San Fernando de Henares

La secretària judicial del 20S admet que va renunciar al passadís policial per sortir

Montserrat del Toro ha declarat per videoconferència i ha reiterat que va sentir Forcadell el 20S davant d'Economia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns ha començat la quarta setmana de judici contra Josep Lluís Trapero a la seu de l'Audiència Nacional de San Fernando de Henares.

Un dels primers testimonis d'aquesta setmana és la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, la que el 20 de setembre del 2017 va dirigir l'escorcoll de la conselleria d'Economia.

Montserrat del Toro ja va declarar al judici del procés al Tribunal Suprem. Llavors va assegurar que va passar por i que va arribar a demanar un helicòpter que la tregués de l'edifici.

El fiscal i l'actitud de la gent durant el 20S

La declaració de Montserrat del Toro ha començat cap a dos quarts de 12 per videoconferència des de Barcelona.

Igual que els agents policials que han declarat fins ara, no s'ha mostrat la imatge de Del Toro, però tampoc cap mena d'imatge de la sala mentre ha durat la seva declaració.

De l'interrogatori de Del Toro, se n'ha encarregat el fiscal Pedro Rubira, que s'ha dedicat a fer-li moltes preguntes reiteratives sobre l'actitud de la gent congregada davant d'Economia.

La secretària judicial ha admès que no va parlar amb la intendent Teresa Laplana durant tot el dia, que la comunicació amb ella va ser a través dels agents de la Guàrdia Civil.

Imatge que ha ofert l'Audiència Nacional del judici durant la declaració de Montserrat del Toro

Reitera que va sentir Forcadell

Malgrat que ha afirmat que els va ser impossible sortir a menjar, i també que els portessin menjar allà, ha admès que polítics com Gabriel Rufián van entrar sense problemes a l'edifici.

La secretària judicial s'ha refermat en el gruix del que ja va dir en la seva declaració al Suprem, fins i tot en detalls que després han quedat molt en entredit.

Per exemple, ha insistit que aquell dia va sentir parlar per megafonia lCarme Forcadell. Ho ha dit en resposta a una pregunta molt concreta del fiscal:

Fiscal: "Vostè va reconèixer la veu d'algun polític aquell dia?"

Del Toro: "Em va semblar, em va semblar reconèixer una política, en el sentit que, quan ho vaig sentir, i vaig sentir el que deia, un guàrdia civil em va dir: "Mira, aquesta és la senyora Forcadell", i llavors, potser per associació d'idees, doncs comences a relacionar el tipus de veu, una veu femenina, un timbre molt característic, vaig dir, doncs sí, és veritat."

Quan Del Toro ho va afirmar al judici del procés al Tribunal Suprem, Forcadell va assegurar que no només no va parlar a la concentració davant d'Economia aquell dia, sinó que ni tan sols hi va arribar a anar.

Va dir no a un passadís de la Brimo

Segons Del Toro, durant la tarda la situació va anar empitjorant, i al vespre, a l'hora de sortir, no va es va veure amb cor de fer-ho per la porta.

Va negar-se que l'acompanyessin al metro aprofitant el passadís de voluntaris de l'ANC que havien fet servir totes les persones que havien entrat i sortit durant el dia de la conselleria.

També que els antidisturbis dels Mossos li fessin un passadís per a ella sola:

Fiscal Rubira: "Pot descriure ara al tribunal la segona opció?"

Del Toro: "Sí, la segona opció es que ens van oferir canviar el passadís format pels voluntaris de l'ANC per un altre format per brimos, pels agents de la Brigada Mòbil, és a dir, ja uniformats, que em permetessin accedir des de la porta al cotxe dels Mossos d'Esquadra. Només a mi, als guàrdies civils tampoc,  llavors vaig calibrar que, encara que podia ser una mica més segur, per descomptat ni 100 ni 200 efectius de Brimo podrien contra 40.000 persones que estaven allà esperant-nos a la sortida i vaig dir que tampoc."


La preparació del 20S, "una feina ingent"

Interrogada per l'advocada de Josep Lluís Trapero, Olga Tubau, Del Toro ha dit que va assistir a moltes "reunions de fons" per preparar els escorcolls del 20S.

En aquestes reunions hi havia el jutge titular del 13 llavors i responsables de la Guàrdia Civil, entre els quals el tinent coronel Daniel Baena:

"Una operació d'aquesta envergadura no es va preparar en una sola reunió, ja s'anava parlant de quins eren els llocs, els despatxos, habitatges, persones a investigar. Tot això és una feina de fons en la qual jo vaig participar perquè havia de tenir coneixement de quins són els llocs on havíem d'anar, bàsicament perquè la meva feina com a lletrada de l'administració de justícia consisteix a organitzar tot això."

La secretària ha afegit que, en aquestes reunions, també hi participava la Fiscalia i que la feina els va portar "dies sencers":

"En aquestes diguem reunions de fons, jo era simple oient. Després d'aquestes reunions passaven al meu despatx o ens quedàvem a la mateixa sala, però em quedava jo concentrada amb el que és la policia judicial, i llavors estudiàvem els aspectes més pragmàtics: a quants llocs anirem, quants secretaris judicials necessiteu, etc. era una feina ingent, ens va comportar dies sencers".

Del Toro no ha respost a les preguntes de Tubau sobre si en aquestes reunions es va preveure que es podien produir situacions conflictives i caldria demanar ajuda els Mossos.

El responsable de la Guàrdia Civil el 20S a Economia

La sessió ha començat amb la declaració de l'agent de la Guàrdia Civil amb l'indicatiu B35974, que va ser el responsable de l'operatiu policial del 20S davant d'Economia.

L'agent, que es va encarregar del suport de seguretat a la comitiva judicial que va escorcollar les oficines, ha relatat com va viure el dia des del vestíbul de la conselleria.

A preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo, l'agent ha dit que els Mossos no van fer-li cas quan va demanar reforços d'ordre públic.

El fiscal Miguel Ángel Carballo, aquest dilluns a l'Audiència Nacional


La Guàrdia Civil va fer anàlisi de riscos?

A preguntes d'Olga Tubau, advocada de Josep Lluís Trapero, ha admès que no va demanar aquests reforços a la mateixa Guàrdia Civil, que no en va enviar.

Ha explicat que el 20S no sabia que el dia anterior en el registre a l'empresa Unipost hi havia hagut aldarulls, perquè havia arribat tard d'una altra operació a Lleida.

Tampoc no sabia si algú a la Guàrdia Civil va fer un anàlisi de riscos del que podia passar aquell dia, vist el que havia passat el dia abans i la magnitud de les operacions previstes.

Josep Lluís Trapero i la seva advocada, Olga Tubau, aquest dilluns a l'Audiència Nacional


Els cotxes i les armes de la Guàrdia Civil

Pel que fa als famosos cotxes de la Guàrdia Civil, l'agent ha admès que es va plantejar entrar-los a l'aparcament de la Conselleria, però ha assegurat que no ho va fer perquè els Mossos no els van donar el suport que els va demanar.

Quan Tubau li ha preguntat per què no van treure almenys les armes llargues que hi havia als cotxes, ha admès que no es va arribar a plantejar aquesta possibilitat.  

3 agents més de la Guàrdia Civil

Després de la declaració de Montserrat del Toro aquest dilluns hi havia previstes les de 3 agents més de la Guàrdia Civil que van participar en operacions abans de l'1-O, però que han quedat ajornades per aquest dimarts.

En concret, són un agent que va participar el 20S en la detenció de Josep Maria Jové, un altre el mateix dia en la detenció de Xavier Puig Farré, responsable TIC de la conselleria d'Acció Exterior.

També un altre agent que va intervenir en l'escorcoll a Bigues i Riells on es van confiscar 9 milions de paperetes de votació per l'1-O.

A partir de dimecres serà el torn del comissari de la Policia Nacional Manuel Quintela, responsable de l'operatiu davant de la seu de la CUP el mateix dia 20. Al Suprem, va qualificar de "permissiva" l'actitud dels Mossos.

 

ARXIVAT A:
Judici Trapero
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut