El núvol del volcà i la llengua de lava el cinquè dia d'erupció
El núvol del volcà i la llengua de lava el cinquè dia d'erupció (EFE/Ramón de la Rocha)

El volcà de La Palma manté la pressió i preocupen ara la cendra i els gasos

El Cumbre Vieja ha escopit 26 milions de metres cúbics de lava i no es preveu que la colada arribi al mar aquest divendres

Redacció Actualitzat
TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

El volcà Cumbre Vieja manté l'activitat de les últimes hores, que combina els fenòmens explosius, sismes de baixa intensitat i una velocitat estable de les deformacions del terreny, provocades per la pressió del magma.

En alguns punts la colada arriba a alçades de 12 metres. "Però, encara que sigui lentament, continua avançant", ha remarcat la directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) de les Canàries, María José Blanco. Que la lava s'hagi frenat no vol dir que el procés eruptiu hagi disminuït, ha avisat.

De fet, aquest dijous a les 17.20 hora local els vulcanòlegs han registrat diverses explosions fortíssimes, de les més intenses d'aquests cinc dies d'erupció, i s'ha intensificat el fum negre que surt del con del Cumbre Vieja. Són partícules molt fines que, com que el vent ha canviat de direcció, ara queden atrapades a la muntanya.

Aquestes cendres provoquen irritació als ulls, d'aquí que es recomani a la població dels municipis més afectats l'ús d'ulleres de protecció i també de mascareta al carrer. La cendra s'acumula al carrer, en alguns punts amb gruixos de fins a sis centímetres.

Els veïns la treuen amb escombres dels cotxes i de les voreres. Les màquines llevaneu també han hagut d'actuar per retirar-la de les carreteres. Les autoritats de l'illa demanen als veïns que no ho intentin amb aigua, perquè la cendra se solidifica i seria pitjor el remei que la malaltia.

El con del volcà, visible enmig de la fumera en el cinquè dia d'erupció (EFE/Ramón de la Rocha)
El con del volcà, visible enmig de la fumera (EFE/Ramón de la Rocha)

 

No ha afectat la qualitat de l'aire

Els científics han calculat que, dimecres, les emissions de diòxid de sofre van superar les 12.000 tones i que els gasos i cendres arriben als 4.500 metres.

De tota manera, la xarxa de control de qualitat de l'aire de les Canàries ha informat que no hi ha perill en aquest sentit perquè no ha quedat alterada.

També s'ha descartat que hi pugui haver pluja àcida a la península i les Balears, i "molt poc probable" a l'arxipèlag canari.

Es preveu que el vent s'emporti els gasos del volcà cap al sud, en direcció a les illes d'El Hierro, La Gomera i Tenerife.

El que sí es tem és que la cendra que ha caigut al mar estigui afectant l'ecosistema marí de la costa sud-oest de l'illa i que provoqui "canvis dràstics" en la productivitat de la zona.

26 milions de metres cúbics de lava

El volcà ha emès 26 milions de metres cúbics de lava. La superfície afectada ronda les 220 hectàrees amb un perímetre de gairebé 16 quilòmetres.

Una casa salvada de l'embat de la lava a El Paso
Una casa salvada de l'embat de la lava a El Paso (EFE/Ramón de la Rocha)

Una colada de lava, orientada al nord, pràcticament s'ha aturat, i l'altra, la que ha penetrat al terme de Todoque, avança molt a poc a poc, a uns 4 metres per hora. Cada cop li costa més moure's, perquè va perdent temperatura i ha de superar el gran volum de material acumulat.

La colada que avança per Todoque s'ha eixamplat i supera els 500 metres.

Té una longitud de 3.800 metres i continua a uns 2 quilòmetres de la costa. En aquesta zona es calcula que hi ha 300 habitatges afectats.

La responsable de l'Institut Geogràfic Nacional de les Canàries ha descartat que la lava arribi al mar aquest divendres.

El rei: "No faltaran ajudes"

Mentre el govern canari es prepara per reallotjar els gairebé 6.000 evacuats per l'erupció, el rei Felip VI ha visitat alguns damnificats i ha promès que "no faltaran ajudes" perquè puguin recuperar la vida que tenien i la normalitat a l'illa de La Palma.

El monarca i la reina Letícia, acompanyats del president espanyol, Pedro Sánchez, i els dirigents de les Canàries i el cabildo de La Palma han visitat El Fuerte, l'espai on s'ha ubicat una petita part dels afectats.

Alguns dels evacuats han denunciat robatoris a les cases abandonades a correcuita pel risc de ser devorades per la lava. Una denúncia puntual que contrasta amb la quantitat de moviments solidaris per oferir roba, menjar i suport als desallotjats.

Voluntaris classifiquen sabates per als evacuats a Los Llanos de Aridane
Voluntaris classifiquen sabates per als evacuats a Los Llanos de Aridane (Reuters/Jon Nazca)
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja La Palma Les Canàries

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut