Salut creu que les restriccions no entraran en vigor a la mitjanit, a l'espera del TSJC
Argimon atén els mitjans de comunicació en una imatge d'arxiu (ACN/Miquel Codolar)

La suspensió d'AstraZeneca deixa a la nevera 127.000 vacunes a Catalunya

La Generalitat anul·la les cites programades per rebre aquesta vacuna, que han rebut 186.000 persones

RedaccióActualitzat

La suspensió de la vacuna d'AstraZeneca durant 15 dies, que han acordat el govern espanyol i les autonomies, deixa immobilitzades a la nevera, de forma preventiva, 127.000 vacunes a Catalunya.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han explicat que continua endavant la vacunació dels majors de 80 anys amb els preparats de Pfizer-BioNTech i Moderna, però que, per precaució, cal aturar la d'Oxford-AstraZeneca, que rebia fins ara el personal essencial d'entre 18 i 55 anys.

A Catalunya 186.000 persones han rebut la vacuna d'AstraZeneca. Aquest dilluns se n'han rebut 37.000 dosis, que es quedaran a la nevera juntament amb l'estoc que hi havia guardat per als pròxims dies. En total, prop de 127.000 vacunes.

Vergés ha anunciat que s'ha cancel·lat la vacunació amb AstraZeneca prevista per aquest dilluns a la tarda i també la plataforma per demanar cita, a banda de comunicar-ho per les xarxes socials. Totes les persones pendents de rebre-la han de rebre un SMS cancel·lant la cita, ha dit.

 

Què passa amb les segones dosis d'AstraZeneca

Sobre les segones dosis pendents, la Generalitat es remet al que decideixi l'Agència Europea de Medicaments (EMA) per saber si es manté la previsió de posar-se-la al cap de 10 o 12 setmanes de la primera.

Argimon ha remarcat que no hi ha cap medicament exempt d'efectes secundaris, però que cal valorar si el benefici supera el risc.

"S'ha de veure si els casos de trombosi són una coincidència en el temps, si hi ha una relació causa-efecte amb la vacuna i si, en tot cas, si n'és el causant, cal veure si el benefici-risc és favorable o no". 

I, amb aquest casos notificats, "encara no sabem si amb AstraZeneca és desfavorable, per això és molt important seguint els debats que està fent l'EMA". A més, ha afegit, "la capacitat de desenvolupar anticossos la té, no és aquest, el problema". 

Espanya ha aturat la vacunació amb AstraZeneca durant 15 dies mentre s'investiga la possible relació d'aquesta vacuna amb alguns casos de trombosi. Ho ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha explicat que és una suspensió cautelar i per precaució.

També la consellera Alba Vergés ha insistit en l'argument. "Els casos que s'estan estudiant són molt poc freqüents. És correcte i necessari investigar-los i, per principi de prudència, se suspèn la vacunació" a l'espera del dictamen de les autoritats sanitàries europees. 

Argimon ha concret que, fora de la vacunació, aquesta malaltia es dona "en 3 o 4 persones per milió". 

 

Espanya se suma a una desena de països europeus que han fet el pas després dels casos de trombosi molt infreqüent en persones que han pres la primera dosi d'aquesta vacuna desenvolupada a Oxford. Són 14 casos en 17 milions de vacunacions a Europa i el Regne Unit, però els grans estats europeus han decidit aturar la vacunació a l'espera que els experts aclareixin si hi ha alguna relació entre aquests casos i la vacuna. Fins ara, tant la farmacèutica com l'OMS han apuntat que la vacunació és segura.

A Espanya només s'ha detectat un cas de trombosi. El govern espanyol i les comunitats autònomes han pactat no donar cap detall sobre la persona afectada ni de la zona on s'ha localitzat el cas. 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut