El toc de queda s'acabarà el dia 20: el govern no preveu prorrogar-lo

"No contemplem prorrogar el confinament nocturn", ha anunciat la portaveu Patrícia Plaja

RedaccióActualitzat

La nit de dimecres a dijous de la setmana que ve serà l'última amb toc de queda a Catalunya aquesta sisena onada. "Si les previsions es compleixen", ja no hi haurà cap obligació de quedar-se a casa entre la una i les sis de la matinada.

El govern ha comunicat que no demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la renovació de la pròrroga de l'actual confinament nocturn, que està en vigor fins al dijous 20 de gener.

L'anunci l'ha fet la portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

"No contemplem prorrogar el confinament nocturn més enllà del 21 de gener", ha dit Plaja, després de recordar que el govern s'havia compromès a "flexibilitzar les mesures tan bon punt sigui possible".

 

Més endavant ha volgut remarcar que això serà així "si els indicadors segueixen no tan bé com volíem, però sí amb aquesta desacceleració" que s'ha començat a notar els últims dies.

En aquest sentit, Plaja ha començat la seva intervenció explicant que "els indicis apunten a una futura millora" perquè "després de molts dies de crescuda constant, la velocitat de transmissió baixa i el risc de rebrot deixa d'enfilar-se com ho venia fent les últimes setmanes".


"No estem en l'escenari de flexibilització"

La portaveu del govern ha dit que les mesures adoptades abans del Nadal eren "necessàries, però no per això menys doloroses per a tanta gent i per a tants sectors", i ha assegurat que "estan aconseguint els objectius marcats" de reducció de la transmissió de la pandèmia.

La portaveu ha argumentat que el govern considera que el toc de queda és la primera mesura que s'ha d'eliminar, si es pot, perquè, "parlant clar, és una de les mesures més invasives" de drets fonamentals.

Patrícia Plaja, portaveu del govern (ACN/Eli Don)

A partir d'aquí, ha afegit, per aquest mateix motiu la segona de les mesures seria l'aixecament de la limitació de persones a les trobades socials, a la qual Plaja ha admès que encara no pot posar-hi data.

Ha volgut deixar clar, de tota manera, que "no podem parlar d'obertura, de flexibilització de mesures, perquè no estem en aquest escenari".


Quatre setmanes de confinament nocturn

El toc de queda, doncs, haurà estat en vigor quatre setmanes, perquè va començar a aplicar-se, amb l'aval necessari del TSJC la nit del dijous 23 al divendres 24 de desembre.

En aquell moment, a les portes del Nadal i en contra del criteri expressat per la Fiscalia, el TSJC va considerar que el toc de queda i la limitació de les reunions a deu persones eren mesures "idònies", "necessàries" i "proporcionades" respecte a la reducció de drets que suposaven, tenint en compte l'augment previst de la interacció social i "donada la incidència de propagació del virus i molt especialment l'impacte de la nova variant òmicron".

La vigília de Reis, el TSJC va avalar prorrogar quinze dies més el toc queda, i ampliar-lo a un total de 132 municipis de més de 10.000 habitants i amb una incidència acumulada a set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, o a tocar de municipis afectats per la mesura.


Nova estratègia contra la pandèmia

En aquest context, ja s'està plantejant tractar la covid com si fos una grip, és a dir, una malaltia endèmica en comptes d'una pandèmia.

Catalunya ha encarregat un pla per passar a tractar la covid com una malaltia respiratòria més. "Estem estudiant l'abordatge que s'ha de fer del virus dos anys després", ha explicat Plaja hores després de saber-se que el govern espanyol també està treballant en aquest sentit.

Plaja ha anunciat que l'informe l'elaborarà el comitè científic assessor:

"La comissió delegada en matèria de covid ha encarregat al comitè científic assessor un informe sobre quin ha de ser l'abordatge de la malaltia a mitjà i llarg termini, tenint en compte l'evolució tant del virus com els hàbits de la societat catalana."

El canvi exigirà, ha afegit, una resposta coordinada a nivell espanyol, europeu i planetari, però el govern vol tenir una avaluació pròpia dels diferents escenaris.

"L'arribada de la variant òmicron podria haver fet entrar la pandèmia en un nou escenari, per això el govern vol tenir analitzats els escenaris, fins i tot quan s'hagi convertit en una malaltia endèmica."

El canvi de filosofia a nivell espanyol el va avançar aquest dilluns el diari El País. Un nou pla que el govern espanyol no pensa activar de manera imminent, almenys fins que acabi la sisena onada.

De tota manera, alguns experts, ja han dit que consideren que és prematur plantejar-s'ho ara. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) també s'ha pronunciat en aquest sentit.

Hans Kluge, director de l'OMS, ha alertat que l'òmicron encara té molt recorregut per fer a Europa. De fet, segons els càlculs de l'OMS, en les pròximes 6 o 8 setmanes, més de la meitat de la població europea s'haurà infectat de covid-19 per aquesta variant.


De pandèmia global a una malaltia respiratòria més

En qualsevol cas, segons els nous plans que s'estan treballant, la covid es gestionarà de manera similar a la grip. El gir arribarà ara que molta gent ja ha tingut contacte amb el virus i que la gran majoria de la població està vacunada, cosa que permet fer un canvi de protocols.

En línies generals, la idea és que ja no es compti cada cas ni es facin proves davant de cada mínim símptoma. De fet, ara a Catalunya ja no es fan proves als contactes directes de positius si no tenen símptomes.

En el cas del pla espanyol, la idea és que hi hagi CAP i hospitals que actuïn de "sentinelles", que siguin representatius de la població del conjunt del territori i que permetin seguir coneixent l'impacte de la covid.

Nou rècord de visites als CAP

Ara per ara, però, mentre s'espera l'assoliment del pic de la sisena onada, el que s'està produint és un pic de visites als centres d'atenció primària. Aquest dilluns els CAP han tornat a batre el rècord de visites diàries per la covid, més de 97.000, xifra que supera les 81.000 que van atendre divendres.

 

Mentrestant, també segueix creixent el nombre d'hospitalitzats i d'ingressos a les UCI, per bé que a un ritme inferior. Segons les dades facilitades aquest matí pel Departament de Salut, els hospitals han sumat 58 pacients covid més, que ja són 2.290. D'aquests, 520 són malalts crítics a les UCI, 20 més que fa 24 hores.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut