Amplien els aforaments de cinemes, teatres, comerços i universitats a partir del 24 de maig

Els ingressos a les UCI baixen per sota dels 400 pacients per primera vegada des de finals de març
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Desescalada

Bars i restaurants podran començar a servir esmorzars a partir de les 6 del matí a partir del 24 de maig. És una hora i mitja més d'hora que ara, que la restauració pot obrir a partir de les 7.30 del matí.

Així ho han avançat els consellers en funcions de Salut, Alba Vergés, i d'Interior, Miquel Sàmper, en la roda de premsa posterior a la reunió del Procicat d'aquest divendres.

El segon dilluns de Pasqua, festiu per a moltes persones, si el Procicat ho aprova, també s'ampliarà l'aforament de diverses activitats.

En l'àmbit de la cultura, s'amplia del 50% al 70%.

A més, augmenta el nombre màxim de persones, que passa de 500 a 1.000 en interiors, i de 1.000 a 3.000 en exteriors o interiors amb ventilació reforçada.

 

Cinemes, teatres i auditoris poden ampliar l'aforament fins al 70% (Europa Press/David Zorraquino)


Aquest mateix augment del nombre màxim de persones s'aplicarà també a l'esport i a les activitats de culte, que mantenen la limitació d'aforament actual, del 50%.

En el comerç, l'aforament s'amplia del 30% al 50%.

També a les universitats, que recuperen la presencialitat, amb aquesta limitació, en tots els cursos.

Vergés i Sàmper han comparegut telemàticament, al costat, respectivament, de Marc Ramentol, secretari general del Departament de Salut, i de Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos d'Esquadra, i Sergio Delgado, subdirector general de Protecció Civil.


Les mesures actuals, fins al 23 de maig

Vergés ha confirmat que aquesta setmana que ve, fins al diumenge 23, es mantenen les mesures contra la Covid-19 aprovades divendres passat i vigents des de diumenge passat.

Ha valorat que "la situació està controlada" i ha assegurat que "si seguim per aquest camí, és improbable que hi hagi un nou rebrot".

 

Vacunació al Palau de Fires de Girona (EFE/David Borrat)


"De mica en mica relaxem mesures", ha dit Vergés, "però hem de continuar en alerta", ha afegit.

I ha volgut posar en valor que "hem pogut mantenir l'epidèmia sota control" gràcies "al suport i la solidaritat de tothom, de tota la societat".


La vacunació s'accelera

Fins ara, a Catalunya ja han rebut la primera dosi 2.359.667 persones, el 30,2% de la població. I han rebut la pauta completa d'immunització 1.112.265 persones, el 14,2% de la població.

 

 


Per edats, el 62% de la població de més de 50 anys ja ha rebut almenys una dosi de vacuna, i aquest percentatge puja fins al 83% en el cas de la població de més de 60, segons ha informat Vergés.

La consellera de Salut en funcions ha assegurat:

"La situació que tenim ara és gràcies, principalment, al desplegament de l'estratègia de vacunació."


Vergés també ha volgut remarcar que la vacunació "no seria possible sense grans professionals, dedicats dia i nit perquè això tiri endavant".


Baixa la pressió hospitalària

Aquest divendres, d'altra banda, és el primer dia que les UCI de Catalunya acullen menys de 400 pacients Covid crítics, una xifra molt esperada que abans d'aquesta quarta onada només va aconseguir-se dos dies, el 26 i el 27 de març.

 

 


L'altra dada sobre la pressió assistencial, el nombre total d'ingressats als hospitals catalans a causa de la pandèmia, ja fa uns dies que està per sota del que hi havia abans d'aquesta quarta onada, i abans de la tercera.

 

 


De fet, no hi havia els 1.139 pacients Covid comunicats pel Departament de Salut aquest divendres des del 16 d'octubre, fa 7 mesos.

És, per tant, la millor xifra d'aquest 2021, i la previsió és que continuarà millorant.


Sis dies sense estat d'alarma

La compareixença d'aquest divendres arriba gairebé una setmana després de la caiguda de l'estat d'alarma, que la nit de dissabte a diumenge va generar algunes celebracions multitudinàries en què no es van respectar les distàncies de seguretat ni l'ús de la mascareta.

Amb l'estat d'alarma també han caigut el toc de queda nocturn i el confinament perimetral de Catalunya.

Continua vigent, en canvi, la limitació de 6 persones a les trobades socials, sense limitació de bombolles.

Aquest dimecres, d'altra banda, s'ha presentat el pla per a la reobertura de l'oci nocturn, que encara no té data.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut