La lava del volcà de La Palma arriba al mar a la platja de Los Guirres
Moment en què la lava ha arribat al mar a la platja de Los Guirres, a l'illa de la Palma (EFE/Ministeri de Transports)

La lava del volcà de La Palma torna a arribar al mar i forma un nou delta

L'activitat del volcà de Cumbre Vieja entra en una fase "més estable", però els científics creuen que encara és aviat per parlar de final de l'erupció

RedaccióActualitzat

A l'illa de La Palma, el volcà de Cumbre Vieja continua expulsant lava. La matinada d'aquest dimecres, sobre tres quarts de dues, la colada ha arribat de nou al mar a la platja de Los Guirres, segons ha informat el Ministeri de Transports i Mobilitat.
 


La lava ja ha començat a formar un nou delta, com va passar amb la colada que va arribar per primer cop al mar.
 


Tècnics d'Involcan observen tres zones d'acumulació de lava a la platja, totes amb origen a la mateixa colada, situada entre la que va formar el delta i la que va arribar al barri de La Bombilla.

Dimarts, la lava ja va deixar una impressionant imatge en caure sobre la sorra d'aquesta platja. 


Es troba en un lateral del delta creat per la colada principal, i ha format una columna de fum marró.

Prèviament, el Cabildo de La Palma havia informat d'un "petit desbordament" de lava entre les dues colades que s'han apropat a la costa al sud de la muntanya de La Laguna.

Es manté la recomanació als grups de població de risc que evitin l'estada prolongada a l'aire lliure, l'ús de mascareta FFP2 i continuar el tractament mèdic que estiguin seguint i, si empitjora l'estat de salut, dirigir-se a urgències.

Des del 19 de setembre, ara fa 52 dies, quan va començar l'erupció del Cumbre Vieja, s'han evacuat més de 7.000 veïns, uns 2.000 dels quals tenen casa seva dins del perímetre afectat.
 

Imatge nocturna del volcà de Cumbre Vieja (Europa Press)


El volcà entra en una fase "més estable"

La directora a Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco, ha dit aquest dimarts que el procés eruptiu del volcà ha entrat en una fase "més estable", però que aquesta estabilitat s'ha de mantenir en el temps.

Aquesta estabilitat, segons ha precisat Blanco, s'ha de mantenir "durant un cert temps" i, fins i tot, disminuir "de forma gradual i mantinguda" en tots els paràmetres: sismicitat, deformació, tremolor i emissió de gasos.

El volcà continua registrant un descens dels diversos paràmetres associats a l'erupció, com la taxa de diòxid de sofre, la deformació o la sismicitat. Tot i els símptomes que l'activitat del volcà podria estar-se estabilitzant, els vulcanòlegs asseguren que encara és aviat per parlar del final de l'erupció.
 


El portaveu del comitè de direcció del Pla d'Emergència Volcànica de les Canàries (Pevolca), Francisco Prieto, ha detallat que la lava que surt del volcà Cumbre Vieja ha alimentat en les últimes hores la colada 1, que va formar el delta, i la 2, que ha arribat a la platja de Los Guirres. Totes dues, ha afegit, feia un mes que pràcticament no rebien cap "aportació visible".

La qualitat de l'aire ha millorat aquest dimarts respecte als dies anteriors al sud-oest de La Palma. Les concentracions de partícules PM10, PM1,5 i de diòxid de sofre (SO) no han arribat en cap moment a la situació de declarar-la extremadament desfavorable.

 

La lava del volcà de Cumbre Vieja arribant a la platja de Los Guirres (@involcan)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLes Canàries
Anar al contingut