El director general de la Policia, Pere Ferrer, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, durant la roda de premsa

Interior i Mossos acusen Puigdemont de comportament impropi: "Volien dinamitar la investidura"

La cúpula de la policia catalana analitzarà el dispositiu, tot i que assegura que estava "dimensionat", i demana disculpes a la ciutadania per l'operació Gàbia

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena i la cúpula dels Mossos han tancat files amb la proporcionalitat de l'operatiu per a la detenció de Carles Puigdemont.

En una roda de premsa conjunta, han sigut molt contundents amb l'expresident, a qui acusen de comportament "impropi" per voler dinamitar el ple d'investidura. 

El conseller Elena ha comparegut amb el director general de la policia, Pere Ferrer, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, i la seva número dos, la comissària Rosa Bosch.

Els responsables polítics i policials han donat detalls de l'operatiu, que preveia la detenció de Puigdemont al parc de la Ciutadella, així com garantir la celebració del ple d'investidura.


Elena: "Els tres operatius estaven dimensionats"

El conseller Joan Ignasi Elena ha subratllat que els Mossos d'Esquadra són policia judicial i, per tant, "han de complir les ordres de jutges i tribunals".

També ha demanat que es tregui la policia catalana fora del debat polític: "No fem cap favor al país", ha dit, en referència a les crítiques que van rebre ahir per part de Junts al Parlament de Catalunya.

Elena ha estat molt contundent amb la fugida de Puigdemont: "Ahir hi va haver la intenció de dinamitar un ple d'investidura perquè no agradava el seu resultat. També es volia atacar el govern actual per situar-lo al lloc de l'espanyolisme", ha manifestat.

El conseller d'Interior ha defensat que l'operatiu policial era l'adequat perquè s'havia de garantir tant la detenció de Puigdemont com la seguretat del ple d'investidura, enmig de manifestacions de signe contrari que podien alterar l'ordre públic:

"Els tres operatius policials estaven dimensionats però no preveien un comportament impropi de qui va ser la màxima autoritat d'aquest país"


Per la seva banda, el director general de la policia, Pere Ferrer, ha lamentat que la jornada ahir va ser un dia "trist i immerescut" pel cos de Mossos d'Esquadra.

"Hi ha coses que costen d'entendre, perquè afecten la credibilitat dels Mossos. Situar-los com a responsables dels problemes polítics és un mal negoci per a la policia i el país", ha dit, en referència a la fugida de Puigdemont.

 

Ferrer també ha defensat el dispositiu dissenyat per a la detenció de l'expresident: "Ahir es buscava un triple equilibri: preservar la dignitat d'una persona que tornava de l'exili, la dignitat del Parlament, i la dignitat de la nostra policia".
 

Sallent: "Càrrecs públics i autoritats van dificultar l'actuació dels Mossos"

A continuació, el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, ha donat detalls de l'operatiu que es va desplegar ahir al voltant del parc de la Ciutadella. 

 

"El nostre propòsit principal era que se celebrés el ple d'investidura. I això es va aconseguir. La garantia de l'ordre públic, també", ha defensat. 

Ara bé, Sallent ha reconegut que no es va aconseguir la detenció de Puigdemont, "per més que es va intentar". "El dispositiu estava dissenyat per fer-la, teníem els vehicles preparats per traslladar-lo a la Ciutat de la Justícia", ha dit, tot subratllat que faran una investigació interna. 

El comissari en cap dels Mossos ha negat categòricament que hi hagués cap pacte ni negociació amb l'entorn de Puigdemont per a la seva detenció.

I ha apuntat contra determinades "autoritats" i "càrrecs públics" que formaven part de la comitiva que va dificultar l'operatiu dels Mossos.


En aquest sentit, Sallent ha dit que donaven per fet que Puigdemont aniria cap al Parlament, i que no el van detenir a Arc de Triomf perquè no reunia el criteri d'oportunitat:

 

També ha confirmat que estan "valorant les responsabilitats penals que puguin tenir altres persones", a banda dels dos agents acusats d'ajudar Carles Puigdemont a fugir, i que han quedat en llibertat. 

A més, no descarta que l'expresident encara estigui a Barcelona, malgrat que el seu entorn confirmi que és a l'estranger i està tornant a Waterloo, Bèlgica. "Fins que no tinguem l'evidència que és fora seguirem buscant-lo per donar compliment a l'ordre de detenció", ha avisat. 

Pel que fa a les protestes que es van produir als voltants del Parlament, Sallent ha justificat l'ús del gas pebre perquè "era l'eina policial idònia per la distància que hi havia".

"Havíem de garantir la protecció de l'ordre constitucional d'elecció del president de la Generalitat. La situació va ser de tanta pressió i violència sobre els agents que vam autoritzar l'ús de gas pebre", ha afegit.

Sallent també s'ha disculpat a la ciutadania per les molèsties ocasionades durant l'operació Gàbia, que va provocar algunes incidències a la xarxa viària catalana.
 

Llarena ha demanat informe als Mossos sobre l'operatiu

El primer mosso detingut per ajudar suposadament Puigdemont en la fugida va quedar dijous al vespre en llibertat i aquest divendres ha quedat en llibertat el segon agent, després de comparèixer davant el jutge. La investigació policial es podria ampliar en l'entorn dels agents i podria esquitxar el secretari general de Junts, Jordi Turull.

El jutge Pablo Llarena ja ha demanat un informe als Mossos d'Esquadra i al Ministeri de l'interior sobre l'operatiu de detenció. Vol saber què va determinar el seu fracàs des del punt de vista policial.  

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
Anar al contingut