Borràs: "No podem normalitzar la involució democràtica. Cal plantar cara a l'Estat"

La presidenta del Parlament assegura, en una entrevista a TV3, que l'obediència prèvia del Parlament no ha de ser al Constitucional sinó al poble de Catalunya

RedaccióActualitzat

Laura Borràs és, des del 12 de març, la presidenta del Parlament de Catalunya. La candidata de Junts, nomenada amb els vots de la majoria independentista, es compromet a continuar la feina on la va deixar Carme Forcadell i defensa que "no normalitzarà al Parlament allò que no és normal". En una entrevista a TV3, assegura que "cal plantar cara a l'Estat" i torna a defensar la seva innocència de l'acusació de corrupció.

En l'entrevista, Borràs ha explicat que en la seva presidència, el Parlament tindrà una obediència a la ciutadania de Catalunya abans que al Tribunal Constitucional. Això implica, segons Borràs, tramitar debats que el Constitucional ha advertit que no es poden fer.

"El que cal és normalitzar allò que era anormal. Cal reivindicar aquesta involució democràtica que l'estat espanyol ha viscut els darrers anys, com decidir sobre què es pot parlar i què no al Parlament de Catalunya."

Borràs ha avançat que estan treballant en un acord amb els grups presents en la mesa del Parlament per fer front a possibles avisos del TC sobre què es pot tractar i què no el Parlament.

 

L'herència de Forcadell i el paper de Torrent

Borràs ha insistit que la seva presidència se sent hereva de la que va tenir Carme Forcadell. Argumenta que hi ha una "genealogia femenina" entre les dues i que volia retre homenatge per la situació de presó de Forcadell.

En el seu discurs, però, no va citar Roger Torrent. Sense entrar a criticar directament el seu antecessor, Borràs ha afirmat que "tots coneixem com ha estat la legislatura". Afirma que es va desvirtuar el paper del Parlament:

"Va començar sense una investidura i la vam acabar privant d'acta al president Torra."

Tot i aquestes paraules, insisteix que no vol que es llegeixi com una polèmica:

"Que ningú vulgui veure polèmiques artificials en el que vaig expressar. Va ser un homenatge a Carme Forcadell, en la qual jo m'emmirallo."

 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb l'expresident de la Generalitat, Quim Torra
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb l'expresident de la Generalitat Quim Torra (ACN/Job Vermeulen)

 

Les conseqüències del 50%

La presidenta de Parlament creu que la majoria absoluta en vots independentista ha de tenir conseqüències. Afirma que els partits estan treballant per materialitzar-ho i ha qualificat d'"empat tècnic" el resultat d'ERC i Junts a les eleccions del 14F. Borràs creu que hi ha d'haver un encaix perquè "cap de les dues estratègies dels dos partits ha quedat deslegitimada":

"El resultat de les eleccions ha propiciat un empat tècnic entre ERC i Junts, i, per tant, ens obliga a entendre'ns. Entenc que la gent vol que ens posem d'acord. Nosaltres pensem que el que hem de fer és plantar cara a l'Estat."

Assegura que ara es treballa perquè hi hagi un "bon acord" que eviti "cometre els errors de l'anterior legislatura". L'acord tindria quatre eixos d'unitat: acció política, institucional, antirepressiva i internacional.

"Com que no volem fallar a la ciutadania hem d'arribar a un acord sòlid."

Sobre la taula de diàleg, Borràs puntualitza que Junts proposa "passar a un procés de negociació amb l'Estat i no a un procés de diàleg".

Sobre el paper de la CUP, Borràs ha recordat que Junts va votar perquè els anticapitalistes fossin a la mesa del Parlament. Argumenta que practiquen "la generositat" i ho ha contraposat a la negativa de la CUP a nomenar-la com a presidenta de la cambra:

"Nosaltres, quan parlem d'unitat no la prediquem, la practiquem."

Les negociacions per investir un president tenen com a primera data límit el 26 de març.

Borràs també ha defensat que la unitat d'acció independentista es traslladi a Madrid en les negociacions que hi hagi:

Afrontar una negociació junts a Madrid ens fa més forts."

 

"Arribo querellada de casa"

Borràs diu que és conscient que "arriba querellada de casa", en referència a la causa oberta al Suprem per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per un suposat fraccionament de contractes adjudicats a dit.

La presidenta del Parlament insisteix que es tracta d'"una persecució política" que procedeix de les clavegueres de l'Estat. Borràs ha defensat amb vehemència que no ha comès cap delicte:

"Són correus que fa aparèixer la policia patriòtica, i tots sabem com funciona la policia patriòtica."

"No soc una corrupta. Aquesta és una vulneració de drets fonamentals."

El vot de Lluís Puig

Borràs s'ha compromès a permetre el vot del diputat a l'exili Lluís Puig. Lamenta que abans de començar a caminar el Parlament ja "vulnerés un dret fonamental". La mesa d'edat, amb un membre de Vox i un del PSC, va rebutjar que l'exconseller pogués votar en la constitució del Parlament.

Borràs assegura que defensarà els drets de tots els diputats:

"Jo defensaré els drets dels diputats, si no pervertim la nostra funció perquè estem preservant els drets dels ciutadans que l'han votat."

 

Borràs, passant revista a la formació de gala dels Mossos d'Esquadra el 12 de març
Borràs, passant revista a la formació de gala dels Mossos d'Esquadra el 12 de març (ACN/Job Vermeulen)

 

"No permetré ingerències del poder executiu i judicial"

En el seu discurs davant la cambra, Borràs es va comprometre a continuar la feina on la va deixar Carme Forcadell. "Cap tribunal ni presó ens farà renunciar a les nostres idees", va afirmar dirigint-se als nous diputats.

Borràs també va fer una crida a "no posar límits a la democràcia" perquè "l'únic límit" del Parlament sigui l'aspiració dels catalans.

La nova presidenta del Parlament va fixar també aquesta legislatura com un "punt d'inflexió" en l'avanç cap a la independència.

 

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsParlament de CatalunyaJxCat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut