Pla de xoc "per aturar el país" a partir del dia 7 amb confinament municipal cada dia

Durant 10 dies, tot el comerç no essencial tancarà el cap de setmana i els centres comercials tots els dies

RedaccióActualitzat

Pla de xoc durant deu dies per aturar els contagis de Covid-19. Des d'aquest dijous 7 de gener fins al 17, Catalunya torna al confinament municipal, tots els dies de la setmana, a excepció dels desplaçaments essencials. La Cerdanya i el Ripollès, fins ara sota confinament comarcal, tindran les mateixes mesures que la resta del territori català.
 

Tot el comerç no essencial tancarà el cap de setmana

Durant aquests deu dies, tot el comerç no essencial estarà tancat el cap de setmana. A més a més, tot el comerç de més de 400 metres quadrats haurà de tancar tots els dies de la setmana. Supermercats i farmàcies es mantindran oberts.

La cultura i l'hostaleria mantindran la seva activitat com fins ara. Teatres, cinemes, auditoris i sales de concert amb un 50% d'aforament màxim i bars i restaurants amb un horari d'obertura al públic de 7:30 h a 9:30 h i de 13:00 h a 15:30 h.

Només es podrà fer esport a l'aire lliure i els gimnasos hauran de tancar del 7 al 17 de gener. Tampoc es podran fer entrenaments d'esports federats en espais tancats. Les activitats extraescolars quedaran restringides als grups bombolla, amb el retorn a les aules l'11 de gener.
 

Salut avança la vacunació del personal sanitari de primera línia

Salut també avança la vacunació del personal sanitari de primera línia. Fins ara, la fase inicial de la vacunació es restringia als sanitaris dels centres geriàtrics. Ho ha anunciat la consellera Alba Vergés:

"Ccomençarem ja a vacunar els professionals sanitaris, en paral·lel a les residències. No esperar a acabar les residències per iniciar els professionals sanitaris, ho farem ja de forma paral·lela"

 

La consellera de Salut ha confirmat que més de 4.000 sanitaris han rebut la formació necessària per a la campanya de vacunació.

Es faran examens

"Les oposicions i els exàmens universitaris es podran fer tots els dies de la setmana amb les mesures necessàries", ha aclarit Alba Vergés.

"Hem de baixar el ritme"

La consellera Alba Vergés ha avisat que "la situació requereix reduir encara més la interacció social". Segons les darreres dades actualitzades, hi ha 2.084 pacients ingressats per coronavirus, 144 més que aquest diumenge. Els malalts crítics s'acosten als 400.

"Fa només 15 dies, teníem 1.500 persones ingressades. El creixement ha estat sostingut, vam aconseguir no tenir creixements molt elevats, però hem anat creixent en nombre de casos diaris i d'hospitalitzacions. Tenim una incidència acumulada de 14 dies superior a 400."

En aquest sentit, Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha demanat "baixar el ritme de país".

"La setmana que acabava el 31 de desembre, la xifra era de 17.000 casos, hem crescut a 2.500 casos diaris i no estem recollint plenament tot el possible efecte de les festes. Ni tampoc tot el que hagi pogut haver-hi d'infecció el 31 i 1. Encara ens queda per endavant el dia de Reis."


Creixement dels indicadors

Argimon apunta que s'han incrementat un 27% els ingressos en planta i un 20% en llits d'UCI. En les darreres 24 hores s'han detectat 1.319 nous contagis. "Proposem mesures de deu dies, de fort impacte per aturar el creixement. Després ja veurem si calen noves mesures per intentar abaixar-lo", ha explicat el secretari de Salut.

"Saben que fem una estimació bastant fiable a partir de positius de persones simptomàtiques. Amb aquestes estimacions, estaríem fregant els 18.000 casos. I quan comencin les noves mesures el dia 7 ens podrem trobar amb xifres superiors als 18.000 casos per setmana."

"No volem enganyar ningú; en els pròxims 10 dies seguiran augmentant els casos i els ingressos hospitalaris. Però potser a partir d'aquests deu dies aconseguim baixar la incidència acumulada", ha dit Argimon.

Aquest dilluns, el risc de rebrot se situa als 500 punts -risc de rebrot molt alt-. La taxa de positivitat és un punt superior a aquest diuemenge i un 9,5% de les persones que es fan les proves donen positiu. Quan aquesta xifra supera el 5, vol dir que hi ha casos positius que no es detecten.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut