Salut diu que calen set dies més de mesures per veure si hi ha una frenada de casos
Trasllat d'un pacient a l'Hospital del Mar de Barcelona, divendres passat (EFE/Alejandro García)

Salut diu que calen set dies més de mesures per veure si hi ha una frenada de casos

Argimon diu que s'ha aconseguit "un cert alentiment" de la pandèmia, però es mostra preocupat per l'ocupació de les UCI

RedaccióActualitzat

El govern ha decidit allargar set dies més les restriccions actuals contra la Covid. La pròrroga començarà dilluns que ve i durarà fins al diumenge 24 de gener.

Això suposa que es manté fins a aquesta data el confinament municipal diari i les restriccions en el sector comercial: els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats seguiran tancades i el petit comerç podrà obrir només de dilluns a divendres.

Dissabte i diumenge només pot obrir el comerç considerat essencial. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que són mesures dures.

Els motius i els detalls d'aquesta decisió s'han explicat en una roda de premsa posterior a la reunió del Procicat.

En la roda de premsa hi han intervingut Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, acompanyats pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Solé.


"Necessitem set dies més"

En la seva intervenció, Vergés ha defensat: "Necessitem set dies més per veure el comportament de la pandèmia", perquè encara no es veu la "frenada" de la propagació de la pandèmia que es vol aconseguir.

Ha explicat que s'observa una transmissió amb tendència creixent de la pandèmia, però que no s'accelera, com s'havia pogut pensar, a conseqüència de les celebracions de Nadal, St. Esteve i Cap d'Any.

Amb tot, Vergés ha admès que podríem veure-la en els pròxims dies.

 

Alba Vergés, consellera de Salut (ACN/Blanca Blay)


A més, ha remarcat que l'augment de casos va repercutint sense aturador en la situació assistencial i que el ritme d'entrada a les UCI es manté i això fa pensar que ho podem tenir molt més complicat en les pròximes setmanes.

En aquest mateix sentit, Argimon ha recordat que sempre ha dit: "L'indicador clau és el nombre de persones ingressades a les UCI i que estem en el llindar de 500, que és un número molt important".


"Molt, molt, molt moderat optimisme"

El secretari de Salut Pública, d'altra banda, ha explicat que s'ha aconseguit un cert alentiment [de la propagació de la pandèmia] que podrem acabar de veure a finals de setmana.

Ha avançat que a finals de setmana segurament estarem al voltant d'uns 24.000 casos setmanals i que, per tant, haurem crescut, però sí que probablement estarem en una situació de frenada, que és el que buscàvem amb aquestes mesures.

 

Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública (ACN/Miquel Codolar)


Argimon ha afegit que hi ha alguns factors que conviden a un "molt, molt, molt moderat optimisme", com són la reducció de casos nous respecte a fa dues i tres setmanes, i que no s'han disparat exponencialment els casos arran del Nadal.

De tota manera, ha reconegut que hem de ser molt cautelosos i que fer prediccions més enllà de tres o quatre dies és francament complicat.
 

Notificades 122 defuncions

I és que la situació epidemiològica empitjora. Aquest dijous, el Departament de Salut ha notificat 122 defuncions per coronavirus més i 4.397 contagis nous.

El risc de rebrot puja fins a acostar-se molt als 700 punts i la velocitat de transmissió creix fins a una Rt d'1,32.

La pressió hospitalària també augmenta: 43 ingressats més a causa de la Covid i 4 malalts més a les UCI.

La incidència de contagis per cada 100.000 habitants continua el seu ascens i ara és de 549 positius, 200 més que fa 15 dies. La positivitat torna a fregar l'11%.

L'última setmana analitzada a fons, del 4 al 10 de gener, s'han detectat 23.000 contagis nous de coronavirus. Entre dilluns i dimecres d'aquesta setmana ja se n'han comptabilitzat 11.000, pendents encara de correccions a l'alça.

Fins ara, des que el 27 de desembre es van posar les primeres vacunes, a Catalunya han estat vacunades 105.000 persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut