Sánchez, sobre el coronavirus: "Cadascú s'ha de protegir per protegir els altres"

El govern espanyol anuncia una bateria de mesures contra la Covid-19, entre les quals hi ha una injecció de 2.800 milions a les comunitats autònomes i una moratòria d'impostos que injectarà 14.000 milions a pimes i autònoms

Actualitzat

Pla de xoc del govern espanyol per fer front a les conseqüències del coronavirus. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat que Espanya està vivint "una emergència sanitària", davant la qual "és essencial la responsabilitat i la disciplina social":

"Cada ciutadà ha d'extremar la cura de la pròpia salut, per cuidar i protegir així la salut dels altres, especialment dels col·lectius més vulnerables".

Sánchez ha demanat a la ciutadania que col·labori en la lluita contra el virus seguint els consells que es donen des de l'administració pública:

"Cada cop que ens rentem les mans, cada vegada que s'evita un desplaçament, cada cop que evitem contactes innecessaris, cada cop que ignorem les mentides que es veuen desgraciadament a les xarxes socials i ens comportem amb serenitat, cada cop que fem un ús racional dels productes i l'atenció mèdica, cada cop, en definitiva, que seguim aquestes normes estem contribuint amb el nostre esforç personal a la victòria del conjunt del país contra el virus".

El president del govern espanyol ha insistit, però, que es tracta d'una emergència que "també té repercussions econòmiques molt serioses", amb afectacions als sistemes de producció, els sistemes de distribució i el món financer.

 

Ajuda de 2.800 milions a les autonomies

Després d'un Consell de Ministres extraordinari a què només han assistit els ministres necessaris per a l'aprovació del pla de xoc, Sánchez ha anunciat que el govern espanyol transferirà 2.800 milions d'euros a les comunitats autònomes perquè puguin destinar recursos a l'atenció sanitària del coronavirus.

A més, Sánchez ha explicat que es mobilitzaran 1.000 milions d'euros del fons de contingència destinat a les intervencions quirúrgiques "prioritàries" que assenyali el Ministeri.

 

Un grup de jubilats juguen a cartes en un bar de Madrid mentre a la tele emeten la roda de premsa de Sánchez
Un grup de jubilats juguen a cartes en un bar de Madrid mentre a la tele emeten la roda de premsa de Sánchez (EFE / Mariscal)

 

Deutes tributàries ajornades

Sánchez ha anunciat que es concediran ajornaments de deutes tributaris de pimes i autònoms durant sis mesos sense interessos. Aquesta mesura permetrà injectar 14.000 milions d'euros en liquiditat a petites i mitjanes empreses i treballadors autònoms.

A més, el govern espanyol obrirà una línia específica de finançament de 400 milions destinada a les empreses i autònoms dels sectors del turisme, el transport i l'hostaleria, tres dels àmbits més afectats pels perjudicis econòmics causats pel brot.

En el sector turístic, s'ampliarà la protecció dels treballadors fixos discontinus per tal que les bonificacions cobreixin els mesos de febrer a juny del 2020.

Sánchez ha anunciat que les d'aquest dijous "no seran les úniques mesures" i ha assenyalat que, en una reunió per videoconferència amb organitzacions sindicals i empresarials, abordarà altres possibles accions.

 

Activitat no presencial als centres educatius

La Moncloa també flexibilitzarà les normatives d'educació sobre el requeriment de la presència física perquè els responsables educatius puguin ordenar de manera "flexible" el desenvolupament del curs escolar.

Els centres podran combinar la presència física amb activitats no presencials i es fomentarà l'educació a distància.

 

L'escola Mas Boadella de Sabadell, tancada pel coronavirus
L'escola Mas Boadella de Sabadell, tancada pel coronavirus (ACN / Norma Vidal)

 

A més, el govern espanyol posarà a disposició de les autonomies recursos digitals, es podrà ajustar el límit dels dies lectius i s'adaptaran els calendaris d'accés i matrícula universitària.

Algunes autonomies, entre les quals Catalunya, ja han anunciat la suspensió de les classes com a mesura preventiva per evitar la propagació de la Covid-19.

 

Assegurar l'alimentació dels nens vulnerables

Dins de les mesures sobre l'àmbit educatiu, el govern espanyol destinarà una partida extraordinària de 25 milions per garantir el dret a l'alimentació dels menors més vulnerables afectats pel tancament dels centres educatius.

El Consell de Ministres ha aprovat flexibilitzar l'obtenció de les beques menjador perquè les famílies que ja les tenen concedides puguin fer-les efectives encara que les escoles estiguin tancades.

 

Recurs de beques menjador
Recurs de beques menjador

 

 

Consell de Ministres amb set ministres menys

L'endemà que l'OMS qualifiqués el brot de coronavirus de pandèmia, la reunió del govern espanyol s'ha fet amb set ministres menys, i la roda de premsa posterior del president Sánchez l'ha fet en directe, però per via telemàtica ja que no s'ha permès l'entrada dels periodistes al recinte de La Moncloa

La decisió s'ha pres després que s'hagi sabut que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha donat positiu de la Covid-19

El cap de l'executiu espanyol ha concretat les mesures que el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va avançar dimarts: compensacions extraordinàries per a les famílies amb fills a casa pel coronavirus si no poden fer teletreball i moratòries en el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social per als autònoms, entre altres.

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro SánchezSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut