Els presos independentistes tornen a Lledoners després de la revocació del tercer grau

Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Raül Romeva han tornat a ingressar a la presó poc abans de les nou del vespre. Josep Rull, amb un permís hospitalari, no ho ha fet.

Actualitzat

Els set líders independentistes empresonats a Lledoners han tornat al centre penitenciari aquest dimarts al vespre. A partir d'ara, només podran sortir amb permisos puntuals, després que el jutge de vigilància penitenciària els hagi revocat el tercer grau.

Sis dels set presos de Lledoners han tornat a ingressar al centre penitenciari: Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i Raül Romeva. No ho ha fet Josep Rull, que té un permís hospitalari.

En un acte a l'exterior de la presó, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, els presos han agraït el suport del centenar d'assistents, entre crits demanant "unitat" dels assistents a la concentració.

Les crides a l'amnistia, el record cap als independentistes que hi ha a l'exili (el mateix dia que el Parlament Europeu ha aprovat el suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí) i l'alegria pels resultats de l'independentisme en les eleccions del 14F han estat els denominadors comuns dels discursos que han fet els presos. Tots han fet una crida a la persistència i han assegurat que no es mouran "ni un mil·límetre" dels seus ideals.

 

Jordi Cuixart, durant la seva intervenció a Lledoners
Jordi Cuixart, durant la seva intervenció a Lledoners (EFE / Susanna Sáez)

El primer a intervenir ha estat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que ha insistit que la paraula és "la millor manera de defensar els interessos de Catalunya". "Vaig entrar a la presó com a president d'Òmnium Cultural i sortiré de la presó com a president d'Òmnium Cultural", ha dit Cuixart.

"Amb tercer grau o sense tercer grau, amb reformes que no arribaran mai del Codi Penal o amb cants de sirena d'indults. No ho han entès. La nostra és una lluita tossuda i obstinada que només busca un únic objectiu: la defensa del dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya."

Els exconsellers Quim Forn i Jordi Turull i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez han criticat la suspensió del tercer grau i han fet una crida a la unitat de l'independentisme:

Forn: "Estan dient que tindrem una reforma del Codi Penal, que ens estan parlant de l'indult, que als nostres familiars i als nostres amics els han fet concebre una esperança quan tot això era absolutament fals. Ho han utilitzat durant la campanya electoral per fer veure que són gent sensible cap a nosaltres. I no ho són."

Jordi Turull: "Ja n'hi ha prou de tanta persecució, de tanta repressió, d'alterar, d'adulterar, de potinejar allò que decidiu vosaltres. Jo us demano que no afluixeu."

Jordi Sànchez: "Gràcies per haver-nos donat la victòria el 14F i haver fet que aquest país torni a votar independència."

El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha fet una crida per fer realitat el mandat de l'amnistia, l'autodeterminació i la república. "Cada vegada que entrem a la presó i cada vegada que sortim de la presó som més forts", ha proclamat  Junqueras.

Per la seva banda, Raül Romeva ha dit que "això no va de set o nou persones", en referència als líders empresonats, ni "tampoc dels exiliats", sinó que ha citat "les gairebé 3.000 pesones represaliades":

Oriol Junqueras: "Si ens tanquen és perquè no ens poden guanyar. I, com que no ens poden guanyar a les urnes, ens tanquen a la presó."

Raül Romeva: "Un Estat al que li estan dient per activa i per passiva que no persisteixi en l'error. Però si ells persisteixen en l'error, nosaltres persistim en la determinació. Entrem amb la dignitat plena, i cada dia que passi és una victòria nostra i una derrota d'ells."

 

Oriol Junqueras ha estat l'últim dels presos que ha intervingut en l'acte a Lledoners
Oriol Junqueras ha estat l'últim dels presos que ha intervingut en l'acte a Lledoners (EFE / Susanna Sáez)

 

Fi al tercer grau

Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva tenien el tercer grau des de finals de gener, quan la conselleria de Justícia va avalar la proposta de les juntes de tractament de les presons. Des d'aleshores, només estaven obligats a passar al centre penitenciari les nits de dilluns a dijous.

En tornar al segon grau, els presos hauran de fer vida al centre penitenciari. Allà, tenen dret a comunicacions telefòniques, visites al locutori i vis-à-vis amb familiars, persones íntimes i fills menors de 10 anys.

 

Turull, Romeva, Forn, Sànchez, Junqueras i Cuixart, abans de tornar a ingressar a Lledoners
Turull, Romeva, Forn, Sànchez, Junqueras i Cuixart, abans de tornar a ingressar a Lledoners (ACN / Estefania Escolà)

 

Justícia tornarà a revisar la classificació abans del juliol

La conselleria de Justícia haurà de revisar la classificació abans del 14 de juliol. Per llei, la Generalitat està obligada a revisar la classificació penitenciària dels dirigents independentistes empresonats abans que faci sis mesos de l'última proposta de les juntes de tractament de les presons.

Mentrestant, els presos independentistes podran gaudir de permisos o bé sortir per treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari. En segon grau, els reclusos tenen dret a 36 dies de permisos ordinaris anuals, perquè tots ells ja han complet una quarta part de la condemna que els va imposar el Tribunal Suprem.

A més, mentre estiguin en règim ordinari, la junta de tractament de Lledoners podrà flexibilitzar la situació penitenciària dels presos mitjançant l'aplicació de l'article 100.2.

En els propers dies, el jutjat de Vigilància Penitenciària del qual depenen les presons de Wad Ras i Puig de les Basses haurà de decidir si manté el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Si no hi ha indult o amnistia, els líders independentistes condemnats pel Suprem sortiran de la presó entre el 2026 i el 2030.

ARXIVAT A:
Judici procésGovern empresonatOriol JunquerasRaül RomevaJordi TurullJosep RullJordi CuixartJordi SànchezJoaquim Forn
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut