Torrent reclama una estratègia conjunta fins a les eleccions: "No podem improvisar"

El president del Parlament assegura que l'independentisme necessita "eliminar actituds tòxiques" si s'ha de reeditar el pacte de govern

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha defensat, en una entrevista a TV3, que "un referèndum és la possibilitat més òptima" de resoldre el "conflicte polític", però creu que cal "crear unes condicions objectives diferents".

D'entrada, Torrent ha reconegut que l'independentisme necessita el suport de més de la meitat dels vots dels ciutadans.

"Hem de ser més i més determinats. Més forts. Ser més del 50% en unes eleccions."

Sobre l'estratègia de l'independentisme ha dit que "si anem a un nou embat, hem d'estar més preparats i ser més forts". I també ha assegurat que l'independentisme ha de "generar una nova correlació de forces" i "millorar les complicitats internacionals i amb actors interns".

Torrent ha reclamat una estratègia conjunta de l'independentisme per al final de la legislatura:

"No podem improvisar o anar a fets consumats."

En aquest sentit ha retret a JxCat que durant la legislatura "s'ha aprofitat massa la repressió per intentar rascar el rival" i ha admès que hi ha hagut "més competència interna que cooperació".

Torrent ha demanat "aïllar actituds tòxiques" de l'independentisme en una pròxima legislatura i buscar acords "en el que és essencial".

Roger Torrent ha admès "limitacions" en l'activitat del Parlament per l'acció de la justícia i ha afegit que "per això som independentistes, perquè volem eines per ajudar la ciutadania".

Ha afirmat que el govern espanyol està "acomplexat per la dreta i l'extrema dreta" i li demana "coratge" per abordar la qüestió de Catalunya.


40 anys del restabliment de la cambra

L'entrevista a Torrent s'ha fet l'endemà de l'acte central de la commemoració dels 40 anys del restabliment del Parlament. Exdiputats com Concepció Ferrer, Francesc Codina, Dolors Montserrat, Manuela de Madre i Ernest Benach van recordar experiències del seu pas per la cambra catalana.

 

 

En la cloenda de l'acte, Torrent va reclamar que es "posi fi" a la judicialització que, al seu parer, "tenalla" la cambra i va demanar resoldre "democràticament" i "pacíficament" el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat.

El president del Parlament va lamentar que l'evolució de les dinàmiques comunicatives hagin portat que es fomenti el llenguatge més immediat i curt transmès per les xarxes socials i que això porti a "empobrir-se" el discurs fonamental i amb "matisos":

"Es multipliquen les frases enginyoses i s'allunya el discurs. Es generen escenaris de bons i dolents i la política es banalitza. La principal víctima n'és el treball parlamentari que queda soterrat per culpa de polèmiques estèrils."

Torrent també va tenir un record per a les persones que són a la presó o a l'exili "per una causa política", en referència a l'1-O.

 

Retorn de Forcadell a la cambra

També en el marc dels 40 anys del restabliment del Parlament, aquest divendres l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell va tornar-hi després de dos anys i mig a la presó.

Acompanyada de l'actual president, Roger Torrent, i dels que la van precedir, Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, Forcadell va ser rebuda amb aplaudiments de diputats i treballadors de la cambra.

 

Carme Forcadell i Roger Torrent, divendres passat al Parlament
Carme Forcadell i Roger Torrent, divendres passat al Parlament (EFE / Enric Fontcuberta)




Rovira defensa el referèndum com "la millor via possible"

En una entrevista al "Telenotícies vespre" de TV3, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha assenyalat que un referèndum és "la millor via possible" cap a la independència de Catalunya, perquè és l'opció més democràtica i que creu que genera més consens:

"El que defensem és un referèndum. El que volem és que la independència sigui escollida lliurement i democràticament per tots els ciutadans de Catalunya."

 

 


Després de la presentació del llibre "Tornarem a vèncer (i com ho farem)", que ha escrit amb Oriol Junqueras, Rovira ha afirmat que, en cas de no celebrar-se el referèndum, Esquerra emprendrà un "embat democràtic":

"Els independentistes som radicalment demòcrates, però al mateix temps, com que no som ingenus, ens preparem per si el govern que es diu d'esquerres i progressista no està a l'alçada de les expectatives."

La número dos dels republicans ha afegit que Esquerra no vol "imposar la república a ningú", per la qual cosa continuaran treballant pel referèndum i per convèncer aquells que no són independentistes.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaRoger TorrentERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut