Prohibeixen acampades i rutes i limiten l'activitat agrícola pel risc extrem d'incendi
Els campaments d'infants tenen fins divendres per tornar a casa (ACN/Gemma Aleman)

Prohibeixen acampades i rutes i limiten l'activitat agrícola pel risc extrem d'incendi

Consulta la llista de municipis en nivell 3 del Pla Alfa on són obligatòries les prohibicions i restriccions, tot i que el govern demana que se segueixin arreu

Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

L'onada de calor i l'elevat risc d'incendi dels pròxims dies han posat en alerta les administracions, que, a banda de recomanar molta precaució als ciutadans, han decidit aplicar prohibicions i restriccions extraordinàries. 

Ho ha explicat aquest dimecres al migdia en roda de premsa el secretari general de la Conselleria d'Interior, Oriol Amorós, juntament amb responsables de Protecció Civil, dels Bombers i dels Agents Rurals.


Prohibició de fer feines en zones forestals durant el dia

Amorós ha explicat que hi ha 279 municipis de 24 comarques que estan en el nivell 3 del Pla Alfa de risc d'incendi, i que això implicarà suspendre-hi moltes activitats.

El secretari d'Interior ha dit que la previsió és que des d'aquest dimecres fins dilluns, cada dia entre les 10 del matí i les 8 del vespre, no es pugui fer servir maquinària agrícola ni fer feines en zones forestals.

 


Suspeses les acampades

També que a partir de divendres es suspenguin totes les acampades i rutes i també les activitats esportives a l'aire lliure de diversos dies que no tinguin una casa de colònies o similar com a base:

"Han de tornar a casa, no podem tenir persones en el medi natural que no estiguin protegides per un edifici, no les podem tenir."

El motiu és evitar totes les situacions de risc, tant en cas d'incendi com d'altres tipus, que exigeixin l'actuació dels serveis d'emergències per rescatar persones:

"Els bombers han d'estar pel que han d'estar, ara no han d'estar fent rescats de muntanya, aquests dies no poden estar distrets amb coses que no són fonamentals."

El secretari general d'Interior, Oriol Amorós, aquest dimecres a Barcelona

El detall de les prohibicions i restriccions

Aquestes són totes les mesures aprovades pel govern i les excepcions previstes:

Mesures des de les 12.00 h del divendres 13 d'agost fins a les 00.00 h del dimarts 17 d'agost:

·           Cancel·lació amb retorn a punt d'origen de totes les activitats de joventut de tipus acampada i/o ruta, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents.

·           Restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

 

Mesures vigents des de la seva publicació al DOGC fins a les 00.00 h del dimarts 17 d'agost:

·           Suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 10 i les 20 hores. Se n'exclou la recollida de la fruita.

·           Limitació dels treballs de manteniment de l'obra pública que suposin un risc d'incendi forestal per la seva ubicació. El Servei Català del Trànsit fixarà quines són les excepcions possibles.

·           Limitar el transport en el sector forestal en horari entre les 10 i les 20 hores. Només hi estaran permesos els transports que siguin absolutament necessaris.

·           Limitació de la circulació motoritzada en el medi natural en els municipis afectats pel nivell 3, exceptuant residents i treballs inajornables.


Obligatòries, i també recomanades

Les mesures que afecten activitats amb nens i joves no es faran efectives fins divendres per donar als organitzadors i les famílies temps d'organitzar el retorn a casa.

Amorós ha remarcat que totes aquestes mesures són obligatòries per als municipis en el nivell 3, però ha demanat que a la resta de Catalunya també se segueixin, per evitar riscos de tota mena que donin feina extra als serveis d'emergència.

També ha recordat que la majoria dels incendis causats per humans els últims mesos no s'han originat al bosc, sinó en àrees de descans on la percepció de risc és relativament baixa.


També la calor

Pel que fa als riscos de l'onada de calor en la salut humana, el secretari d'Interior ha demanat que es pensi en les persones vulnerables, i que se les acompanyi i truqui sovint.

També que se'ls faciliti que puguin estar en un lloc amb aire condicionat unes hores al dia, sobretot en els casos en què a casa estiguin molt exposades a la calor.

Un bomber remulla una zona cremada en un incendi forestal, aquest juliol a Ventalló (ACN)

Els municipis i comarques afectades

Abans de la roda de premsa, el govern ha fet públic el llistat dels municipis que estan en nivell 3 del pla Alfa de risc d'incendi. Podeu consultar-lo en aquest enllaç.

Habitualment quan es decreta aquest nivell està prohibit accedir a zones forestals tant en vehicle com a peu, i també fer feines forestals, i a més es restringeixen les activitats agrícoles i les esportives.

També es prohibeix fer foc a menys de 500 metres dels boscos i, evidentment, al mateix bosc.


Com Grècia i Turquia

També abans de la roda de premsa, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha alertat que les condicions meteorològiques previstes són similars a les dels últims dies a Grècia i Turquia.

Entrevistat a Catalunya Ràdio, Elena ha assegurat que feia 18 anys que no es donaven unes condicions similars, i que el risc màxim serà al Vallès i a les comarques de la Catalunya Central i de Ponent.

Massa d'aire del nord d'Àfrica

La previsió és que com a mínim entre aquest dimecres i aquest divendres les temperatures pugin 10 graus, de 30 a 40, per l'arribada d'una massa d'aire molt càlida del nord d'Àfrica.

Per això el govern ha fet una crida als pagesos perquè llaurin els camps per evitar que el foc s'hi agafi, i també a tothom que s'estigui d'anar als boscos.

Aquest dimarts ja s'havia decidit restringir l'accés als espais naturals de Montserrat, el Montsec, la Baronia de Rialb, el Montmell-Marmellar i el Montsant.

 

 

ARXIVAT A:
Incendis Onada de calor

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut