"Sòlida i sostenible": el govern presenta la proposta catalana per als Jocs d'hivern

Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, diu que la candidatura "pretén un nou paradigma" de Jocs d'hivern

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha presentat aquesta tarda la proposta de candidatura Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i Mònica Bosch, coordinadora de la Generalitat del projecte olímpic 2030, han comparegut en roda de premsa.

Vilagrà ha destacat que "aquesta és una candidatura que vol ser sostenible, que pretén un nou paradigma de Jocs d'hivern".

Ha defensat que és "una candidatura sòlida, robusta, preparada". També que és "un projecte de país", cosa que, ha afegit, han destacat molts alcaldes i alcaldesses del territori, als quals Vilagrà ha presentat el projecte abans de comparèixer en roda de premsa.

La consellera de la Presidència també ha volgut remarcar que la candidatura Pirineus-Barcelona és "un projecte liderat per aquests dos territoris importantíssims: una ciutat que és la marca més important que tenim a Catalunya i un Pirineu que vol mostrar-se al món".

També ha explicat que la proposta presentada aquest dijous estarà penjada ben aviat perquè tothom pugui consultar-la, i que la Generalitat ja l'ha fet arribar al Comitè Olímpic Espanyol (COE).

Preguntada per la consulta ciutadana sobre la candidatura, la consellera ha dit que està "congelada" fins que sigui validada pel COE.


"Ens sentim preparades"

Vilagrà ha dit que, des del govern, "ens sentim preparades per presentar una candidatura catalana" i que "pensem que Catalunya sola pot tenir candidatura olímpica". Una candidatura, ha afegit, en què "fa molt temps que hem treballat".

Ha admès que ja "s'estan valorant les candidatures del 2030" i que "nosaltres no hi som en aquests moments, a la graella de sortida", però ha recordat que "no hi ha una data concreta" i que, "a partir d'aquí, els terminis ja no els controlem des de Catalunya".

Per això, de tota manera, el govern ha volgut "posar sobre la taula que podríem tenir candidatura per al 2030".

Aquest és el plantejament que ha fet la Generalitat en solitari, després del trencament de la iniciativa conjunta amb l'Aragó. El COE va enterrar definitivament la candidatura conjunta davant de les discrepàncies, encara que va obrir la porta a "futurs projectes".

Des de Catalunya, l'executiu que encapçala Pere Aragonès va fer saber que tiraria pel dret amb una candidatura en solitari, que és la que ara s'ha donat a conèixer.

La candidatura conjunta aspirava a ser l'organitzadora dels Jocs del 2030. En el cas de la proposta en solitari, fins ara el govern no ha tancat la porta que sigui també per a la mateixa cita. "Per què ens hem d'esperar al 2034?", es va preguntar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.


Quins són els següents passos

Un cop decidida, Catalunya ha d'elevar la proposta al COE, que al seu torn ha de decidir si la trasllada al Comitè Olímpic Internacional (COI).

I un cop el COI la tingui sobre la taula, haurà de valorar quina de les ciutats candidates s'emporta la cita.

Quines seus proposa la candidatura

La proposta planteja com a seus olímpiques cinc estacions d'esquí i l'àrea metropolitana de Barcelona: Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot, La Masella, La Molina, Barcelona, Badalona i Gavà, així com tres espais fora de Catalunya: dos a França (Courchevel i La Plagne) i també la capital bosniana, Sarajevo, on es farien les competicions de bobsleigh, skeleton i luge i les de salts.

Allotjaments i infraestructures pendents

La proposta compta que hi ha més de 20.000 places hoteleres repartides per les comarques del Pirineu.

De cara a la mobilitat i el transport, indica diferents actuacions "necessàries i planificades" vinculades amb les Olimpíades, com el desdoblament de l'R3 de Rodalies, la línia de Puigcerdà, "especialment fins a Vic", o l'ampliació de la C-16 entre Berga i Bagà.

El document i les divideix segons de qui són responsabilitat.

Del govern d'Espanya

-R3. Desdoblament de la via en el tram Montcada i Ripoll, especialment fins a Vic
-R3. Millores puntuals al tram Ripoll - La Molina - Puigcerdà
-A-14 i N-230. Prolongació de l'autovia Lleida-Alfarràs i 2+1 Alfarràs - Sopeira - Pont de Suert - Vielha
-N-260. Construcció del túnel de Perves (Xerallo - Pont de Suert). Millora port del Cantó. Millora Ripoll - Puigcerdà

Del govern de Catalunya

-C-16. Ampliació i millora de la funcionalitat entre Berga i Bagà
-C-28 Millora de la funcionalitat Vielha - Baqueira (2+1)
-C-1412b. Millora eix de Comiols

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut