Un professor amb els alumnes en una aula d'ESO (ACN)

El govern demana que se suspengui el 25% de castellà fins que es resolgui el seu recurs

La Generalitat també enllesteix un decret "per protegir els centres i els seus projectes lingüístics"

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat ha presentat aquest dimarts un recurs de reposició contra el requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar el 25% de castellà a les aules a finals d'aquest mes. Era l'últim dia que el podia presentar.

Mentre no es resolgui aquest recurs, la Generalitat demana que se suspengui l'execució de la sentència. Segons ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, "la situació és complexa" i per això "cal una resposta en diferents àmbits a la vegada". Un d'ells, el judicial:

 "Aquest govern combatrà una decisió que no té res de pedagògica i tot d'ideològica."

Entre els arguments per presentar el recurs, el gabinet jurídic de la Generalitat apunta que, al seu entendre, l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya, l'entitat que havia reclamat l'aplicació de la sentència i que ha motivat el requeriment del TSJC, "no té legitimitat per fer-ho".

Patrícia Plaja ha comparegut com cada dimarts després de la reunió del govern
Patrícia Plaja ha comparegut com cada dimarts després de la reunió del govern (Europa Press)

Resposta per la via legislativa

A banda del recurs judicial, la portaveu del govern ha apuntat que també "es treballa perquè aviat estiguin llestes les modificacions legislatives necessàries per respondre a aquest atac al català i al model d'escola catalana".

Dins aquest àmbit legislatiu, ha anunciat que s'està enllestint un decret llei, que s'aprovaria els pròxims dies, per "protegir els centres, els seus responsables i els seus projectes lingüístics". Preguntada sobre els detalls d'aquest decret, Plaja ha respost que no en podia avançar res "perquè és un tema que requereix màxim consens".


Ultimàtum d'ERC, PSC i comuns a Junts, que se'n desvincula

L'altra via legislativa en marxa és la reforma de la Llei de Política Lingüística, amb ERC dient que la vol tirar endavant malgrat la negativa de Junts.

Aquesta formació va congelar el 24 de març l'acord a què havien arribat amb ERC, el PSC i els comuns perquè reconeixia l'ús del castellà als centres educatius, tot i que no fixava percentatges.

Justament, aquest dimarts, el PSC, ERC i els comuns han donat 24 hores a Junts per tornar-se a incorporar al consens per a la immersió lingüística. Els tres grups volen que la reforma de la Llei de Política Lingüística es debati al ple del Parlament de la setmana que ve.

Junts, però, ha dit que no se senten "interpel·lats" per l'ultimàtum. La portaveu parlamentària, Mònica Sales, ha explicat que no se sumaran a la reforma de la Llei de Política Lingüística perquè consideren que no servirà per blindar el català a l'escola.

Des de Junts s'han ofert a negociar "alternatives", però han afegit que "difícilment" s'arribarà a un consens en 24 hores. 

Junts ha reivindicat la proposta de tirar endavant un decret llei que protegeixi els centres educatius davant la sentència.

Òmnium es persona com a part en la causa del 25% de castellà a l'escola
Segons Òmnium, la immersió lingüística és l'únic model que garanteix la igualtat d'oportunitats


"Protegir les direccions"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va donar per fet que recorreria aquest requeriment "aberrant" i posteriorment va afirmar que la seva prioritat era "protegir les direccions dels centres".

Mentrestant, diverses entitats van anunciar que es volien personar com a part en la causa al TSJC: ho va fer Òmnium divendres i, aquest dilluns, la Plataforma per la Llengua.

Aquest dilluns també un grup d'estudiants es van encadenar a les portes de la delegació del govern en protesta pel requeriment d'execució forçosa.

ARXIVAT A:
Educació Immersió lingüística
Anar al contingut