que la manifestació d'aquest 8 de març reprèn la normalitat assolida el 2018, un "any que marca les mobilitzacions massives i imparables del moviment feminista".

A la manifestació hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la gran majoria dels consellers. També hi havia el cap de l'oposició, Salvador Illa; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Inici de la manifestació d'aquest 8 de març a Barcelona (Irene Vaqué)
Inici de la manifestació d'aquest 8 de març a Barcelona (Irene Vaqué)
Una de les pancartes de la manifestació feminista d'aquest 8M a Barcelona
Una de les pancartes de la manifestació feminista d'aquest 8M a Barcelona (Clara Pàmies)

Manifestacions arreu de Catalunya

Aquest 8 de març s'han celebrat manifestacions feministes arreu de Catalunya. A Girona, més de 1.500 persones han assistit a la concentració convocada per la Plataforma Feminista Anticapitalista, que ha sortit de la plaça U d'octubre. "Fartes de sostenir l'insostenible", deia la pancarta que hi havia a la capçalera.

La manifestació feminista de Girona, al seu pas per l'avinguda Jaume I
La manifestació feminista de Girona, al seu pas per l'avinguda Jaume I (ACN/Xavier Pi i Aleix Freixas)

A Tarragona, prop de 2.000 persones han participat en la manifestació, que ha arrencat a la plaça Imperial Tàrraco, ha marxat per la Rambla Nova, i ha culminat a la plaça de la Font, on s'ha llegit un manifest reivindicatiu.

Manifestants feministes amb pancartes a la plaça de la Font de Tarragona
Manifestants feministes amb pancartes a la plaça de la Font de Tarragona (ACN/Eloi Tost i Mar Rovira)

A Lleida, unes 700 persones s'han manifestat convocades pel col·lectiu Marea Lila. A l'inici de la marxa hi havia dues pancartes, amb els lemes "Juntes, diverses i rebels" i "Contra les precarietats, les fronteres i les violències".

La manifestació feminista d'aquest 8M a Lleida, a la plaça de Sant Joan
La manifestació feminista d'aquest 8M a Lleida, a la plaça de Sant Joan (ACN/Salvador Miret)

També hi ha hagut manifestacions en ciutats com Igualada, Mataró o Vilafranca del Penedès.

Protesta d'estudiants contra la violència masclista i la guerra

Al matí, milers d'estudiants s'han manifestat pel centre de Barcelona en contra de la violència masclista i en protesta per la invasió russa d'Ucraïna.

La manifestació ha començat a la plaça Universitat, des d'on els estudiants han iniciat una marxa per Via Laietana i han acabat a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest final.

Els estudiants han caminat darrere de dues pancartes amb els missatges "En defensa dels drets de les persones trans. Ja n'hi ha prou de transfòbia" i "Contra el masclisme, la LGTBI-fòbia i el feixisme. Feminisme revolucionari".

Manifestants a Barcelona aquest Dia Internacional de les Dones (EFE/Marta Pérez)
Manifestants a Barcelona aquest Dia Internacional de les Dones (EFE/Marta Pérez)

En el manifest, els estudiants han denunciat que la violència contra les dones "ha empitjorat dramàticament" en els dos anys de pandèmia i han acusat el govern de PSOE i Unides Podem d'haver "incomplert" les promeses en aquest àmbit.

El text era crític amb la "justícia patriarcal", perquè asseguren que "continua protegint els agressors amb sentències infames".

Els estudiants han subratllat que la lluita contra la guerra a Ucraïna "també és part de la lluita feminista" i que les dones de classe treballadora són "les grans víctimes de la pandèmia, de la crisi econòmica i de la brutal violència del sistema".

A la protesta hi han acudit 3.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons els organitzadors.

Manifestació a Ciutat Meridiana

La vigília del 8M, aquest dilluns al vespre, unes 2.000 dones s'han manifestat al barri de Ciutat Meridiana en una convocatòria no mixta.

Amb el lema "La nit és nostra", les manifestants han cridat consignes com "La nit és nostra, cap agressió sense resposta" o "Germana escolta, uneix-te a la lluita".

El manifest de l'acte reivindicava la ubicació de la protesta perquè considera que la lluita dels barris és una de les formes de resistència a "les diferents violències que existeixen" a la ciutat de Barcelona.

Manifestació feminista a Ciutat Meridiana, aquest dilluns al vespre
Manifestació feminista a Ciutat Meridiana, aquest dilluns al vespre (Europa Press)

 

 

 

 

ARXIVAT A:
8MFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut