El volcà de La Palma muta d'estrombolià a hawaià i augmenta molt l'emissió de lava

L'actual erupció ja ha expulsat a la superfície de l'illa més volum de lava que la del 1971, que va durar 24 dies

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Després de l'aturada d'un parell d'hores d'aquest dilluns al matí, el volcà Cumbre Vieja de La Palma va tornar a expulsar lava a la tarda i ho ha continuat fent durant tota la nit.

Aquest dimarts al matí manté l'activitat, amb el magma més fluid i calent que ha sortit del volcà fins ara, cosa que li permet baixar el pendent i estendre's molt més ràpidament que en dies anteriors.


D'estrombolià a hawaià

Això ha fet que hagi augmentat molt la quantitat de magma que en surt i que els vulcanòlegs ja no descriguin l'erupció actual com a estromboliana, sinó com a hawaiana.

El tipus hawaià implica erupcions més tranquil·les i llargues, sense explosions i amb lava molt calenta i fluida i de vegades molt abundant, com és el cas d'ara a La Palma. 

En el tipus estrombolià, en canvi, la lava és més freda i viscosa, sovint hi ha explosions al con del volcà i en general són erupcions més sorolloses i accidentades.


Hawaii, Stromboli i Vulcano

Les primeres agafen com a model els volcans de Hawaii, d'aquí el nom, mentre que per a les segones la referència és el volcà de l'illa italiana de Stromboli.

Hi ha un tercer tipus d'erupció, la que es coneix com a "vulcaniana", i en aquest cas el model és una illa veïna de Stromboli anomenada, precisament, Vulcano.

Les erupcions d'aquest tipus són d'un magma més viscós encara que les estrombolianes, cosa que dificulta que surti del volcà, que sovint s'obstrueix i explota.


Més volum que fa 50 anys

La mutació d'estromboliana a hawaiana, a més, ha anat acompanyada d'un augment del volum de magma que surt del volcà.

De fet, es calcula que el volcà ja ha expulsat 46 milions de metres cúbics de material incandescent, un volum superior al total de l'anterior erupció a La Palma, la del 1971.

Llavors l'erupció va durar 24 dies, més del doble del que porta l'actual, de moment 10 dies, i va donar origen a un volcà al sud de l'illa que va rebre el nom de Teneguía.

El volcà de La Palma muta d'estrombolià a hawaià i augmenta molt l'emissió de lava
Una casa envoltada per la lava del volcà Cumbre Vieja, aquest dilluns al vespre a La Palma

Activitat sísmica prèvia

L'aturada de l'activitat del volcà d'aquest dilluns ha coincidit amb l'augment d'activitat sísmica a uns 10 quilòmetres de profunditat de la superfície terrestre, on hi ha hagut uns quants terratrèmols.

Els experts van interpretar que això feia preveure l'arribada de magma de procedència més profunda, i que seria més líquid i més calent, cosa que s'ha confirmat de sobres a mesura que han anat passant les hores.

La lava que surt es va afegint a la que havia baixat pel pendent en dies anteriors, i en alguns punts això ara suposa ja un gruix de 50 metres d'alçada de capes superposades de lava.

 

Gairebé 600 edificis destruïts

El balanç de destrucció fins ara ja és força considerable: segons l'anàlisi d'una fotografia de satèl·lit d'aquest dilluns al matí, 21 quilòmetres de carreteres han desaparegut sota la lava, i també gairebé 600 edificis, sobretot habitatges.

Aquest dilluns semblava que la llengua arribaria a la costa entre les muntanyes de La Laguna i Todoque. Aquest dimarts la colada ha girat la seva trajectòria i està anant cap a l'altra banda de la muntanya de Todoque. 

Avança, doncs, amb un destí encara incert, però la colada s'ha eixamplat i va engolint tot el que troba al seu pas. La zona afectada ja és l'equivalent a 315 camps de futbol

Per ajudar les persones que s'han quedat sense llar i sense terres, el govern espanyol ha aprovat un pla d'ajudes pels damnificats dotat amb 10 milions i mig d'euros.

L'anàlisi, fet pel servei de gestió d'emergències europeu Copernicus, mostra com la lava ja ha ocupat 258 hectàrees. A més, n'hi ha més de 1.500 cobertes de cendra, cosa que està afectant greument els cultius de la zona, principalment plàtans.



I mentrestant l'erupció continua el seu lent camí cap al mar, ara aturada per la muntanya de Todoque, després que ja ha passat per sobre del poble del mateix nom.

El mar, molt a prop, però...

Degut a la poca precisió de les prediccions anteriors sobre quan arribaria la lava al mar, els vulcanòlegs ja no gosen fer-ne de noves, i es limiten a fer el seguiment de l'erupció.

Aquest dilluns va semblar que la llengua de lava superaria la muntanya pel nord, i per això van fer evacuar quatre barris del municipi de Tazacorte que són en aquesta direcció.

Però en les últimes hores la lava s'ha desviat cap al sud, i ara amenaça la platja de Los Guirres.

A més, aquest dilluns es va afirmar que la lava era a 800 metres del mar, i hores després que havia avançat fins als 600, però els càlculs d'aquest dimarts són que encara és a gairebé un quilòmetre i mig:

 

 

L'erupció del volcà Cumbre Vieja aquest dimarts al matí a La Palma (CCMA / Antonio Novella)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut