Restriccions "severes" amb 9 massissos tancats per onada de calor i alt risc d'incendi

Interior anuncia mesures en 275 municipis de 20 comarques contra l'episodi "persistent" de calor extrema i les condicions adverses en cas d'incendi

Irene Vaqué ReigActualitzat

La Generalitat limita determinades activitats a la natura, agrícoles, d'obres o de circulació motoritzada al bosc com a mesures de prevenció davant l'episodi excepcional de calor i sequera.

Estem en plena onada calor, que anirà més i es preveu llarga, i en risc d'incendi elevat, i per això el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat "restriccions severes" i que "no són senzilles" per combatre una onada de calor "persistent", perquè els models no preveuen quan s'acabarà:

"Com em recorda la consellera Jordà, el canvi climàtic és una trista realitat del present i ens porta a situacions com les que hem de comunicar avui de restriccions severes, que no són bones notícies, però són necessàries per la situació inquietant."

L'episodi d'"extrema gravetat" va començar dimarts d'aquesta setmana, 12 de juliol. Es preveuen màximes per sobre dels 40 graus, "i el que és més greu per a la salut i el risc d'incendis, mínimes que superaran els 20 i humitats inferiors al 30% de dia i de nit", ha remarcat Elena. Segons el conseller, una situació com aquesta no es vivia des dels anys 1987 i 2003.

Interior ha activat la fase d'alerta dels plans Procicat i Infocat, i també el pla Alfa 3, que comporta restriccions en 275 municipis de 20 comarques, entre els quals hi ha Barcelona, Badalona, Terrassa i Sabadell, i 9 massissos: el Montgrí, el cap de Creus, l'Albera, les Gavarres, el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

 

Les comarques on hi ha municipis amb restriccions són: l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, l'Alt Urgell, l'Anoia, el Bages, el Baix Empordà, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Garraf, el Gironès, el Maresme, el Moianès, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pla de l'Estany, la Segarra, el Solsonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

A la resta de municipis del país, les mesures seran recomanacions.

Aquest és el mapa dels municipis amb restriccions:

 

Cal tenir en compte que el pla s'anirà revisant i que, en funció de com evolucioni l'episodi de calor, s'hi podran incloure més municipis i restriccions. La revisió està prevista per dilluns.

Quines són les mesures contra l'onada de calor

Aquest és el seguit de mesures anunciades aquest dijous:

1. La suspensió de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats s'han de desplaçar a un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.

2. La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives i equivalents a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernoctació.

3. La suspensió de l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària en la franja horària entre les 12 i les 18 hores, excepte pel que fa a la recollida de fruita (inclosos productes hortícoles), la sega de l'alfals i altres herbàcies que es cullen en verd i llaurar els camps de rostoll, que queden excloses d'aquesta restricció, i el conreu de l'arròs.

4. La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de les carreteres de Catalunya i els seus vorals, inclosa la sega de les cunetes, excepte aquelles que autoritzi expressament el Servei Català de Trànsit.

5. La restricció de l'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que motius de força major requereixin la utilització d'aquestes eines, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels agents rurals (93 561 70 00) per si és necessari establir mesures de seguretat específiques.

6. La limitació de la circulació del transport dins del bosc dels productes forestals en horari entre les 12 hores i les 19 hores.

7. La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.


Quan entren en vigor les mesures

Les mesures dels punts 1 i 2 entraran en vigor a les 12 del migdia d'aquest divendres, 15 de juliol, i es mantindran fins a les 00.00 de dimarts que ve, dia 19.

La resta de punts, del 3 al 7, seran vigents des que es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat fins a les 00.00 del dia 19.

La mateixa Generalitat ha informat que més de 150 activitats d'acampada i ruta hauran de moure's de lloc en compliment de les restriccions.

El cas de Collserola

Barcelona és un dels municipis on s'activarà el pla Alfa, però Collserola no és un dels massissos on es preveu, segons ha concretat Protecció Civil. Ara bé, la situació s'anirà revisant i no es descarta que, si s'eleva més el risc, també hi arribin les limitacions.

La setmana passada ja es va tancar l'accés a parcs naturals: el del Montgrí, el del Cap de Creus i el massís de l'Albera, per l'alt risc d'incendi a 20 municipis de l'Empordà.


Altres mesures que implica el pla Alfa 3

A banda de les restriccions anunciades, la Generalitat ha recordat que l'activació del pla Alfa 3 comporta també l'aturada dels treballs forestals i de tota mena de feines que generin risc d'incendi forestal, encara que tinguessin autorització prèvia.

També, la prohibició de la caça, de fumar o d'acampar en terreny forestal.

En els treballs de la sega de cereal, es manté la regulació que obliga recol·lectores i embaladores a disposar d'elements d'extinció. Es recomana aturar la feina entre les 14 i les 17 hores, però, si es treballa, cal trucar als agents rurals (935617000) per indicar la posició de la màquina. Els tractors amb remolc que hi donin suport han de dur un extintor amb base d'aigua. No es poden usar picadores.

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut