Més ajuts i el consum dels teus veïns a la factura, entre les 73 mesures d'estalvi energètic

El govern espanyol preveu aconseguir un estalvi d'entre un 5 i un 13% en el consum de gas fins al març gràcies al paquet de mesures aprovades

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres d'aquest dimarts el pla de contingència per abordar l'estalvi d'energia d'aquesta tardor i hivern, en el context de crisi energètica per la tensió amb Rússia després de la invasió d'Ucraïna.

L'executiu ja havia endarrerit dues vegades el pla: per saber el resultat del Consell Europeu d'Energia i perquè la setmana passada s'havien d'aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2023.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, ha explicat que el pla inclou 73 mesures que són voluntàries però que passarien a ser obligatòries si la Comissió Europea entén que hi ha un risc real per a l'abastiment.

L'objectiu és aconseguir un estalvi addicional en el consum de gas natural d'entre un 5,1% i un 13,5% des de l'agost passat i el maig de l'any vinent.

El pla de 73 mesures conté sis grans blocs: l'estalvi i eficiència, l'impuls a la transició ecològica, la protecció dels treballadors, la fiscalitat, l'autonomia energètica i la solidaritat amb Europa.

La portaveu Isabel Rodríguez i la ministra Teresa Ribera, a la roda de premsa (EFE/Fernando Alvarado)

Aquestes són algunes de les mesures clau del nou pla:

Canvis a la factura

Les factures de llum i gas inclouran més informació perquè els consumidors tinguin informació addicional i puguin prendre més bones decisions.

Amb l'objectiu de ser més transparents, entre la nova informació que hi haurà a la factura, els consumidors amb menys de 15 kW de potència i un consum inferior als 50.000 kWh anuals hi trobaran una comparació del consum amb clients semblants del mateix codi postal.

A més, també hi haurà consells per consumir d'una manera més eficient.

La informació sobre l'aplicació del Mecanisme Ibèric s'unificarà en totes les factures.

Algunes factures de gas, llum i telèfon
Algunes factures de gas, llum i telèfon (Europa Press)

Més protecció per als ciutadans amb calderes comunitàries

A l'Estat hi ha uns 1,6 milions de llars que tenen caldera comunitària i actualment no es poden acollir a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) del gas natural.

De cara a rebaixar-los la factura de l'hivern, el govern espanyol està treballant en un mecanisme que presentarà les properes setmanes.

La caldera d'un edifici de Madrid
La caldera d'un edifici de Madrid (Europa Press/Jesús Hellín)

Suport als consumidors vulnerables

La Moncloa també preveu ampliar la protecció als consumidors vulnerables, amb més cobertura del bo social elèctric i elèctric.

A més, s'amplia la població amb protecció.

Un llum encès a l'interior d'un habitatge
Un llum encès a l'interior d'un habitatge (Europa Press/David Obach)

Més impuls a l'autoconsum

Amb l'objectiu de fomentar l'autoconsum, s'ampliaran amb 500 milions addicionals les ajudes de 900 milions emmarcades en el pla de recuperació que finança la UE.

També s'incrementarà l'actual límit de 500 metres entre la instal·lació de generació i el punt de consum per facilitar que es desenvolupin nous models d'autoconsum compartit.

Plaques solars en habitatges
Plaques solars en habitatges (Europa Press)

Més ajudes per a la transició energètica

Entre les mesures també hi ha l'aprovació de més ajudes fiscals per fomentar que les llars inverteixin en transició energètica.

En aquest sentit, hi haurà més rebaixes fiscals per adoptar solucions que permetin substituir l'ús de combustibles fòssils per energies renovables.

Plaques solars en un edifici d'Andalusia
Plaques solars en un edifici d'Andalusia (Europa Press)

Més exportacions de gas

El pla aposta per una millora de les infraestructures existents per maximitzar la capacitat exportadora d'energia cap a socis europeus.

S'habilitarà una ampliació del 18% de la capacitat d'exportar gas a França a través de la interconnexió pirenaica i també un increment del subministrament en vaixell a Itàlia.

Un vaixell de transport de gas natural liquat
Un vaixell de transport de gas natural liquat (Europa Press)


Més mesures després del paquet de l'estiu

Se sumaran a les que ja es van aprovar a principis d'agost per fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica, com ara la limitació de la temperatura a 27 graus a l'estiu i 19 a l'hivern en comerços, cinemes, hotels i edificis públics; o l'apagada d'aparadors a les deu del vespre o el tancament automàtic de portes.

Fins ara Pedro Sánchez ha insistit a descartar "mesures dramàtiques" i "escenes apocalíptiques" per la crisi energètica.

La vicepresidenta Ribera ha detallat com el 40% del gas que arribava a Europa al gener era rus, mentre que ara només ho és el 7,5%.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaUnió EuropeaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut