Cribratge massiu dels assistents al festival Vida, l'1 de juliol (aCN/Violeta Gumà)
Totes les activitats amb més de 500 persones hauran de fer tests previs (ACN/Violeta Gumà)
Barcelona

Salut matisa que els tests en actes amb més de 500 persones són per a llocs on es balli

Cultura admet que és "probable" que les mesures més noves per aturar la cinquena onada de Covid s'apliquin tot l'estiu

Irene Vaqué ReigActualitzat

Salut ha matisat la informació sobre l'obligació de fer tests en les activitats que reuneixin més de 500 persones.

Un canvi que entra en vigor aquest divendres, en el marc de les mesures acordades per als 15 dies següents. El Departament de Cultura, però, ha informat en un fil de Twitter que és "probable" que s'apliquin tot l'estiu, per poder donar estabilitat als programadors.

Tot i que, al matí, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha informat que caldria fer tests per a actes de qualsevol mena, a la tarda el Departament ha aclarit que l'exigència només afecta les activitats de caràcter musical on es pugui ballar.

En una compareixença, el subdirector de l'Agència de Salut Pública, Xavier Llebaria, ha explicat que és als actes amb gent dreta i en moviment quan caldrà passar un test previ o ensenyar un certificat Covid:

"Un concert on estigui la gent dreta i hi hagi possibilitat de ballar, si té una afluència de més de 500 persones, haurà d'establir un pla de seguretat per garantir que els assistents hagin passat les darreres 12 hores un test d'antígens o una PCR o bé que demostrin que tenen l'estat vacunal complet."

Llebaria ha afegit que l'ordre és "només" per a esdeveniments musicals, com ara un festival, un concert, una discoteca o un ball de festa major, que comportin que hi hagi gent dreta. En qualsevol altra activitat amb seient preassignat o tot el públic assegut, com per exemple el teatre, no caldrà i es mantenen les limitacions actuals.

 

I els congressos i fires, com per exemple Biocultura, que tindrà lloc aquest cap de setmana a Barcelona, es poden continuar fent amb les mateixes mesures de prevenció que fins ara.

Llebaria ha comparegut juntament amb la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, que ha remarcat que la policia vetllarà pel compliment de les mesures, en especial l'ús de la mascareta i el manteniment de la distància interpesonal.

Al matí, a banda d'estendre l'ús dels tests, el govern ha anunciat la marxa enrere en l'obertura de l'oci nocturn interior, que estarà tancat 15 dies. Les discoteques que tinguin terrassa podran obrir aquests espais exteriors, però no podran utilitzar l'interior.

També se n'escurça l'horari: hauran de tancar a les 3 de la matinada, amb mitja hora de marge per desallotjar la gent.

Indiginació dels sectors afectats

L'anunci del govern que imposava més restriccions a l'oci nocturn i els actes amb més de 500 persones ha aixecat indignació en els sectors més afectats, que retreuen falta d'empatia a l'executiu.

L'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya ha assegurat en un comunicat que "està en joc la supervivència del sector" i ha pronosticat una "allau d'anul·lacions, en un moment en el qual la majoria de festivals, com el Jardins Pedralbes, Portaferrada, Cap Roig o Sons del Món, entre d'altres, i festes majors de tot Catalunya ja estan programats seguint escrupolosament el protocol publicat el 24 de maig per la mateixa Generalitat, que s'ha demostrat que funciona".

El sector de la música en viu es queixa que fer tests d'antígens a tot el públic "no és de fàcil aplicació" perquè només ho poden fer sanitaris i "té un cost elevat al qual ni els festivals ni les festes majors poden fer front".

Joves ballant amb mascareta a la discoteca Flashback de Salou, el 23 de juny
Joves ballant amb mascareta a la discoteca Flashback de Salou, el 23 de juny (ACN/Ariadna Escoda)

La patronal de l'oci nocturn FECALON creu que se'ls estigmatitza, lamenta la falta de suport al sector i avisa que les restriccions noves no aturaran les sortides dels joves ni els botellots, cosa que "posarà en perill la convivència de veïns i pot suposar contagis de les seves famílies".

El vocal de FECALON, Damià Orts, creu que els contagis han vingut "d'un macrofesta a l'exterior a Mallorca" i que, quan s'han estès, "el principal focus ha estat l'exterior". Per això, ha afirmat a TV3 que no veu motius per al tancament dels espais interiors d'oci nocturn:


L'onada comença a notar-se als hospitals

El repunt pandèmic, que congestiona els CAPs, s'ha començat a notar als hospitals. Salut ha informat d'una trentena més de pacients de Covid ingressats i una dotzena més a les UCIs. Ara n'hi ha 575 i 133, respectivament.

La velocitat de transmissió continua pujant, i se situa en 3,3, quan fa 24 hores era de 2,99. Això vol dir que cada infectat ja contagia més de tres persones de mitjana.

La positivitat s'acosta al 15% i la incidència acumulada els últims 14 dies supera els 400 casos per cada 100.000 habitants.

Amb dades tancades, l'última setmana analitzada, del 26 de juny al 2 de juliol, s'han multiplicat per cinc els contagis respecte al període anterior i s'han superat els 25.000.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut